Light Dark

De la începutul anului s-au eliberat în România aproape 14.000 de autorizații de construire doar pentru clădirile rezidențiale. În primele două luni, înaintea problemelor și întârzierilor apărute pe fondul declanșării pandemiei de coronavirus, lucrurile mergeau mai bine decât în 2019. Apoi, situația s-a schimbat.

Anul 2020 a început bine, cu un plus de 11% în numărul autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale. La sfârșitul lunii februarie au apărut însă primele cazuri confirmate de COVID-19 și, deja, din martie au fost vizibile modificări în ritmul în care au fost acordate acestea.

Nu trebuie să uităm însă că de la jumătatea lunii martie a fost declarată starea de urgență la nivel național, iar regimul de lucru s-a modificat inclusiv în cazul autorităților. Martie a fost o lună marcată de incertitudini, în care situația se schimba de la o zi la alta, iar instituțiile își închideau ghișeele, dar făceau eforturi pentru a-și continua activitatea.

În cazul primăriilor de sector din București, de exemplu, documentele necesare pentru emiterea actelor de urbanism au putut fi transmise în perioada pandemiei prin poștă, curier sau electronic. Chiar și așa a fost sesizată o scădere a solicitărilor făcute pentru obținerea documentației necesare demarării lucrărilor de construcții.

Un alt exemplu vine de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară care și-a trecut activitate tot în online de la mijlocul lunii martie. Doar în prima zi au fost înregistrate peste 30.000 de cereri în sistemul său, de la extrase de carte funciară pentru informare la recepții tehnice, extrase de plan cadastral sau încheieri de carte funciară.

Infografic: autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale, ianuarie-mai 2019 vs 2020, date INS

A urmat luna de lockdown cu cel mai mare declin și cu cele mai multe restricții impuse pentru combaterea răspândirii COVID-19 în rândul populației. O scădere semnificativă a putut fi observată și în mai când s-au emis în întreaga țară 3.062 de autorizații, aproape 70% pentru zona rurală, față de peste 4.000 în intervalul corespunzător din 2019.

Tabel: autorizații eliberate pentru clădiri, mai 2020, date INS

În total, pe parcursul celor trei luni de pandemie s-au eliberat 8.576 de autorizații, iar de la începutul anului 13.997, cu aproape 2.500 în minus față de anul trecut.

În 2019, s-au eliberat 42.541 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, acoperind o suprafață utilă de 10,9 milioane de mp, cele mai multe pentru județele Ilfov, Timiș și Iași. Peste 1.000 de autorizații s-au eliberat în 15 județe din țară, iar alte 700 în București.

Tabel: topul județelor unde s-au emis cele mai multe autorizații pentru clădiri rezidențiale pe parcursul anului 2019, date INS

Vom vedea spre sfârșitul anului dacă diferențele sesizate până acum au apărut mai degrabă pe fondul numeroaselor schimbări din timpul pandemiei, inclusiv cele legate de ritmul de lucru de la nivelul autorităților în această perioadă, sau dacă și dezvoltatorii au devenit mai precauți și și-au încetinit planurile pentru proiecte viitoare.

Munca pe cele mai multe șantiere nu s-a oprit nici măcar în perioada de izolare, dar numeroasele măsuri suplimentare luate pentru protejarea angajaților ar fi putut îngreuna, în unele cazuri, operațiunile dezvoltatorilor. Unele probleme au fost semnalate inclusiv în lanțul de aprovizionare cu materiale de construcții, existând cazuri în care dezvoltatorii au fost nevoiți inclusiv să-și schimbe furnizorii pentru a putea continua lucrările.

Infografic: numărul de autorizații de construire eliberate într-un an pentru clădiri rezidențiale, date INS

Au apărut, totodată, cazuri de proiecte pentru care s-a obținut încă de la începutul anului autorizația de construire, dar lucrările nu au mai fost demarate din cauza situației generate de pandemie și de numeroasele necunoscute apărute la nivelul pieței și nu numai.

În același timp, în jur de 64.500 de contracte individuale de muncă au fost încetate în domeniul construcțiilor din cauza răspândirii COVID-19, conform datelor Ministerului Muncii, în condițiile în care exista deja un deficit semnificativ la nivelul forței de muncă din acest sector.

Citește și: S-a „îmbolnăvit” piața rezidențială? Adevăratul impact al COVID-19 în tranzacții și prețuri. Ce trebuie să știi despre cerere, ofertă și așteptările băncilor

Citește și: În ce stadiu se află, acum, legea agenților imobiliari? Guvernul și-a spus punctul de vedere

Citește și: Volumul lucrărilor de construcții a crescut, în aprilie, în România