Pe parcursul următoarelor luni vom putea observa o scădere la nivelul volumului producției din sectorul construcțiilor și o creștere moderată a prețurilor lucrărilor de construcții, apreciază managerii firmelor de profil din România.

În activitatea de construcții se va înregistra, în perioada ianuarie-martie 2020, o scădere moderată a volumul producției (sold conjunctural -9%), arată o anchetă de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică.

Managerii firmelor de profil estimează, totodată, că vom vedea o scădere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural -7%) și o creștere moderată a prețurilor lucrărilor de construcții (sold conjunctural +11%).

Spre comparație, în activitatea industriei prelucrătoare, în comerțul cu amănuntul și în sectorul serviciilor, se preconizează o relativă stabilitate până în martie. Prețurile ar urma să crească și în industria prelucrătoare și în sectorul serviciilor.

Infografic: tendințe ale activității economice

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.233 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Citește și: Anunțul ministrului Finanțelor despre Prima Casă. Ce criterii de eligibilitate vor fi luate în calcul?

Citește și: Prime Kapital dă startul lucrărilor în București pentru un proiect cu peste 400 de apartamente

Citește și: Peste 22 de milioane de euro în 2020 pentru dezvoltarea celui mai amplu proiect rezidențial din România

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *