În care este vorba despre de ce nu am putut să-l ajut pe un prieten care avea un buget de 200.000 de euro pentru a cumpăra o casă în București.

dreamstime_s_77489972Într-o zi, acum ceva vreme, când încă piața rezidențială nu-și revenise după criză, m-a sunat un prieten. Știa că scriu pentru cpi.imobiliare.ro și că acopăr, din punct de vedere jurnalistic, domeniul rezidențial din anul 2007. Întrebarea lui era simplă: Nu știu un agent imobiliar bun, profi, care să-l ajute să-și găsească o casă? Bugetul alocat era de 200.000 de euro. Prietenul meu a apelat la mine pentru că cei câțiva agenți imobiliari cu care discutase până atunci nu-l mulțumiseră deloc. ”Nu au făcut altceva decât să mă plimbe de la o casă la alta și niciuna nu era ceea ce le spusesem eu că vreau să cumpăr”, mi-a povestit prietenul meu, ale cărui cerințe nu erau chiar atât de ieșite din comun. Ca orice cumpărător, și-ar fi dorit o casă într-o zonă bună, cât mai centrală, cu un pic de curte. Probabil că bugetul lui nu era suficient de mare pentru o vilă în zona centrală a Bucureștiului, dar ar fi acceptat și ceva semicentral sau chiar mai departe, dar cu acces la metrou.

I-am spus că sigur că știu brokeri imobiliari profesioniști, doar particip la toate evenimentele Clubul Profesioniștilor în Imobiliare, unde vin agenți dornici de a se profesionaliza și brokeri cu vechime, care sunt adevărați profesioniști în domeniu. L-am sunat pe un astfel de broker – numele nu are importanță –și i-am expus situația în care se afla prietenul meu. Practic, i-am servit un lead numai bun de a fi valorificat.

Am fost un pic neplăcut surprins în momentul în care agentul nu s-a arătat foarte deschis să îl sune pe prietenul meu, care aștepta telefonul, ci mi-a spus doar că pot să-i dau numărul lui de telefon pentru ca prietenul meu să sune. M-aș fi așteptat să-mi ceară el numărul de telefon al prietenului meu și să-l sune el. Până la urmă, era vorba despre o achiziție potențială de 200.000 de euro, iar prietenul meu era dispus să dea un comision de 3% (6.000 de euro!), cu condiția să-i găsească proprietatea dorită. Ar fi meritat un telefon, mai ales că era o tranzacție aproape dată ”mură-n gură”. I-am și spus că mai bine îl sună el și că o să-i dau numărul de telefon prin sms, ceea ce am și făcut după ce am încheiat convorbirea.

Ce credeți, l-a sunat brokerul pe prietenul meu? Răspunsul este nu. Acest episod mi-a lăsat un gust amar și mă întreb dacă breasla agenților imobiliari, ca întreg, se va profesionaliza vreodată în întregime sau acest deziderat va rămâne doar la nivel de discuții?

3 Comentarii

  1. Am un singur comentariu cu rezolvarea problemei din articol:TOPAGENT sau TOTAL HOUSE IMOB….CUM O DAI TOT LA REPREZENTAREA INTERESELOR CLIENTULUI AJUNGEM.
    Sau cu alte cuvinte:DA EXISTA SI ALTFEL DE AGENTI!
    seara frumoasa!

  2. Buna ziua,

    Pana la urma agentul a aratat din start ca nu este interesat de acest lead. Pentru ca a cerut sa fie sunat si nu a incercat el sa faca legatura. Unicul lucru neprofesionist a fost ca nu va explicat si de ce. Dar dumneavoastra fiind editor pentru o revista in domeniu ar trebui sa stiti motivul. Daca la prima vedere bugetul pare mare, pentru o casa centrala sau semicentrala este un buget insuficient. De aceea prietenul dumneavoastra nu a gasit pana acum o casa care sa-i fie pe plac. Dupa cum stiti cererea pe piata este foarte mare acum, deci agentii isi permit sa selecteze clientii cu bugete conform cerintelor. Deci unica greseala a agentului a fost ca nu va informat despre acest lucru si nu va anuntat din start ca nu vrea sa lucreze cu acest client. Probabil s-a gandit sa-l treaca in baza de date si daca apare ceva sub pretul pietei sa-i prezinte. Si asta nu se intampla doar la noi, am fost trata la fel in multe tari europene de agentii. Sunam si mi se spunea sec nu avem nimic, la revedere (cauza era bugetul). Pana conctactam vre-un agent mai „flamand” probabil sau avea o oferta valabila pentru cerintele mele si ma rezolva in final. Deci problema cea mare este, ca nimeni nu ia explicat prietenului Dumneavoastra problema cu bugetul sau i-au explicat, dar el nu crede….

  3. Buna seara,din pacate sunt destui agenti cu ” bulina neagra”era simplu de dat doar un telefon si spus ca nu are in portofoliu o asemenea casa sau sa- i fii aratat una cel putin ,chiar daca pretul era mai mare.Asa as fii procedat eu, dar suntem in nordul tarii si noi nu prea suntem „bagati ” in seama ,eu am patit invers,am fost contactata de firme din Bucuresti sii…..dupa ofertele facute …pauza ,nici macar un raspuns….in ziua de azi s- a pierdut RESPECTUL.O seara placuta si succes!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *