Light Dark

Scriu acest articol la câteva zile după ce Simona Halep a devenit campioana la Wimbledon, iar UiPath a depășit pragul de evaluare de 7 Miliarde de Euro, luptându-se acum cu giganți din software-ul mondial. Două reușite imense, care arată adevăratul potențial din zona aceasta a lumii. În spatele creșterii din imobiliare din ultimii ani stau poveștile de succes ale acestor oameni, precum și mulți alții din IT, sport, servicii medicale, automotive, energie, construcții și altele. Cu ajutorul lor, standardul de viață și de locuire în România se schimbă în bine, văzând cu ochii.

Mulți se așteptau să vină o criză majoră și dorința lor de a avea dreptate i-a scos pe diverse canale, pe unii chiar foarte vocal. Spre nenorocul lor și spre fericirea noastră, cei care ne dorim prosperitate, realitatea este că standardul acestei țări crește accelerat și în ritmul acesta va prinde din urmă țări din Vest la care parcă nu ne mai uităm ca la “Raiul pe Pământ”. Se poate și aici.

Piața imobiliară este reflexia exactă a acestui standard, cu o creștere deloc surprinzătoare, chiar și în acest an. Deși așteptat de vocile rele ca un moment de turnură, iată că nu este așa. Anul 2019 a început foarte bine, atât în privința numărului de tranzacții, cât și ca valoare a acestora, lucru confirmat și de raportul ”Piața imobiliară rezidențială” pe trimestrul I cu creșteri pe linie în toate orașele mari (notă discordantă făcând doar Constanța, oraș estival, cu o scădere ușoară normală pe timp de iarnă).

În trimestrul doi, Paștele și alegerile europarlamentare i-au făcut pe cumpărători să își mute temporar focusul și să amâne deciziile de cumpărare. Interesul acestora revine însă rapid acum, în T2, pe baze calitative: interes mai mare către proiectele și proprietățile de calitate (servisate de profesioniști) și o scădere a interesului (și a prețului!) în ansamblurile rezidențiale făcute la standard slab de calitate și în locații cu infrastructură precară.

De asemenea, tradițional, anotimpul verii vine cu cereri mai multe pe zona de clienți și proiecte premium, creștere deja vizibilă pe divizia noastră premium, care gestionează ansambluri și proprietăți destinate clienților high-end.

În continuare rămâne o problemă limitarea plafonului de TVA de 5% pentru tranzacții până la 450.000 lei care desparte piața în două. Proiecte și proprietăți medium și upper-medium până în acest plafon se tranzacționează în creștere față de anul trecut. În schimb, tranzacțiile între 100.000 și 130.000 Euro + TVA se realizează greu, pentru că într-adevăr este frustrant pentru clienții cumpărători să plătească o diferență așa de mare de TVA (de la 5% la 19%).

O soluție practică este să ne întâlnim undeva la jumătate. În loc de TVA diferențiat de 5% și 19%, în funcție de un plafon, mai bine să fie 10% pentru toate tranzacțiile indiferent de valoare sau de tipul proprietății. Modelul este folosit cu succes în Spania, unde TVA de bază este 21%, în timp ce pentru tranzacțiile cu proprietăți noi este redus la 10%.

Indiferent ce va fi, focusul nostru rămâne pe ansambluri rezidențiale de calitate, cu dezvoltatori profesioniști în spate, cărora le oferim oportunitatea să maximizeze potențialul proiectelor pe care le dezvoltă, folosind echipele noastre de vânzări, oameni bine antrenați și concentrați pe performanță.

Investiții profitabile tuturor,

Daniel Tudor – CEO & Founder The Concept & Heritage-Properties