Light Dark

Romania Green Building Council a acordat companiei Studium Green din Cluj, care dezvoltă apartamente ”verzi”, premiul de ”compania sustenabilă a anului”.

Facultatea de Inginerie a Instalațiilor, UTCB, a găzduit joi, 12 iunie, Gala Romania Green Building Council în cadrul căreia s-au decernat premiile pentru cele mai reușite proiecte și inițiative sustenabile realizate în anul 2013 în domeniul construcțiilor.

studium green campusPremiul pentru Compania Sustenabilă a anului a fost acordat companiei Studium Green, primul dezvoltator din România care construieşte cladiri rezidentiale în conformitate cu standardul internațional pentru clădiri sustenabile, BREEAM. Pânăîn prezent au fost finalizate cu succes două proiecte, însumând aproape 400 de apartamente si cu încă 350 sunt planificate care să atingă cel putin aceleași înalte standarde verzi.

Studium Green Campus, proiect de locuinţe colective dezvoltat de Dorin Bob în Cluj Napoca și finalizat în 2013, este în curs de certificare finală BREEAM International Bespoke,urmând să primească în curând calificativul ”good”. Printre elementele ”verzi” folosite în construcție se numără instalarea unui sistem de iluminat inovativ pentru spaţiile comune (holuri, casa scării, lift) pe bază de LED, liftul EcoSpace, care folosește energia recuperată din procesul de coborâre, pereți vegetali și acoperiș verde, colectarea apei de ploaie și folosirea ei pentru irigarea spațiului verde, folosirea de materiale locale, reciclate și recuperate, reciclarea deșeurilor rezultate în urma construcșiei, implementarea un sistem pilot de prevenţie, colectare selectivă, reciclare şi compostare a deşeurilor  ”zero waste”.

Legat de costurile de construcție, Elena Rastei, BREEAM international assesor, spune că acestea au fost cu 10% mai mari decât dacă ar fi edificat o clădire ”convențională”, dar că această sumă nu s-a reflectat în prețul de vânzare.

În prezent, Studium Green se află în faza de predare a ansamblului Vision, cu 177 de apartamente ”verzi”. Ansamblul va fi certificat de asemenea BREEAM, obiectivul fiind obținerea calificativului ”very good”. Prețurile de vânzare variază între 32.000 și 60.000 de euro, inclusiv TVA, apartamentele fiind vândute în proprorție de 80%. Costurile suplimentare față de o clădire ”convențională” au fost de 5%.

Dezvoltatorul are în prezent în faza de concept un al treilea ansamblu rezidențial ”verde”, cu 300 de apartamente. Elena Rastei spune că obiectivul pentru acest ansamblu este obținerea calificativului BREEAM ”excellent” sau ”outstanding”.

Alte premii decernate la Gala Romania Green Building Council:

–          Primăria Alba Iulia a fost distinsă cu premiul pentru Inițiativa Guvernamentală a anului

–          Stațiile de încărcare i-au adus companiei E-Motion Electric premiul pentru Produsul Inovativ al anului.

–          Construirea unui sistem sustenabil care poate rezolva problema calităţii aerului în şcolile şi unităţile de învăţământ româneşti este scopul proiectului prezentat de catre Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor din cadrul UTCB, distins cu premiul pentru Inițiativa Educațională a Anului.

–          Categoria Proiectul Verde al anului a fost câştigat de către Portland Trust cu Floreasca Park

”Am fost foarte încântat de gradul de implicare în îmbunătățirea performanțelor sustenabile regăsit la nivel de conducere în companiile, administrațiile locale și instituțiile de învățământ din România precum și de entuziasmul colegilor lor si a rezultatelor lor semnificative. Inițiativele lor confirmă faptul că ne mișcăm în direcția potrivită și ne încurajează să mergem mai departe. Avem mult de muncă si multe de făcut în România, dar eu sunt sigur ca progresul cladirilor verzi va fi o surpriză foarte plăcută pentru toată lumea”, a declarat Steven Borncamp, președintele Romania Green Building Council