Light Dark

Anul 2018 a adus cu sine o ușoară apreciere a prețurilor locuințelor, dar și un număr total de tranzacții mai mic față de 2017. Aflăm care au fost factorii care au influențat percepția cumpărătorilor și a investitorilor de la Mădălina Vasile, Broker/Owner al RE/MAX Properties, parte a rețelei de agenții RE/MAX România.

madalina vasile remax properties

“Mărirea gradului de îndatorare, creșterea ROBOR, mediul politic și economic instabil, zvonurile privitoare la o viitoare criză imobiliară au influențat percepția cumpărătorilor și a micilor investitori care au amânat în multe cazuri decizia de cumpărare sau inițiativa de a porni proiecte noi”, a explicat Mădălina Vasile, declarațiile sale fiind cuprinse în documentul ce prezintă rezultatele obținute în cadrul studiului de piață “Cele mai importante provocări din domeniul imobiliar în România, 2018” realizat de RE/MAX în parteneriat cu Imobiliare.ro.

Toate aceste aspecte au făcut ca numărul de zile petrecute de proprietăți pe piață să crească în a doua jumătate a anului 2018 comparativ cu perioada similară a lui 2017.

Reprezentanta RE/MAX Properties a mai adăugat că, în ciuda acestor lucruri, proprietarii de locuințe vechi, dar și dezvoltatorii au continuat să mărească prețurile.

“Dezvoltatorii au setat ritmul acestor creșteri de preț încă din primul trimestru al anului fundamentându-și decizia pe costurile crescute cu mâna de lucru, pe dificultatea identificării de personal angajat, costuri majorate ale materialelor de construcție”, a mai explicat ea.

Cum va evolua piața locală în 2019

Reprezentanta agenției RE/MAX Properties este optimistă atunci când vorbește despre perspectivele de evoluție ale pieței imobiliare locale în 2019.

“Piața arată încă bine, personal nu cred că există motive reale de îngrijorare, perspectivele pentru 2019 fiind pozitive. Suntem în continuare o piață atractivă pentru investitori, o piață în plină dezvoltare economică, piață ce oferă randamente interesante, iar pentru 2019 mă aștept la o reașezare, stabilizare a pieței, eventuale corecții de preț sau ușoare blocaje pe acele segmente de piață ce cuprind bunuri imobile ce sunt actualmente supraevaluate sau care nu au caracteristici de piață interesante și viabile pentru consumatori, nicidecum o criză pe piața imobiliară”, a declarat Mădălina Vasile.

Conform rezultatelor studiului de piață, mai puțin de 10% dintre respondenți cred că în 2019 piața imobiliară va cunoaște o îmbunătățire semnificativă, în timp ce peste 35% cred că prețurile pentru imobile vor crește cu până la 10%.

DESCARCĂ AICI STUDIUL DE PIAȚĂ “CELE MAI IMPORTANTE PROVOCĂRI DIN DOMENIUL IMOBILIAR ÎN ROMÂNIA, 2018”

Cercetarea își propune să pună în evidență atât cele mai importante tendințe și provocări care s-au făcut remarcate în piața imobiliară în perioada decembrie 2017-octombrie 2018, cât și așteptările pe care clienții le au în relația cu agenții imobiliari, modul de comunicare preferat de aceștia și instrumentele pe care aleg să le folosească pentru a verifica și compara prețurile.

La realizarea studiului au participat 300 de respondenți din 30 de orașe din România.

Citește și: Cum preferă românii să comunice cu agenții imobiliari și care sunt principalele așteptări pe care le au de la aceștia – STUDIU