Una dintre principalele provocări cu care se confruntă jucătorii de pe piața imobiliară este legată de forța de muncă disponibilă în construcții, este de părere Valentin Morar, CEO-ul Wallberg Properties, una dintre cele mai importante companii pe segmentul rezidențial premium din zona de vest a țării, cu investiții de peste 90 de milioane de euro.

forta de munca in constructii

„Forța de muncă este indisponibilă, prost calificată și scumpă”, ne-a declarat Valentin Morar, menționând că toate aceste aspecte au implicații directe asupra costurilor, a vitezei de construcție și asupra ritmului de livrare a locuințelor.

„Costurile cu forța de muncă din construcții au crescut cu aproximativ 50% în ultimii doi ani, lucru care nu se reflectă în costul final al apartamentelor, acestea scumpindu-se într-un ritm net inferior”, a mai explicat CEO-ul Wallberg Properties.

Morar a menționat, totodată, că legislația existentă la ora actuală face complicată pentru dezvoltatori angajarea muncitorilor din străinătate pe șantierele din România.

„În perioade favorabile de creștere economică, noi stagnăm pentru că nu avem suficient de mulți muncitori care să facă față nevoilor de construcție din România”, a spus CEO-ul Wallberg Properties.

Potrivit datelor Institutul Național de Statistică, câștigul salarial mediu brut al angajaților din construcții (CAEN 41-43) a crescut într-un an de la 2.406 lei la 3.341 de lei, în septembrie 2018.

Câștigul salarial mediu net în construcții a ajuns de la 1.729 de lei, în septembrie 2017, la 1.999 de lei, în septembrie 2018.

Citește și: Valentin Morar, Wallberg Properties -„Nu cred în cei care prorocesc criza în fiecare an. Prudența este bună, însă crearea panicii nu”. Cum va evolua, în opinia sa, piața imobiliară în 2019?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *