Light Dark

În ciuda unei evoluții sinusoidale, tranzacțiile de anul trecut realizate de agenția imobiliară au ajuns la borna 100.

mihai stupuMihai Stupu, asociat și broker în  cadrul agenției Ava Imob din Bacău, spune că în 2016 traiectoria pieței imobiliare nu a fost una lipsită de obstacole, care însă au fost depășite. ”Atât noi ca agenți imobiliari, cât și vânzătorii și cumpărătorii ne-am confruntat cu emoții și răsturnări de situație, mai ales în primăvara anului trecut, odată cu epuizarea primului plafon alocat pentru Prima Casă, care a dus la o scădere imediată a numărului de tranzacții”, spune Mihai Stupu. ”Au fost câteva luni de blocare a creditării de către legea dării în plată, atunci când avansurile au depășit economiile potențialilor cumpărători. În momentul în care băncile au revenit la condiții mai flexibile de creditare, la avansuri de 15-20%, tranzacțiile s-au reluat, în a doua parte a anului.”

Brokerul imobiliar spune că, per ansamblu, a avut parte de un an prolific pentru vânzările de locuințe. ”Deși a fost o evoluție pozitivă, traiectoria tranzacțiilor nu a fost însă una liniară, ci am trecut printr-o serie de urcușuri și coborâșuri, pe fondul incertitudinilor din sectorul finanțărilor. Lucrul în echipă și cooperarea dintre noi ne-au ajutat să încheiem cele aproape 100 de tranzacții în 2016, an care a adus încasări de 100.000 de euro”, precizează Mihai Stupu.

Cu privire la 2017, brokerul spune că își dorește să-și mărească echipa și să deschidă un nou punct de lucru. De asemenea, Stupu consideră că un semn al revenirii pe un curs ascendent al pieței imobiliare rezidențiale – cel puțin la nivel de încredere –este reprezentat de evoluția ascendentă a prețurilor.

”La început de 2017, oferta este mult mai variată. Piața s-a maturizat în ultimii ani. Apartamentele sunt mai accesibile comparativ cu alte perioade, având în vedere că prețurile au evoluat foarte ușor, iar salariile medii au crescut constant. Clienții pot alege apartamente în proiecte cu o calitate crescută a serviciilor sau a lucrărilor de construcții. Se va construi mult în următoarea perioadă, vor începe proiecte noi, vor intra dezvoltatori noi pe piață, iar băncile vor fi deschise la acordarea de credite imobiliare, încurajând achizițiile de locuințe noi.Mai mult, veniturile în creștere determină și o evoluție a nevoilor. Astfel, cumpărătorii se interesează de spații locative mai mari, cu un grad de confort sporit și cu o serie de alte facilități menite să aducă îmbunătățiri semnificative calității vieții. Bineînțeles, aceste facilități vin și cu un cost corespunzător”, conchide Mihai Stupu.