Volumul lucrărilor de construcții a crescut în februarie 2018, ca serie brută, cu aproape 31% față de prima lună a anului. Ajustată la numărul de zile lucrătoare și la sezonalitate, creșterea înregistrată a fost de 4,6%, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în luna februarie cu 30,9% față de luna ianuarie 2018. Evoluții ascendente au fost observate atât la nivelul lucrărilor de reparații capitale – executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală (40%), cât și la nivelul lucrărilor de întreținere și reparațiilor curente – de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor (37,5%) și al lucrărilor de construcții noi (28%).

„Pe obiecte de construcții, au avut loc creșteri la construcțiile inginerești cu 43%, clădirile nerezidențiale cu 30,5% și la clădirile rezidențiale cu 11,1%”, se explică într-un comunicat al INS.

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, totodată, cu 4,6% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

volumul lucrarilor de constructii februarie 2018 evolutie lunara
Infografic INS

Această majorare a apărut pe fondul creșterilor observate la toate tipurile de lucrări de reparații și construcții noi (capitale, de întreținere, reparații curente, lucrări de construcții noi).

Dacă pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor a crescut în cazul clădirilor inginerești și în cazul celor nerezidențiale, la capitolul clădirilor rezidențiale s-a observat o scădere cu 14,2% față de prima lună a anului 2018.

volumul lucrarilor de constructii februarie 2018
Infografic INS

Comparativ cu februarie 2017, în februarie 2018 s-a observat o majorare cu aproape 11% ca serie brută a volumului lucrărilor de construcții și cu aproape 7% ca serie ajustată în funcție de sezonalitate.

De menționat este și faptul că în perioada ianuarie-februarie 2018 volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 8,4% și ca serie ajustată la numărul de zile lucrătoare cu 6,5% față de perioada similară a anului trecut.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *