Light Dark

Cerere mai mare, în special pentru creditele ipotecare, proiecte care nu și-au închis șantierele, ci, dimpotrivă, au luat măsuri pentru a-și continua activitatea în ciuda restricțiilor, un interes mare pentru ansamblurile rezidențiale noi și un comportament mai prudent din partea proprietarilor de locuințe vechi. Acestea sunt câteva aspecte punctuale, sesizate de cel mai mare broker de credite din România în evoluția pieței imobiliare din lunile de pandemie. Ce se va întâmpla, în continuare, cu prețurile? 

În perioada izolării, reprezentanții KIWI Finance au observat o creștere constantă la nivelul cererii de credite, în special de tip ipotecar, și au identificat o serie de direcții care au stat la baza acestei evoluții.

Este vorba, în primul rând, de tranzacții aflate în derulare la momentul declanșării pandemiei, care vizau, de exemplu, locuințe din proiecte aflate în stadii finale de construcție, cu termen de livrare în 2020, pentru care activitatea de pe șantiere nu a fost sistată, iar cumpărătorii care aveau deciziile luate deja nu s-au mai lăsat influențați de situația generată de COVID-19.

“O altă categorie, și aici vorbesc de cererea suplimentară pe care noi, în KIWI, am primit-o, a fost de la proiectele unde nu aveam colaborări și care au întâmpinat greutăți în a se finanța la diverse bănci”, a declarat Anca Bidian, CEO KIWI Finance, în cadrul celei mai noi ediții a emisiunii imoExpert.

Un nou val de clienți a apărut pe parcursul lunii mai, când s-a făcut și prima relaxare a restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii virusului la nivelul populației.

“Pe măsură ce a trecut timpul și am ajuns în luna mai, cu primul val de ridicare a restricțiilor, când s-au putut relua și ceva vizionări, când a fost, sper eu, evident pentru toată lumea că piața imobiliară nu <se duce în cap> cum propovăduiau mulți <specialiști>, pe măsură ce băncile au revenit cu oferte chiar mai atractive decât înainte de pandemie, și aici vorbesc de costuri în primul rând, atunci a venit următorul val de clienți. Ei erau pe punctul de a lua decizia de cumpărare, dar în prima lună de izolare aveau foarte multe incertitudini și, evident, că au devenit mai prudenți”, a explicat Bidian.

“Când am început să avem mai multe informații și o vizibilitate pe viitorul apropiat, mediu, atunci acești clienți care erau în segmentul al doilea de decizie au mers în piață și au făcut ante-contracte”, a mai adăugat CEO-ul KIWI Finance.

URMĂREȘTE AICI INTEGRAL CEA MAI NOUĂ EDIȚIE IMOEXPERT 

Anca Bidian a pus în discuție și reducerea ofertei din ultimele luni, atribuită, în opinia sa, în mare parte pe seama modificărilor din piața veche.

“La noi, imobilele vechi se retrag de pe piață, prețurile nu scad. Se retrag tranzacțiile pentru că 90% din fondul locativ vechi este deținut în proporție de 100% de proprietari. Nu au o apăsare nici de rată, nici de datorii. E casa lor și ei spun <dacă nu o vând cu atât, nu o mai vând>. Nu îi zorește nimeni”, a explicat ea, menționând, totodată, că retrăgându-se practic acest fond de locuințe de pe piață și oferta a rămas mai mică.

“Avem o piață imobiliară a vânzătorului. Oferta nu îndestulează cererea solvabilă. Rămânând și mai mică, evident că ce rămâne la vânzare are un număr mai mare de cereri și acesta este un aspect pentru care prețurile, așa cum sunt ele în acest moment, nu au de ce să scadă”, a ținut să sublinieze Bidian.

Al doilea aspect pentru care prețurile locuințelor nu ar avea motive să scadă în următoarea perioadă apare pe segmenul rezidențial nou.”Dacă ne uităm la costurile materialelor de construcții, ale forței de muncă, la lipsurile din acest domeniu, vedem că dezvoltatorii construiesc în marjă. Nu ai spațiu unde să te duci”, a mai explicat CEO-ul celui mai mare broker de credite din România, în cadrul emisiunii imoExpert.

Mai mult, piața imobiliară este una “realmente echilibrată, coerentă și consistentă”, iar eventualele variații care apar la nivelul său nu sunt altceva decât ajustări.

Cât despre reducerea numărului de tranzacții din ultimele luni, Bidian este de părere că o astfel de evoluție nu semnalează dispariția cererii, ci că a apărut în contextul în care nu s-au mai putut face vizionări, iar oamenii nu cumpără o casă fără să o vadă mai întâi.

“Pe fondul locativ vechi vor continua să fie, cel mai probabil până la finalul acestui an, niște comportamente mai prudente ale proprietarilor. Proiectele noi, însă, cele aflate la mai mult de jumătate din faza de construcție, sunt foarte atractive și din ceea ce știu de la toți partenerii noștri dezvoltatori, cererea a crescut și e firesc să fie așa. Știu situații în care nu numai că nu au scăzut prețurile, ci au și crescut”, a mai spus ea.

Citește și: Cum își aleg bucureștenii casa? Bugetul rămâne principala constrângere

Citește și: Viața la casă, un vis frumos pentru bucureșteni. Cererea a explodat în timpul pandemiei

Citește și: Aproape 14.000 de autorizații eliberate în cinci luni. S-au manifestat efectele pandemiei?