Volumul lucrărilor de construcții a crescut în România pe parcursul lunii mai față de luna precedentă, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Cu toate acestea, în primele 5 luni ale lui 2018 s-a putut observa o scădere a acestuia față de perioada similară a anului trecut.

volumul lucrarilor de constructii mai 2018

Pe parcursul lunii mai, volumul lucrărilor de construcții a crescut ca serie brută cu 21,5%, pe fondul majorărilor apărute la nivelul lucrărilor de reparații capitale (executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală; 35,2%), lucrărilor de întreținere și reparații curente (de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor; 22,5%) și lucrărilor de construcții noi (19,2%).

evolutie volumul lucrarilor de constructii 2018
Infografic: INS

„Pe obiecte de construcții au avut loc creșteri la construcțiile inginerești cu 46,4% și la clădirile nerezidențiale cu 3,4%. Scăderea a avut loc la clădirile rezidențiale cu 6,2%”, se menționează într-un comunicat de presă emis de INS.

Totodată, o majorare a volumului lucrărilor de construcții s-a observat și ca serie ajustată la numărul de zile lucrătoare și la sezonalitate. Pe obiecte de construcții, s-au observat creșteri la nivelul construcțiilor inginerești și scăderi la clădirile rezidențiale și nerezidențiale.

În primele 5 luni ale lui 2018 volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere ca serie brută cu 1,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, aceasta fiind reflectată în lucrările de construcții noi (-5%). Pe obiecte de construcții, clădirile rezidențiale au scăzut cu aproape 26%, potrivit datelor INS.

evolutie volumul lucrarilor de constructii ianuarie-mai 2018
Infografic: INS

Ca serie ajustată la sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut ușor în această perioadă, mai exact cu 0,4%.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *