Light Dark

Pe parcursul ultimilor ani, segmentul rezidențial de lux a crescut constat, dar prețurile rămân în continuare sub nivelul întâlnit în perioada 2007-2008, fiind cuprinse, în principal, între 2.500-3.000 de euro pe metru pătrat construit, spune Mihaela Pană, Partner Residential Agency Cushman&Wakefield Echinox.

piata rezidentiala de lux 2018

“În ultimii 2-3 ani prețurile au crescut constat. 2018 chiar a început cu un avânt și în zona de construcții și în zona de achiziții. Astăzi putem discuta de o medie pe metru pătrat construit cuprinsă între 2.500-3.000 de euro pentru proiectele de lux, dar există și proiecte care ajung spre 5.000-5.500 de euro pe metru pătrat construit”, a declarat Mihaela Pană, în cadrul unei emisiuni ZF Live.

Aceasta a explicat că în al doilea caz vorbim despre imobile cu dimensiuni reduse, clădiri cu 3-4 etaje care cuprind între 6 și 10 apartamente și au, de obicei, o amplasare foarte bună. “Nu ești constrâns de vecini, ai un view frumos, nu ai parte de foarte mult zgomot, iar apartamentele sunt spațioase”, a menționat Pană, adăugând că suprafața utilă poate ajunge pentru un apartament cu 3 camere la 120-130 de mp.

“Apartamentul respectiv are dressing-uri, dormitoare cu băi proprii, terasă și finisaje pe care, de obicei, viitorul cumpărător le poate precontracta. El poate interveni destul de mult în modelarea unei astfel de locuințe”, a spus ea.

Pană a mai adăugat că cel mai importat aspect al unui proiect de lux este localizarea care poate să reprezinte și 60%-70% din prețul produsului respectiv.

apartament de lux

Totodată, aceasta a explicat că prețurile pe piața rezidențială de lux se mențin cu 20%-30% sub nivelul întâlnit în perioada 2007-2008, dar și că cerere există în continuare pentru achiziții în scop investițional, iar oferta este în prezent una variată.

“Anul 2018 a început puternic, dar pe parcurs lucrurile s-au mai așezat și, după părerea mea, este mult mai sănătos așa. (…) Dacă prețurile nu cresc foarte puternic în timp scurt, ci ușor pe o perioadă de timp mai îndelungată, atunci este benefic pentru piață, nu vom asista din nou la o criză și nu vom mai avea din nou aceleași probleme din 2008-2009”, a spus Mihaela Pană.

“Piața are potențial de creștere, dar este bine să înțelegem că această creștere trebuie să se producă lent astfel încât să putem crește sănătos”, a subliniat reprezentanta Cushman&Wakefield Echinox.

“Cred, de asemenea, că piața închirierilor o să crească și, pe fondul acestei creșteri, va exista și o cerere constantă de achiziție din partea investitorilor”, a mai menționat ea.

Mihaela Pană a explicat, în cadrul aceleiași emisiuni, că, în prezent, nu se așteaptă la apariția unei crize și le-a dat un sfat celor care se gândesc să investească într-un apartament de lux.

“Să analizeze cu mare atenție produsul pe care vor să îl achiziționeze din punct de vedere al locației. Trebuie să urmărești niște criterii ca să poți să închiriezi ulterior ușor, să fii atent la dezvoltatorul care construiește, să verifici istoricul acestuia pe piață pentru a ști în ce parteneriat intri, mai ales că astăzi se fac foarte multe achiziții în faza de proiect”, a conchis reprezentanta Cushman&Wakefield Echinox.