Veniturile totale medii lunare pe gospodărie au fost în primul trimestru al acestui an de 4.542 de lei, în timp ce cheltuielile totale s-au ridicat la 3.834 de lei, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Iată câți bani au dat românii pentru a-și acoperi costurile aferente locuințelor lor și plății utilităților. 

Dintr-un total al cheltuielilor de 3.834 de lei pe lună în gospodăriile din România, cheltuielile de consum au reprezentat puțin peste 61%, respectiv 2.347 de lei. Din această sumă, un procent de 18,6% a reprezentat, în medie, suma de bani alocată pentru a acoperi costurile aferente locuințelor, plății utilităților (apă, electricitate, gaze) și altor combustibili, conform INS. Astfel, strict la acest capitol, s-au cheltuit 435 de lei lunar.

Aceasta este a doua mare cheltuială făcută de români, după banii dați pe mâncare și pe băuturi nealcoolice.

Infografic: structura cheltuielilor totale de consum pe destinații, în trimestrul I 2019, sursă INS

Cheltuielile românilor aferente locuințelor lor, incluzând aici chiriile, costurile lucrărilor de mentenanță sau de reparații și cele cu utilitățile, au fost în 2018 cu 61,2% mai reduse față de media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, potrivit celor mai recente date publicate de biroul de statistică al UE – Eurostat.

Singurele țări unde locuitorii plătesc mai puțin sunt Bulgaria și Polonia. La polul opus se află Elveția unde locuitorii scot din buzunar cu 73,9% mai mult față de media UE.

Următoarele locuri în clasament sunt ocupate în regiune de Irlanda, Marea Britanie, Luxemburg, Norvegia, Islanda și Finlanda.

Citește și: România, pe locul 19 în lume la creșterea prețurilor locuințelor. Ne depășesc 12 țări europene, inclusiv Bulgaria

Citește și: Cât trebuie să câștige un britanic pentru a-și permite o locuință? În România, poți să strângi banii pentru un apartament și în mai puțin de 10 ani

Citește și: În 14 județe s-au vândut peste 5.000 de imobile în prima jumătate a anului. București, Ilfov și Timiș, fruntașe

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *