Light Dark

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară. Prețurile se mențin peste pragul de 1.800 de euro/mp, chiar și după luni de pandemie, mult peste București care în ultimul timp a înregistrat la acest capital o tendință de scădere. 

Prețul mediu solicitat de proprietari pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca a crescut constant pe parcursul în 2019, ajungând de la 1.556 de euro/mp în ianuarie la 1.712 euro/mp în decembrie, iar 2020 a continuat același parcurs, inclusiv după apariția primelor cazuri de coronavirus.

După șase luni de pandemie, metrul pătrat s-a ieftinit cu doar 15 euro. În luna august, apartamentele se vindeau nu doar mai scump decât la începutul anului, ci și față de sfârșitul verii trecute, conform Indicelui Imobiliare.ro. Practic, metrul pătrat s-a scumpit cu 180 de euro într-un an.

Infografic: prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca, Indicele Imobiliare.ro

Comparând situația din Cluj-Napoca cu cea din București, vedem că în Capitală efectele pandemiei au fost mai evidente la nivelul prețurilor. În martie, odată cu incertitudinile, impunerea primelor restricții pentru combaterea răspândirii COVID-19 și izolarea populației, s-a înregistrat o scădere destul de importantă.

În primele șase luni de pandemie, metrul pătrat s-a ieftinit cu aproape 40 de euro, mai mult decât în Cluj-Napoca, iar față de începutul anului a ajuns să se vândă la un preț cu aproape 100 de euro mai mic.

Infografic: prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi și noi scoase la vânzare în București, Indicele Imobiliare.ro

Chiar și în aceste condiții, prețul mediu solicitat de proprietari pentru apartamentele din București era luna trecută cu câțiva euro mai mare față de cel cerut la sfârșitul verii trecute. Găsești aici mai multe detalii despre efectele pandemiei asupra pieței rezidențiale din Capitală.

Începutul pandemiei a lovit, totodată, puternic în zona de cerere, nu doar în București, ci și în Cluj-Napoca. Pe măsură ce cumpărătorii au înțeles mai bine situația cu care se confruntă și au început să profite de ridicarea celor mai multe restricții a apărut, însă, o tendință de creștere, urmată din mai de o oarecare stabilitate. Deja, spre sfârșitul lunii trecute, cererea dădea noi semne de creștere pe plan local, potrivit datelor Analize Imobiliare.

Infografic: indice potențiali cumpărători, cerere apartamente și case, Analize Imobiliare

Important de menționat este și faptul că perioada de vânzare a apartamentelor din Cluj-Napoca a crescut destul de mult. Dacă în prima jumătate a anului trecut, o astfel de proprietate își găsea, în medie, un cumpărător în 35 de zile, în perioada similară din 2020, aflată în mare parte sub semnul pandemiei, acest interval a crescut până la 70 de zile. În schimb, marja de negociere s-a menținut relativ constantă, fiind de 3,7%.

De la începutul anului s-au vândut pe plan local aproape 21.000 de imobile, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Din total, în jur de 15.700 s-au tranzacționat în timpul lunilor de pandemie.

Citește și: Bani de locuințe pentru tineri, de la dezvoltatori. Firmele din domeniu ar putea să transfere 1% din profit într-un fond special

Citește și: 1,22 milioane de locuințe noi, construite după Revoluție. Aproape 87% din stocul rezidențial din România este vechi

Citește și: Impactul pandemiei pe piața chiriilor din București. Diferențe importante între segmentul office și cel rezidențial