Light Dark

Calitatea lucrărilor executate într-o locuință în procesul de construcție sau de renovare are un efect semnificativ atunci când vine vorba despre vânzare. Cât de multă atenție acordă proprietarii acestui aspect?

Scoala ZidarilorÎn ultimii doi ani, 74% dintre persoanele care și-au construit o casă sau au demarat lucrări de renovare în locuință au apelat, pentru găsirea muncitorilor, la rude sau prieteni, potrivit unui sondaj realizat de Market Cult Reasearch la comanda companiei Holcim. Tot prietenii și cunoștințele au executat lucrările respective în proporție de 42%. Muncitorii încadrați la categoria ”unul sau mai mulți meseriași independenți” au realizat 27% din aceste lucrări, în timp ce ”feliile” din ”prăjitura” construcțiilor și renovărilor deținute de companiile de construcții și regia proprie s-au situat la 16%, respectiv 15%.

Cele mai multe dintre cele 1.050 de persoane intervievate în cadrul sondajului (66%) au făcut lucrări de renovări și reparații (24% au renovat sau au restaurat o casă, 34% au renovat un apartament și 8% au reparat casa sau apartamentul), în timp ce 34% au construit case.

Primele trei criterii folosite pentru selectarea ”meseriașilor” au fost referințele de la prieteni (22%), exemple de lucrări anterioare (21%) și prețul (13%). Atestarea calificării muncitorilor printr-o diplomă a contat doar în proporție de 7%.

Lansare Scoala Zidarilor 2“Forța de muncă din România are nevoie de pregătire și perfecționare continuă, în raport cu standardele europene, iar acest lucru este valabil mai ales în construcții, unde tehnicile și materialele evoluează într-un ritm alert. În contextul diminuării ofertei educaționale în rândul școlilor profesionale, resimțită acum de cei mai mulți angajatori industriali, muncitorii din România trebuie să profite de orice oportunitate de pregătire pusă la dispoziție de mediul privat. România are o tradiție îndelungată în pregătirea și formarea meseriașilor de calitate, iar acest proiect poate reprezenta un punct de cotitură în repunerea în drepturi a școlilor vocaționale”, a declarat Codrin Scutaru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstice, invitat la lansarea, de către Holcim, a ”Şcolii Zidarilor”, program profesional gratuit de instruire.

Într-adevăr, calitatea lucrărilor executate este importantă și trebuie ca proprietarii să fie tot mai conștienți de acest aspect, dacă nu din dorința de a trăi confortabil, măcar pentru faptul că locuința lor va avea o valoare de piață mai mare.

Din păcate, în prezent, foarte puțini proprietari cer muncitorilor o diplomă sau un document care să ateste calificarea, doar 17% dintre cei intervievați declarând că au făcut acest lucru. Mai mult, 43% consideră că prezentarea unei astfel de diplome este foarte puțin importantă și doar 18% cred că este foarte importantă.

Lansare Scoala Zidarilor 3 Oricum, peste jumătate dintre cei intervievați (56%) spun că nici nu au angajat meseriași pentru lucrările de care au avut nevoie, în timp ce 10% au schimbat una, două, trei sau chiar mai multe echipe în timpul lucrărilor. Principalul motiv pentru decizia de a schimba echipa, identificat de 22% dintre participanții la sondaj, a fost execuția incorectă a lucrării, în timp ce 18% spun că de vină a fost calitatea slabă a lucrării, iar 15% identifică drept cauză neînțelegerile la bani. Neseriozitatea echipelor a contat pentru 19% dintre cei care au decis să schimbe echipele în timpul lucrărilor.

Cu toate acestea, 63% dintre persoanele care au finanțat în ultimii doi ani lucrări de construcții sau de renovare spun că ar alege muncitori de pe o listă a unei companii producătoare de materiale de construcții.

Proprietarii aleg în proporție de 54% materialele folosite, 40% dintre aceștia lăsându-se pe mâna meșterilor.

Studiul cuprinde și alte date interesante: persoanele în grupa de vârstă 35-44 de ani au construit într-o proporție mai mare case (42% din totalul lucrărilor de construcție a unei case), în timp ce tinerii (25-34 de ani) dețin apartamente pe care le renovează (41% dintre lucrările de acest tip au fost finanțate de persoane tinere). Cei mai mulți dintre cei care și-au construit o casă au studii sub medie (40%), în timp ce persoanele cu studii peste medie și-au renovat în proporție mai mare apartamentele pe care le au (40% din totalul lucrărilor de renovare).

Cele mai multe case au fost construite în mediul rural (46%), iar cele mai multe lucrări de renovare a apartamentelor au avut loc în mediul urban (55%).

Pe regiuni istorice, cele mai multe case au fost construite în Muntenia (42%), urmată de Ardeal (38%), iar cele mai multe lucrări de renovare a apartamentelor au avut loc în București (55% din total).

Programul a început în 2011, printr-o sesiune-pilot implementată la București, după care, în 2012 și 2013, a fost extins în 17 orașe din țară, unde au fost organizate 18 sesiuni de cursuri, în parteneriat cu colegiile tehnice din fiecare localitate. Cursurile au fost predate de cadre didactice de specialitate şi experții Holcim România, fiind structurate modular în sesiuni de teorie şi practică, accentul punându-se în special pe partea practică.

“Proiectul Școlii Zidarilor s-a născut dintr-o nevoie reală, recunoscută pe piața din România, aceea a pregătirii și perfecționării forței de muncă din construcții, care, în multe cazuri, este una necalificată sau necertificată”, spune François Pétry, Director General Holcim România.

În cadrul acestui proiect, Holcim România susține toate costurile necesare bunei desfășurări a cursurilor, la cel mai înalt nivel: materiale de construcții, obiecte didactice, masa de prânz în fiecare zi de curs și echipament individual de protecție, pe care fiecare participant îl poate păstra după finalizarea cursurilor.

Holcim România a decis să certifice acest curs și începând de anul acesta toți absolvenții actuali și cei viitori primesc în plus și o certificare de competențe de la Autoritatea Națională pentru Calificări