Light Dark

Situat în comuna Vultureni, jud. Cluj, proiectul reprezintă una dintre cele mai inovatoare dezvoltări imobiliare din România ce își propune să devină și prima comunitate Zero Waste din România. În faza a doua vor fi construite 70 de case. În final peste 600 de familii vor locui la Colina Nouă.

Proiectul Colina Nouă, caracterizat drept un orășel de sine stătător, se dezvoltă pe o suprafață de peste 150 de hectare, reunind aici o comunitate ce se aliniează acelorași valori. Proiectul a fost demarat în anul 2006, atunci când s-au făcut primele achiziții de teren, iar lucrările au început în anul 2018. Până în prezent, au fost investite în infrastructură peste 3 milioane de euro.

”Am pornit de la ideea că proiectul Colina Nouă este locul ideal în care să ne creștem copiii și facem tot ce ține de noi în direcția aceasta. Un singur exemplu, de la capitolul siguranță: construcția drumurilor. Ne asigurăm că se respectă standarde de siguranță pentru pietoni (și în special pentru copii) încă din etapa de design: în zonele unde știm că vor fi grupuri mari de copii (școală, parcuri, locuri de joacă), drumurile nu sunt drepte, ci sinuoase. Astfel, ne asigurăm că șoferii respectă “volens nolens”” regula de 30 km/h și au un peisaj frumos de admirat. În plus rezolvăm o mare problemă pentru părinți și le eliberăm programul, pentru că nu trebuie să fie mereu ”gardienii” copiilor lor, care se pot duce liniștiți singuri pe jos până la școală, în parc sau la locul de joacă, chiar dacă au vârste fragede”, a declarat pentru CPI Imobiliare, Daniel Simionaș, CEO Colina Nouă.

Singurul proiect din România care are inclusă și o fermă bio

În primă fază au fost construite 28 de case, și vândute integral, iar acum dezvoltatorii se pregătesc să lanseze etapa a doua a proiectului, în care se vor construi 70 de case. Proiectul se remarcă în peisajul construcțiilor atât prin direcția ecologică, ideea de comunitate aliniată acelorași valori, cât și pentru avantajele pe care le oferă – acesta fiind singurul proiect din România care are inclusă și o fermă bio (care în momentul de față deservește deja câteva sute de familii din Cluj-Napoca – și este în extindere).

“Cu prețurile materialelor care fluctuează așa de mult este greu de estimat în ce direcție va merge peste 2 ani, ca să nu mai vorbim de 10 ani. Ce putem spune cert, în materie de cifre, este ce s-a făcut deja: pe lângă construcția caselor, s-au investit doar în infrastructură peste 3 milioane de euro (e drept, este gândită modular pentru a putea fi upgradata ușor pe măsură ce înaintează proiectul, iar momentan este dimensionată pentru primele două faze),” afirmă Daniel Simionaș, CEO Colina Nouă.

În ceea ce privește aspectul ecologic, dezvoltatorii își propun ca proiectul să aibă un impact minim asupra naturii, astfel încât Colina Nouă să devină și prima comunitate Zero Waste din România. Casele au performanțe ridicate, sunt case eficiente energetic dotate cu sistem integrat de răcire, încălzire și ventilare cu recuperare de căldură, panouri fotovoltaice, interfață smart, infrastructură pentru mașini electrice și grădini amenajate. Natura pare să fie aici pricipalul aspect în funcție de care se dezvoltă proiectul, întrucât acesta dispune de peste 80 de hectare de spații verzi, alei pietonale, piste pentru biciclete și promenadă, spații comune de agrement și relaxare în aer liber.

Proiectul dispune de o infrastructură modernă cu străzi asfaltate cu iluminat public, spații verzi amenajate, sisteme de canalizare și stație de epurare modulară automatizată, apă natural alcalină, precum și de transport privat Cluj-Colina, Colina-Cluj.