Light Dark

Pandemia dă o altă formă dezvoltărilor imobiliare, întrucât modul în care vor fi gândite și construite proiectele rezidențiale va fi unul diferit. Mai mult decât atât, există loc de creștere în piața imobiliară, consideră CEO-ul dezvoltatorului City Garden Residence, Andrei Cantaragiu. Acesta face o scurtă retrospectivă a anului 2021 și vorbește deschis despre ceea ce va însemna 2022 pentru piața imobiliară.

Andrei Cantaragiu, CEO-ul dezvoltatorului City Garden Residence

City Garden Residence face parte dintr-un grup de companii cu capital din Asia, cu o vastă experiență în dezvoltări și investiții în domeniul imobiliar. În cei peste 10 ani de activitate pe piața din România, City Garden a finalizat mai multe proiecte rezidențiale medium-premium în zonele centrale și ultracentrale din București și în zona Pipera: 21 Downtown, Apollo D’or şi City Garden Pipera. CEO-ul dezvoltatorului City Garden Residence este de părere că există loc de creștere în piața imobiliară.

“Cererea și nevoia de locuințe este în continuare ridicată, așadar există loc de creștere. Totuși, de acum înainte, modul în care vor fi gândite și construite proiectele rezidențiale va fi diferit. Dezvoltatorii trebuie să ia în considerare și preferințele cumpărătorilor, iar pandemia i-a încurajat pe foarte mulți să decidă achiziția unei case în detrimentul unui apartament la bloc,” a declarat pentru CPI Andrei Cantaragiu.

“Clienții nu mai iau în calcul doar prețul atunci când caută o locuință, ci au început să fie mai selectivi. Își doresc locuințe spațioase, cu finisaje de calitate, care să vină la pachet cu un mix de facilități, deoarece o casă este o investiție pe termen lung. Noul nostru proiect, Bonton Luxury Villas din Pipera, din spatele Școlii Americane, răspunde acestor nevoi prin unele dintre cele mai mari vile de pe piață, dotate opțional cu lift, acces la piscină și sala de fitness, într-un complex privat, la 100 m de Pădurea Băneasa. Așadar, preconizăm un interes crescut din partea clienților, cel puțin pe segmentul caselor și vilelor premium,” a mai adăugat acesta.

Piața imobiliară va depinde mult de modificările legislative și de materia primă

“Actualizarea pragurilor de aplicare a TVA-ului redus este o măsura cerută deja de mulți ani de industrie, în special pentru sprjinirea dezvoltării unor soluții de locuire adecvate pentru familiile tinere cu copii din segmentul urban, armonizată celorlalte țări central și est europene,” a explicat Andrei Cantaragiu.

O altă provocare a pieței imobiliare pentru anul 2022 este cea legată de materia primă. „Provocarea cea mai mare ține de piaţa materiilor prime caracterizată fie de lipsa de stocuri din cauza problemelor în lanţul de distribuţie, fie de preţurile ridicate la materialele de construcţie, unele dintre ele înregistrând chiar şi creşteri de 160%. Din fericire am reușit să gestionăm aceste probleme fără să transferăm costurile în preţul final şi fără să întârziem livrarea proiectelor,” a precizat A. Cantaragiu.

“De asemenea, inflaţia este o altă provocare care ne-a afectat în mod direct. Incertitudinile la nivel guvernamental și economic ne-au marcat indirect, prin faptul că targetul nostru de cumpărători pentru proiectul Bonton Luxury Villas din Pipera, în special antreprenori sau expaţi, au ales uneori să amâne decizia de a cumpăra sau a investi până la stabilizarea pandemiei şi clarificarea situaţiei economice, chiar dacă aceştia dispuneau de fondurile necesare pentru a face achiziţia”, a mai precizat acesta.

