Light Dark

Angajarea unei ”echipe” la negru, lipsa unui deviz și unui contract și muncitorii nespecializați sunt câțiva dintre factorii de risc atunci când vine vorba de renovarea unei locuințe.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-laborer-showing-his-money-wad-bills-image35388800Să ne imaginăm următoarea situație: aveți un client care tocmai a cumpărat, în urma consultanței oferite de dumneavoastră, o locuință – o casă sau un apartament. Locuința respectivă necesită lucrări de renovare. Este momentul să extindeți consultanța oferită clientului și spre acest domeniu. Dacă faceți acest lucru, clientul vă va aprecia și vă va recomanda mai departe, mai ales dacă în urma informațiilor primite rezultă economii financiare.

Nu demarați lucrarea până când nu vi se comunică prețul final!

Unele echipe de muncitori nu comunică de la început prețul total, sugerând să calculeze costul la finalul lucrării. Aceasta este o capcană, pentru că la final lucrarea este deja executată și, mai ales în cazul în care nu există un contract cu termeni clari, pot fi imputate tot felul de ”defecte ascunse” pe care echipa le-ar fi ”remediat”. De fapt, aceste defecte nu există, ele fiind inventate pentru a umfla artificial prețul. Dacă lucrarea vizează elemente ale construcției greu accesibile – de pildă, acoperișul casei – muncitorii știu că proprietarul probabil că nu se va urca pe casă pentru a vedea ce anume a fost reparat și atunci sunt extrem de vehemenți, chiar agresivi, în a solicita sume mari de bani.

Nu lucrați fără deviz și fără un contract clar!

Orice ”meseriaș” este capabil să estimeze, în urma inspectării locuinței, ce tipuri de lucrări trebuie executate și ce necesar de materiale presupune reparația. Astfel, poate – și nu acceptați echipe care nu fac acest lucru – să realizeze un deviz de lucrări, care conține atât materialele necesare, cât și costul manoperei. Verificați întotdeauna prețurile din deviz, vă puteți documenta foarte ușor cu ajutorul internetului.

De asemenea, încheiați un contract cu termeni clari: prețul total, lucrările executate –devizul poate deveni anexă la contract –, perioada de execuție. Va trebui să semnați acest contract cu o firmă sau o altă entitate comercială și aceasta înseamnă costuri suplimentare rezultate din TVA. Nu vă lăsați amăgiți de prețul mai mic rezultat din munca la negru, în cele din urmă vă va costa mult mai mult.

Apelați doar la muncitori specializați, indiferent de tipul lucrării!

Potrivit Symmetrica, producător autohton de pavele şi borduri vibropresate, una dintre cele mai frecvente greșeli este apelarea la montatori nespecializaţi, lucru prin care își asumă riscul unui proiect neprofesionist. Astfel, printre cele mai importante aspecte pe care un montator nespecializat nu le poate asigura se numără incapacitatea de a oferi garanție pe lucrarea respectivă, precum și cunoștiințele sale minime asupra pieței.

„Spre deosebire de montatorii nespecializaţi, cei profesioniști au dreptul și posibilitatea de a acorda garanție și, în plus, aceștia cunosc produsele existente pe piaţă și pot preveni riscurile ce apar la montaj – pante insuficiente, tăieturi și ruperi de model. Mai mult, datorită cunoștiințelor sale asupra domeniului în care activează, un montator profesionist poate sfătui clientul referitor la întreținerea și exploatarea pavajului”, spune Rabei Ovidiu, Director Tehnic al Symmetricam cu referire la montajul de pavele. Evident, acest sfat poate fi extrapolat la orice tip de lucrare.