Light Dark

Britanicii au nevoie de un venit anual de 54.000 de lire sterline, echivalentul a circa 60.363 de euro sau 285.064 de lei, pentru a-și permite să cumpere o locuință într-un oraș din Regatul Unit. Suma este în creștere, cu 9%, față de cea din 2016.

Datele oficiale arată că prețurile locuințelor au înregistrat pe plan local un avans în ritm anual cu 1,4%. În Londra, însă, acestea se află în ușoară scădere.

Cele mai accesibile locuințe sunt pentru britanici cele din Liverpool, având în vedere faptul că aici este necesar un venit mediu anual pe gospodărie de doar 26.000 de lire sterline, echivalentul a circa 29.000 de euro, pentru a face o astfel de achiziție. La nivelul acestui oraș s-a înregistrat însă în luna mai și cea mai semnificativă creștere în ritm anual a prețurilor, cu 5%.

Pentru a-și permite o locuință în Londra, cumpărătorii trebuie să dispună de un venit net al gospodăriei de 84.000 de lire sterline, în scădere cu circa 3.000 de lire față de 2016. Prețul mediu al unei proprietăți rezidențiale în capitala Regatului Unit este de 482.000 de lire sterline, deci de aproape 538.770 de euro. Media la nivel național se situează în jurul valorii de 219.000 de lire sterline, aproape 244.800 de euro.

Alte orașe în care britanicii au nevoie de venituri substanțiale pentru a-și achiziționa o locuință mai sunt și Cambridge și Oxford, scrie The Guardian

În realizarea estimărilor de mai sus a fost luat în considerare un procent de 30% din veniturile nete ale gospodăriei necesar acoperirii costurilor unui credit ipotecar, dar și un avans de 15%, respectiv de 25% în Londra, Oxford și Cambridge.

Pentru a face o comparație, un venit anual de 54.000 de lire sterline ar fi echivalent cu 285.064 de lei. Venitul mediu lunar ar ajunge astfel să însumeze circa 23.755 de lei. În România, venitul mediu lunar al unei gospodării a ajuns în 2018, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, la 4.251 de lei.

În țara noastră, gradul de accesibilitate la piața imobiliară în absența apelării la finanțare bancară se menține în continuare la un nivel bun, chiar dacă este ușor mai redus în cazul orașelor în care s-au înregistrat creșteri accelerate ale prețurilor în ultima perioadă, arată datele Băncii Naționale a României. Astfel, poți să strângi bani pentru a cumpăra un apartament cu 2 camere în București în mai puțin de 8 ani și pentru unul în Cluj în 10,4 ani.

De menționat este și faptul că aproximativ 96,8% dintre români erau în 2017 proprietarii caselor în care locuiau, acesta fiind cel mai mare procentaj de proprietari de case din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, conform datelor Eurostat. În schimb, Marea Britanie s-a aflat în aceeași perioadă printre țările de la coada clasamentului, alături de Germania, Austria și Danemarca. Circa 65% dintre britanici dețineau, în 2017, propria locuință.

Citește și: România, pe locul 19 în lume la creșterea prețurilor locuințelor. Ne depășesc 12 țări europene, inclusiv Bulgaria

Citește și: Guvernul italian stimulează piața rezidențială de lux oferind facilități fiscale bogaților străini

Citește și: Această proprietate de lux evaluată la 1,3 milioane de dolari se vinde cu 19 dolari plus un eseu. Cum este posibil?