Care sunt soluțiile oferite de agenții și brokerii imobiliari la încerările clienților de a nu plăti agenției comisionul datorat pentru serviciile prestate?

dreamstime_s_54282626Circa 32% dintre românii care caută o locuință online și găsesc un anunț care îi interesează încearcă să evite discuția cu reprezentanții unei agenții imobiliare și să ajungă direct la proprietar. Unii caută în numeroase surse încercând să identifice anunțul publicat de proprietar, alții află adresa apartamentului sau casei de care sunt interesați și merg acolo fără agent pentru a încerca să intre în contact cu proprietarul sau chiar merg la o vizionare pentru ca mai apoi să îi propună vânzătorului o discuție privată. Alții recurg la metode extreme pentru a nu lucra cu un agent, inclusiv să viziteze zona, pentru că nu au adresa exactă și să încerce să identifice singuri proprietatea aflată la vânzare și vânzătorul vorbind cu vecinii.

Acestea sunt  concluziile unui studiu realizat de Imobiliare.ro și prezentat recent în cadrul CPI București, ultimul eveniment din seria ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare” din acest an. Cum era de așteptat, subiectul ”fentării” agentului, a scoaterii lui din ecuația unei tranzacții imobiliare – banii pe care un agent sau un broker imobiliar îi obține în urma încheierii unei tranzacții imobiliare vor reprezenta întotdeauna un subiect mult mai interesant decât oricare altul, cum ar fi, de pildă, educația profesională continuă, profesionalizarea pieței rezidențiale sau evoluția prețurilor pe un segment sau altul – a generat un larg interes și pe platforma cpi.imobiliare.ro, iar acest aspect a reieșit și din numărul mare de comentarii generat de articolul în care au fost relatate rezultatele studiului menționat.

Redăm în cele ce urmează câteva dintre cele mai interesante comentarii, dar le puteți citi pe toate AICI.

” Sunt de părere că «țepele» în România vor continua atât timp cât agenții imobiliari și munca pe care o desfăsoară ei nu este reglementată printr-o lege, ca orice meserie și atât timp cît noi, colegii din breaslă nu avem un ghid al acestei meserii. Încă lucrăm după ureche, nu suntem uniți și asta transformă mediul imobiliar într-o junglă din care iese invingător cel care a fost mai șmecher. Clienții, majoritatea, vin cu pretexte , unii dintre clienți își doresc serviciile agențiilor, dar adevărul este că ei au fost invătati să fenteze agenții de către unii din colegi, de către angajați ai agenției care au acceptat să se preteze la a lua o parte de comison doar ei , fără a mai percepe întreg comisionul datorat agenției și de către de vidul legislativ, de mass-media care un timp îndelungat a promovat acest tip de comportament (anii 2008-2015)”, crede Călin de la Licarom Imobiliare din Brașov.

Există însă cazuri în care chiar dacă agenția nu percepe de loc comision uneia dintre părți, acea parte tot nu vrea să lucreze cu o companie de consultanță imobiliară, unii dintre agenți explicând această atitudine prin speranța clientului că poate obține un discount direct de la dezvoltator sau proprietar dacă nu lucrează printr-o agenție imobiliară.

Unele voci susțin că ar trebui implementată o lege prin care agentul imobiliar să fie protejat în cazul în care clienții nu mai vor să achite comisionul datorat pentru serviciile oferite

”Când un client vine la agenția imobiliară să-și vândă proprietatea, fă-i pe loc un contract în vederea vânzării și apoi îți faci treaba cu publicitatea. Când te sună un client care dorește să vadă o anumită proprietate , cheamă-l la agenție, fă-i un contract de vizionare prin care faci dovada că această proprietate a fost văzută de el cu agenția. Dacă nu-ți achită comisionul atunci când devine exigibil, poți să-l chemi în judecată prin care soliciți obligarea lui la plata comisionului și a cheltuielilor de judecată aferente. Deci nu este nevoie de o lege care să protejeze agentul imobiliar”, spune Radu Constantin, reprezentant al agenției imobiliare Tial din Târgoviște.

Așadar, o eventuală lege care să reglementeze breasla nu este o soluție pentru toți profesioniștii în imobiliare.

”Din câte știu, nu există o astfel de lege nicăieri în lume. Așadar, din punctul meu de vedere, este strict problema noastră dacă reușim să transmitem clienților doza de încredere de care au nevoie pentru a vedea valorea adusă de agent și motivul pentru care agentul percepe comision și el este de acord să plătească. Trebuie înțeles ca noi agenții nu vindem case; casele le vând proprietarii, iar noi agenții vindem servicii. Atât timp cât serviciile sunt de calitate, și comisioanele aferente vor fi încasate”, este de părere Mircea Vințeanu, reprezentant al Elite Imobiliare.

Reprezentarea exclusivă este văzută de unii dintre agenți drept soluție la toate aceste neplăceri și dificultăți.

” Sunt de acord că este foarte greu să fii imparțial ca agent imobiliar atunci când faci o intermediere. Într-adevăr, varianta cea mai fairplay ar fi să se meargă exclusiv pe reprezentare, fie că vorbim despre reprezentarea vânzătorului sau a clientului cumpărător. Cred că doar în situația asta se poate apăra într-adevăr interesul celui pe care-l reprezinți. Acest model funcționează de foarte mult timp în piețele maturizate din Occident, dar la noi se practică destul de izolat din păcate și asta cred că se datorează mentalului românesc, care nu este emancipat. Aici regăsim eterna problema a românului care crede că se pricepe la toate, de la reparat mașina de spălat și până la a-și evalua singur proprietatea pe baza unui ochi aruncat în fugă pe net”, consideră Silviu Daniel, reprezentant al agenției Acasă Imobiliare din Galați.

