Light Dark

Dezvoltatorii mari, cu tradiție deja pe piața imobiliară, nu vor crește prețurile odată cu intrarea în vigoare a programului Noua Casă, este de părere Toni Ehling, Business Development Consultant pentru proiectul XCity Towers din Timișoara.

toni ehling cpi timisoara 2019

“Cred că cine acționează speculativ, crescând sau făcând discount-uri în funcție de oportunități, la un moment dat, va plăti un preț de neîncredere din partea clienților”, a declarat reprezentantul dezvoltatorului Wallberg Properties în cadrul emisiunii imoExpert.

În cazul locuințelor construite calitativ, pentru care prețurile sunt oricum mai ridicate, noul program guvernamental nu reprezintă un motiv real care să determine apariția unor majorări.

“Eu reprezint un dezvoltator mare. Noi avem proiecte în Arad, Cluj, Brașov și Timișoara. Cu sau fără aceste programe guvernamentale, strategia noastră de business este consistentă și pornește de la principiul fair value for money, adică să oferim un confort ridicat al locuirii la un preț rezonabil și corect. (…) Am folosit acest principiu de business și în perioadele dificile, cum a fost criza financiară din 2008-2012 sau momentele în care euro a crescut brusc. Nu am lăsat niciodată grada jos pentru că cel mai important lucru pentru noi a fost să menținem standardele de calitate”, a mai adăugat el.

Dezvoltatorul Wallberg Properties este activ la nivelul pieței imobiliare de 15 ani și a făcut, până acum, investiții de peste 90 de milioane de euro în proiectele sale. La ora actuală, are în construcție primele două turnuri rezidențiale din ansamblul XCity Towers din Timișoara și așteaptă să obțină autorizația pentru al treilea bloc din proiectul Sunnyville aflat în Brașov.

Prețurile apartamentelor, peste nivelul din 2019

Metrul pătrat se vindea în cazul apartamentelor, încă de la începutul anului, cu circa 100 de euro mai scump decât în ianuarie 2019. Tendința de creștere s-a menținut pe parcursul primelor trei luni, chiar dacă la mijlocul lui martie a fost instituită starea de urgență la nivel național în contextul răspândirii COVID-19.

În aprilie a apărut primul semn de scădere, revenindu-se la nivelul din februarie. O ușoară depreciere a fost înregistrată și în mai, prețul solicitat pentru apartamente menținându-se similar cu cel din ianuarie.

La începutul verii, prețul mediu a ajuns la 1.333 de euro/mp util. Tendința de scădere nu s-a resimțit în toate marile centre regionale, ci doar în Iași și Brașov. Luna trecută, au apărut, în schimb, ușoare deprecieri în principalele orașe din țară, excepție făcând doar Iași. Astfel, metrul pătrat se vindea cu 1.309 euro, deci cu 37 de euro mai ieftin decât în ianuarie.

Chiar și în aceste condiții, prețul mediu rămâne cu aproape 5% peste nivelul din iulie 2019. Cea mai scumpă piață este în continuare cea din Cluj-Napoca. Aici, prețul mediu se menține și la ora actuală peste pragul de 1.800 de euro/mp util.

Citește și: Cum merg vânzările, după lockdown, într-unul dintre marile proiecte din Timișoara? Ehling, XCity Towers: Iulie a fost o lună bună

Citește și: Noua Casă, un atu pentru tinerii din marile orașe care vor apartamente noi. Aspectul de care depinde impactul său asupra pieței

Citește și: David Grigorescu, Zoom City – Nu discutăm de o criză imobiliară. Identificăm cumpărătorul și în 10 zile