12 octombrie 2017

Opinie: Ne profesionalizăm doar cu vorba sau și cu fapta?

În care este vorba despre de ce nu am putut să-l ajut pe un prieten care avea un buget de 200.000 de euro pentru a cumpăra o casă în București.

dreamstime_s_77489972Într-o zi, acum ceva vreme, când încă piața rezidențială nu-și revenise după criză, m-a sunat un prieten. Știa că scriu pentru cpi.imobiliare.ro și că acopăr, din punct de vedere jurnalistic, domeniul rezidențial din anul 2007. Întrebarea lui era simplă: Nu știu un agent imobiliar bun, profi, care să-l ajute să-și găsească o casă? Bugetul alocat era de 200.000 de euro. Prietenul meu a apelat la mine pentru că cei câțiva agenți imobiliari cu care discutase până atunci nu-l mulțumiseră deloc. ”Nu au făcut altceva decât să mă plimbe de la o casă la alta și niciuna nu era ceea ce le spusesem eu că vreau să cumpăr”, mi-a povestit prietenul meu, ale cărui cerințe nu erau chiar atât de ieșite din comun. Ca orice cumpărător, și-ar fi dorit o casă într-o zonă bună, cât mai centrală, cu un pic de curte. Probabil că bugetul lui nu era suficient de mare pentru o vilă în zona centrală a Bucureștiului, dar ar fi acceptat și ceva semicentral sau chiar mai departe, dar cu acces la metrou.

I-am spus că sigur că știu brokeri imobiliari profesioniști, doar particip la toate evenimentele Clubul Profesioniștilor în Imobiliare, unde vin agenți dornici de a se profesionaliza și brokeri cu vechime, care sunt adevărați profesioniști în domeniu. L-am sunat pe un astfel de broker – numele nu are importanță –și i-am expus situația în care se afla prietenul meu. Practic, i-am servit un lead numai bun de a fi valorificat.

Am fost un pic neplăcut surprins în momentul în care agentul nu s-a arătat foarte deschis să îl sune pe prietenul meu, care aștepta telefonul, ci mi-a spus doar că pot să-i dau numărul lui de telefon pentru ca prietenul meu să sune. M-aș fi așteptat să-mi ceară el numărul de telefon al prietenului meu și să-l sune el. Până la urmă, era vorba despre o achiziție potențială de 200.000 de euro, iar prietenul meu era dispus să dea un comision de 3% (6.000 de euro!), cu condiția să-i găsească proprietatea dorită. Ar fi meritat un telefon, mai ales că era o tranzacție aproape dată ”mură-n gură”. I-am și spus că mai bine îl sună el și că o să-i dau numărul de telefon prin sms, ceea ce am și făcut după ce am încheiat convorbirea.

Ce credeți, l-a sunat brokerul pe prietenul meu? Răspunsul este nu. Acest episod mi-a lăsat un gust amar și mă întreb dacă breasla agenților imobiliari, ca întreg, se va profesionaliza vreodată în întregime sau acest deziderat va rămâne doar la nivel de discuții?

Citeşte şi:

Scris de: Andrei Panait - Senior editor

în categoria: ,


Spune-ţi părerea Un comentariu


  • Martha Popa spune:

    Am un singur comentariu cu rezolvarea problemei din articol:TOPAGENT sau TOTAL HOUSE IMOB….CUM O DAI TOT LA REPREZENTAREA INTERESELOR CLIENTULUI AJUNGEM.
    Sau cu alte cuvinte:DA EXISTA SI ALTFEL DE AGENTI!
    seara frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *