Anul trecut, 47.700 de apartamente au fost debranșate de la sistemul centralizat de încălzire, în creștere semnificativă față de 2014.
„Potrivit datelor raportate de Autoritatea Naţională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), în 2015 numărul apartamentelor din România care au renunţat la încălzirea în sistem centralizat şi, în majoritate, beneficiază acum de un alt tip de sistem de încălzire, a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, când cifra s-a situat la cca. 30.000 de apartamente”, a declarat Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo România.
Potrivit afirmaţiilor sale, trendul debranşărilor a fost continuat şi în 2015 datorită creşterii gradului de conştientizare, în rândul românilor, a avantajelor pe care le aduce deţinerea unui sistem propriu care să asigure încălzirea locuinţei şi a apei calde. Dincolo de acest aspect, preţul foarte mare al gigacaloriei furnizate de CET-uri în anumite zone din ţară, comparativ cu al uneia produse de o centrală termică, dar şi dorinţa de confort şi autonomie sunt alte aspecte care au contribuit la decizia celor peste 47.700 de familii.
În ceea ce priveşte costurile, Cătălin Drăguleanu a mai afirmat, de asemenea, că în funcţie de oraş, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii majore. Astfel, dacă la nivel naţional preţul mediu al gigacaloriei facturate către populaţie este de 225 de lei, cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei.
„Conform normativelor europene introduse în toamna acestui an, în acest moment pe piaţa locală se comercializează doar centrale termice cu o eficienţă superioară şi cu un impact redus asupra mediului înconjurător. Astfel, la nivel naţional, în medie, un român poate face o economie de cca. 20% la costurile de încălzire şi producere a apei calde menajere, dacă alege instalarea unei centrale termice în condensare”, a adăugat reprezentantul companiei.
Însă, dincolo de media naţională, conform datelor ANRSC, există şi oraşe unde gigacaloria produsă în sistem centralizat este chiar şi mai mare, iar economiile prin instalarea unei centrale termice în condensare pot ajunge şi la cca. 55%