Light Dark

În cadrul interviului cu jurnalistul Cătălin Ștefănescu, Ovidiu Șandor, CEO Mulberry Development face o analiză sintetică a imobiliarelor din România, în contextul războiului din Ucraina și inflației crescute.

Invitat în cadrul sesiunii Unu-la-Unu despre reinventare și succes, Ovidiu Șandor, CEO Mulberry Development, a vorbit deschis despre situația actuală din domeniul imobiliarelor într-o notă optimistă, subliniind faptul că provocările sunt situații normale în antreprenoriat. “Cred că trăim încă un moment în viața antreprenorilor în care trebuie să dovedim că ne facem treaba cum trebuie, sigur, cine nu și-o face dispare de pe scenă. Trăim timpuri interesante. Cred că e un moment care va pivota multe lucruri în viitor, și aici de la nivel geo-strategic mondial până la micro-universul fiecăruia dintre noi,” a precizat Ovidiu Șandor.

Acesta a făcut câteva previziuni pe termen lung, păstrându-și rezervele că acestea se pot schimba în funcție de modul în care evoluează situația pe plan geo-politic. Antreprenorul a subliniat faptul că traversăm o perioadă plină de incertitudini, iar în ceea ce privește domeniul imobiliarelor, “a venit o perioadă în care decizia de a achiziționa este amânată.”

Unde se îndreaptă lucurile?

“Trăim într-un context politic complicat pentru regiunea noastră. Poate nu direct pentru România, dar este clar că războiul din Ucraina are un impact în viața tuturor. Eu cred că impactul imediat în zona rezidențială este faptul că pentru un număr de potențiali cumpărători decizia de a achiziționa este amânată. Deci cred că evoluția la care mă aștept în piață este una de scădere a volumelor, cred că vor fi mai puține vânzări în perioada următoare. Pe zona de prețuri sunt semnale care indică că prețul ar putea merge în diverse direcții, cred că o să vedem o diferențiere a pieței. Vom vedea proiecte de bună calitate care probabil vor continua să crească, ca și prețuri, cu un ritm mult mai încet, dar cred că vor reuși să translateze către cumpărător o parte din zona crescută a construcțiilor, așa cum cred că vor exista proiecte mai ales cele care se adresează unui public într-o situație financiară mai puțin solidă unde o să vedem si scăderi de prețuri.”

Vom vedea o evoluție a pieții diferită, în funcție de oraș, în funcție de proiect

Segmentul premium al pieței imobiliare pare că nu a avut de suferit, întrucât există cerere de la oamenii care încearcă să își protejeze lichiditățile de inflație. “Pe zona de prețuri ridicate, în mod ciudat, acolo există o cerere în continuare de la oamenii care au prea multe lichidități și încearcă să le plaseze în asset-uri care să îi protejeze de inflație și imobiliarele sunt percepute ca un astfel de asset. În România, salariul mediu pe economie crește de două ori mai accelerat decât salariile din Vestul Europei, deci puterea de cumpărare este din ce în ce mai mare, deci și puterea de cumpărare crește.

În conzluzie, spune Ovidiu Șandor, “mă aștept să fie mai liniște pe piață decât de obicei, ceea ce din păcate pentru agenții imobiliari înseamnă mult mai multă muncă pentru comisioane mai puține”

În ceea ce privește perspectivele de viitor, dezvoltatorul este de părere că dacă războiul rămâne localizat doar în Ucraina, este posibil să ne așteptăm la un sprijin financiar important atât din partea Uniunii Europene, cât și din partea Statelor Unite, în vederea întăririi statelor ce se află în imediata vecinătate a zonei de conflict. “Cred că este foarte posibil un plan Marshall pentru reconstrucția Ucrainei și pentru dezvoltarea economica a țărilor din prima linie, a țărilor baltice, inclusiv România. (….) Deci cred că, în mod ciudat, pentru România s-ar putea să fie un context economic destul de interesant pe termen mediu și lung, totuși este foarte greu de prezis ce se întâmplă în perioada imediat următoare,” a mai precizat Ovdiu Șandor.

Ansamblul Isho, din Timișoara, dezvoltat de Mulberry Development, companie condusă de antreprenorul Ovidiu Șandor, a primit anul acesta premiul ”Cel mai bun mix de servicii” și premiul ”Cel mai bun proiect mixed-use din România” la Imobiliare Awards.

Citește și: INTERVIU: “Spațiul construit este produsul unei societăți. El arată nivelul de emancipare.” Arh. Adrian Untaru (ADNBA) în dialog cu jurnalistul Cătălin Ștefănescu

Citește și: Cătălin Priscorniță, fondatorul uneia dintre cele mai mari agenții imobiliare din România, în dialog cu jurnalistul Cătălin Ștefănescu