Cheltuielile de consum generate de îngrijirea casei au crescut în 2015, potrivit unui studiu realizat de GfK.
Creșterea pieței se datorează în cea mai mare parte creșterii valorii băuturilor. Alte categorii de produse care și-au modificat evoluția în comparație cu 2014 sunt alimentele ambalate care au scăzut și cele de îngrijire personală și de îngrijire a casei care au înregistrat creștere.
Cea mai mare parte a coșului de cumpărături a revenit, anul trecut, produselor alimentare proaspete (46%), urmate de cele ambalate (21%), băuturi (19%), produse de îngrijire personală (7%) și de îngrijire a casei (5%). Alte tipuri de produse au constituit 2% din valoarea coșului anual de cumpărături.
Comportamentul de cumpărare a suferit ușoare modificări față de anii anteriori: consumatorii merg mai rar la cumpărături, dar cheltuie ceva mai mult la fiecare act de cumpărare.
“Scăderea frecvenței de cumpărare și faptul că românii și-au permis să pună în coș și produse mai scumpe ne arată o oarecare relaxare a acestora la cumpărături. Ei nu se mai țin așa de strict de lista de cumpărături cum o făceau înainte și, chiar dacă sunt în continuare în căutarea unor oferte bune de preț, tendința de a cumpăra cât mai ieftin pare să se mai fi diminuat”, spune Raluca Răschip, Consumer Goods and Retail Director GfK România.