Proiect Apollo D’or

Privind piața imobiliară din unghiul pandemiei, se pare că pandemia a făcut ca pulsul imobiliar să bată mai tare, iar potrivit dezvoltatorului, este foarte probabil ca prețurile să crească în continuare. “Costurilor materialelor de construcții și inflația va duce la un cost mai mare al proiectelor care sunt în prezent în lucru. De asemenea, Bucureștiul are, încă, cele mai mici prețuri la nivelul capitalelor europene iar asta încurajează investițiile,” explică dezvoltatorul. Totuși, acest lucru va depinde într-o mare măsura de ceea ce se va întâmpla pe piața materialelor de construcții. Dacă piața nu se va stabiliza iar problemele din lanțul de distribuție, ce țin de stocurile materialelor, nu se vor rezolva, cu siguranță vom asista la o creștere a prețurilor locuințelor. Astfel că, dezvoltatorii anunță deja creșteri ale costurilor de realizare a construcțiilor cu circa 15-20% în 2022.”

„Chiar și noi luăm în calcul o creștere a prețurilor pentru vilele din faza a II-a, motivul principal fiind creșterea prețurilor la materialele de construcții. Proiectul Bonton este unul premium, care include o eficiență energetică ridicată, similară cu cea a caselor pasive, precum și finisaje premium. Astfel, trebuie să folosim materiale de cea mai bună calitate, care în prezent sunt mai scumpe decât în urmă cu un an,” explică acesta.

În prezent, dezvoltatorul are în construcție proiectul rezidențial Bonton Luxury Villas,  în zona de Nord a capitalei

În ceea ce privește proiectele aflate în desfășurare, vânzările nu au fost afectate în cadrul complexului Bonton Luxury Villas, compus din 66 de vile, povestește A. Cantaragiu. “În prezent ne concentrăm pe finalizarea primei faze a proiectului rezidențial Bonton Luxury Villas, poziționat la 200 m de Școala Americană din Pipera, la sfârșitul acestui an și demararea celei de-a doua faze, preconizate pentru începutul anului 2022. În ciuda pandemiei și a crizei materialelor de construcții, vânzările proiectului au mers foarte bine, asta şi datorită faptului că nu am ajustat încă prețurile în raport cu inflaţia, motiv pentru care am fost extrem de competitivi.”

Proiectul din nordul Capitalei se distinge prin suprafețele ample ale vilelor, ce variază între 353 și 442 metri pătrați construiți. Având un regim de înălțime de P+2E, imobilele din cadrul ansamblului sunt compuse din 6-7 camere spațioase, inteligent compartimentate. Locuințele sunt concepute astfel pentru a deservi nevoile unor familii lărgite sau ale celor care își doresc un birou de acasă. În funcție de preferințe, cumpărătorii au și posibilitatea de dotare a caselor cu lift interior.

Strategia de extindere și viitoare noi proiecte ale dezvoltatorului

“Deocamdată ne concentrăm pe finalizarea și livrarea proiectului de lux din Pipera, unde mai avem de dezvoltat o fază constând în 30 de vile”, a precizat dezvoltatorul, adăugând “Ținând cont de ceea ce se întâmplă acum pe piața de real estate, și aici mă refer la situația materialelor de construcții, ne dorim să vedem că piața începe să se stabilizeze până să demarăm lucrările la un nou proiect.”

În ceea ce privește interesul pentru viitoare locații, dezvoltatorul se axează în principal pe zona centrală și de nord a Capitalei. “Consider că aceste zone vor fi tot timpul căutate de clienți pentru că oferă multiple beneficii. Iar dovada stă în creșterile continue ale proiectelor rezidențiale din aceste zone. Mai mult decât atât, locuințele din nordul Capitalei sunt atractive atât pentru cumpărătorii români, cât și pentru expați aflați în căutare de case care sa le ofere tot confortul unei locuințe la standarde occidentale,” a declarat pentru CPI Andrei Cantaragiu, CEO-ul dezvoltatorului City Garden Residence

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2021 vs 2022| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2021, dar și perspectivele pentru 2022 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.