Light Dark

Investitorul și dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital, activ pe piața rezidențială, dar nu numai, se află în curs de obținere a autorizației de construcție pentru prima fază a ansamblului imobiliar multifuncțional Silk District, amplasat pe o fostă platformă industrială din Iași. La finalizare, acesta ar trebui să cuprindă aproximativ 2.500 de apartamente, 100.000 de metri pătrați de birouri de clasa A, dar și facilități aferente.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru complexul Silk District (foto) a fost aprobat la începutul anului. Cu toate acestea, reprezentanții companiei estimează că, pe fondul situației din domeniul sanitar, lucrările de construcție vor începe efectiv în 2021. „Având în vedere situația actuală și numeroasele scenarii posibile care nu pot fi prezise exact, cum ar fi probabilitatea de a vedea diferite sectoare economice blocate din nou și realizarea unui vaccin [pentru Covid-19] în viitorul apropiat, concluzionăm că startul lucrărilor pentru prima fază va fi posibil doar în a doua parte a anului 2021, oferind timp suficient pentru o planificare responsabilă și o colaborare adecvată cu toate părțile implicate. Aceasta ar însemna că prima fază va fi livrată la sfârșitul anului 2022-începutul anului 2023 și va fi compusă din mai multe funcții, servicii și o mare parte din infrastructura destinată proiectului”, subliniază Maggie Kitshoff, Residential & Office Managing Director în cadrul Prime Kapital.

Cu o suprafață totală de aproximativ 300.000 de metri pătrați de unități rezidențiale și birouri de clasa A, Silk District va fi executat în mai multe faze, fiecare dintre acestea cuprinzând și facilități complementare. Per ansamblu, proiectul urmează a fi finalizat în 2025 sau 2026.

Maggie Kitshoff

„Rămânem foarte optimiști cu privire la acest proiect și la sustenabilitatea acestuia pe termen lung, dar suntem precauți cu privire la termenele din această perioadă, pentru că pandemia continuă, iar noi punem siguranța angajaților și preocupările lor pe primul plan. Vom monitoriza cu atenție situația și depunem eforturi să începem vânzările la începutul anului viitor.”

Maggie Kitshoff, Residential & Office Managing Director în cadrul Prime Kapital

Despre dezvoltarea marilor orașe și potențialul fostelor platforme industriale

Cum se vede piața rezidențială ieșeană prin ochii dezvoltatorului? În opinia lui Kitshoff, capitala Moldovei se află în curs de dezvoltare și are potențialul de a atrage, în următorii ani, un flux crescând de forță de muncă cu expertiză. Orașul își va atinge, însă, potențialul maxim numai dacă va continua să se dezvolte pe partea de infrastructură, dar și dacă va oferi acces la locuințe de calitate, birouri moderne și servicii conexe. În opinia reprezentantei companiei, centrele regionale românești vor continua să concureze cu alte metropole în ceea ce privește costul și calitatea vieții pe care le oferă, iar unul dintre cele mai importante aspecte pentru a susține creșterea este cultivarea și păstrarea expertizei oamenilor. „Un proiect mixt pe un site brownfield [fost teren de uz industrial, n.red.] are potențialul de a ajuta nu numai la construirea acestui tip de viitor, dar, în plus, deschide atât de multe oportunități suplimentare pentru alții. Dezvoltatorii trebuie să se gândească la cartierele în care dezvoltă proiecte și acest lucru implică planificarea pentru toate nevoile și funcțiile necesare clădirii unei comunități. Nu mai este sustenabil să rămânem pur și simplu la clădiri cu o singură funcție, fără să luăm în considerare imaginea de ansamblu”, arată Maggie Kitshoff.

„Un proiect cu utilizare mixtă nu este neapărat unul care combină doar funcția rezidențială cu birouri și / sau spațiile comerciale, ci pot fi dezvoltate alte combinații. Cheia este să combinăm funcțiile necesare care se completează reciproc și, în general, devin parte din cartierele în care sunt construite.”

Maggie Kitshoff, Residential & Office Managing Director în cadrul Prime Kapital

Peste 1.200 de locuințe, în plan pentru București

În afară de ansamblul din Iași, Prime Kapital mai are în portofoliu alte două proiecte rezidențiale, în București. Este vorba despre ansamblul Avalon Estate, proiectat să cuprindă 746 de locuințe (atât apartamente, cât și case), dar și de Marmura Residence, ce va avea 465 de apartamente. În ambele proiecte, primele unități locative vor fi finalizate în ultimul trimestru al anului viitor.

Compania a lansat recent FlexAssist Solidarity, un program menit să vină în sprijinul cumpărătorilor interesați de achiziția unei locuințe noi. Acesta presupune achitarea unui avans de minimum 10% din prețul proprietății, după care clienții pot finaliza achiziția într-un termen de până la 15 ani de la predarea acesteia, în baza antecontractului. Clienții pot opta, de asemenea, pentru plata în sistem de rate la dezvoltator.

Nu în ultimul rând, reprezentanții companiei au anunțat anul acesta că sumele achitate ca avans de către cumpărători vor fi plasate în conturi fiduciare, pentru a oferi certitudinea că sunt păstrate în siguranță. Acest mecanism are rolul de a oferi un plus de încredere clienților, garantând siguranța sumelor achitate, inclusiv în cazul în care dezvoltatorul nu ar livra locuințele antecontractate.