Light Dark

Anul care tocmai a început ar putea fi cel mai bun din perioada post-criză pentru piața investițiilor imobiliare din țara noastră, apreciază consultanții Colliers International România.

“În condițiile actuale, la începutul noului an, 2020 ar putea fi cel mai bun an din perioada post-criză”, spun reprezentanții companiei de consultanță, menționând, totodată, că deja există tranzacții în valoare de peste 600 de milioane de euro care s-ar putea încheia în curând, aferente unor proiecte de birouri.

În rândul lor se numără și tranzacția de 300 de milioane de euro din portofoliul NEPI Rockcastle, unul dintre principalii investitori și dezvoltatori de proprietăți comerciale din Europa Centrală și de Est, care a fost semnată în 2019, fără a fi însă și finalizată. Este vorba aici despre acordul dintre grup și cei de la AFI Europe în privința vânzării portofoliului de birouri din România.

Consultanții Colliers apreciază că situația este destul de favorabilă și pe segmentul industria și pe cel de retail, dar menționează că la nivelul acestora există unele limitări în privința ofertei.

Pe piața de spații industriale și logistice, ei prevăd stocuri în creștere în 2020. Stocul actual de spații industriale și logistice moderne din țara noastră rămâne la un nivel extrem de scăzut, de circa 4,6 milioane de mp, de aproximativ patru ori mai mic față de cel din Polonia.

Pe piața rezidențială putem să vedem în 2020 o creștere moderată a prețurilor, comparativ cu anul precedent, însă sub ritmul de creștere de la nivelul salariilor.

În cazul pieței terenurilor, în următoarea perioadă reprezentanții Colliers anticipează o temperare a cererii. Volumul tranzacțiilor nu vor rivaliza, cel mai probabil, cu cele din perioada 2018-2019. Prețurile ar putea crește, totodată, în cazul terenurilor bune.

Citește și: Prima Casă 2020. Noi declarații făcute de Ministrul Finanțelor: „Se pare că acest program nu este cel care susține singur această piață”

Citește și: Ce câștiguri au avut agenții imobiliari în 2019? 7% au obținut aproape 4.200 de euro lunar

Citește și: Peste 22 de milioane de euro în 2020 pentru dezvoltarea celui mai amplu proiect rezidențial din România