6 Comentarii

 1. Gloria Bancheru

  Totusi o lege pentru activitatea agentiilor este necesara.Priviti la notari.Si acolo oamenii cauta sa plateasca onorarii cit mai mici.Si acolo este concurenta.Cu toate acestea ei au mereu de lucru.Cind merg in concedii,se inlocuiesc unul pe altul,colaboreaza.Exista o camera a notarior care asigura o buna functionare a activitatii,etc.Oamenii nu sunt rai,doar sunt influentabili.Daca unul dintre colegii de la munca a reusit sa scape de comision,se lauda la ceilalti,si unii dintre ei cauta sa copieze.Caracterul puternic format inca din copilarie al unor clienti,face ca agentiile sa functioneze.Slava Domnului!

 2. Radinoiu adriana

  Din păcate asa este,nu suntem uniți,nu exista legi ca sa protejeze Ag.imob și pacat ca nu este lege ca și in restul țărilor civilizate privind efectuarea tranzacțiilor doar prin agenții.indiferent cate contracte se semnează cu,clienții,romanul fiind inventiv „țepuiește”agenția.lucrez in branșa de 19 ani.iar contractul de exclusivitate îl poți încheia cu vânzătorul doar daca acesta dorește….șanse minime

 3. Informarea corectă a publicului este o responsabilitate comună a tuturor celor implicați în piața imobiliară. Îmi pare foarte rău că citesc încă un articol nedocumentat, fără cap și fără coadă, pe platforma Clubul Profesioniștilor în Imobiliare.
  Anul acesta am participat la trei evenimente CPI, la Constanța, Iași și București. Organizatorii, imobiliare.ro fac eforturi constante pentru susținerea breslei noastre și pot spune ca nici anul acesta nu au făcut excepție. Toate cele trei evenimente au fost organizate exemplar, cu conținut și networking de calitate și mă doare că tot ceea ce citesc în retrospectivă despre ele este legat de „țepe“, “fentarea agentului“, “clienți neserioși”, etc.
  CPI este mult mai mult de-atât!

  • Bună, Ileana. Sunt Andrei Panait, autorul acestui articol ”fără cap și fără coadă”. Sintagmele ”țeapă” și ”fentarea agentului” aparțin agenților imobiliari care au comentat la un alt articol, nu-mi aparțin mie. Am scris articolul de față pentru că cel inițial, relatarea de la CPI București, a generat multe comentarii și m-a interesat întotdeauna părerea celor direct implicați în piață. În cei trei ani în care am colaborat cu Imobiliare.ro – din ianuarie 2018 colaborarea noastră se va încheia – am trimis nenumărate solicitări de interviuri agenților imobiliari, cu întrebări legate de piață, de activitatea lor, de problemele pe care le întâmpină și așa mai departe. Am primit foarte puține răspunsuri, foarte puține. Cei mai mulți nici măcar nu s-au obosit să dea un reply la mail și să-mi spună că nu sunt interesați să răspundă.

   Și da, ceea ce face Imobiliare.ro prin CPI este foarte important pentru breasla profesioniștilor în imobiliare și sper să continue aceste evenimente, pentru că este foarte mare nevoie de ele.

   • Andrei Panait, iti recunosc eforturile si performantele tale care se regasesc in toate articolele de-a lungul timpului, pe care le-am urmarit cu interes.
    Sunt de acord cu Ileana Preda insa in privinta urmatoare: nu ar trebui sa tot circule articole de genul ”nu avem ce face, clientul salta oricum agentia, indiferent ce contracte am incheia”. Articolele acestea nu sunt citite exclusiv de catre agenti, ci si de catre clienti. Nu facem decat sa le dam idei.
    Cu tot respectul, e un subiect care ar trebui discutat in cercuri inchise, daca scopul este intr-adevar acela de a gasi solutii.

 4. Atata timp cat un agent imobiliar presteaza servicii pentru o singura parte si acea parte este de acord, este in regula, dar ei vor sa ia comision si de la vanzator si de la cumparator, ceea ce intra la conflict de interese. Pentru cine se chinuie sa faca tranzactia sa fie buna? Nu poate pentru amandoi. Unu vrea mai ieftin, altul vrea mai multi bani. Dpdv al clientului asta ma deranjeaza, atunci cand nu soliciti sau primesti servicii, in schimb trebuie sa dai comision pe nimic.
  Exemple ok:
  1. Daca caut un apartament de inchiriat si ma duc la o agentie sa ma „AJUTE” sa caut apartamentul – comisionul este ok
  2. Daca caut singur un apartament si nu vreau sa platesc comision unei agentii, vreau sa vad un apartament postat de un agent, dar el vrea comision si de la mine si de la proprietar. El deja a prestat un serviciu pentru proprietar, adaugand apartamentul lui in anunturi peste tot pe internet. Ii da comision proprietarul. Cumparatorul nu mai plateste comision, deoarece el a cautat proprietati.

  Numai bine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *