Light Dark

Efectele pandemiei de coronavirus încep să se resimtă tot mai mult pe piața imobiliară din Marea Britanie, atât la nivelul prețurilor locuințelor, cât și în privința preferințelor cumpărătorilor.

Prețurile locuințelor au scăzut, la nivel național, în Marea Britanie cu 1,7% în mai față de aprilie, acesta fiind cel mai semnificativ declin înregistrat de la o lună la alta din februarie 2009, potrivit datelor Nationwide Building Society. Creșterea prețurilor a încetinit, în consecință, în ritm anual și a ajuns la 1,8%, de la 3,7% în aprilie.

“În primele luni din 2020, înainte ca pandemia să lovească Marea Britanie, piața imobiliară accelera în mod constant. Nivelul activității și cel al majorării prețurilor creșteau grație condițiilor robuste de pe piața muncii, împrumuturilor cu costuri mici și pe fondul unui context politic mai stabil după alegeri. Activitatea de pe piața rezidențială a încetinit, însă, abrupt ca rezultat al măsurilor implementate în scopul combaterii răspândirii virusului”, spune Robert Gardner, economistul-șef Nationwide.

Numărul tranzacțiilor cu proprietăți rezidențiale a scăzut cu 53% în aprilie comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor oficiale.

Spre comparație, în România s-a înregistrat în luna mai o scădere de 1,4% la nivelul prețurilor solicitate pe segmentul apartamentelor, după o depreciere cu 1,7% în aprilie. Prețul mediu a ajuns, astfel, la 1.348 de euro/mp. Numărului imobilelor vândute în aprilie la nivel național a fost cu 34% mai mic raportat la intervalul corespunzător din 2019.

Sondajele au arătat, totodată, că circa 12% dintre britanici au amânat mutarea ca rezultat al lockdown-ului. Mulți au văzut situația ca pe o pauză temporară în domeniu, potențialii cumpărătorii plănuind acum să aștepte, în medie, șase luni înainte de a intra din nou pe piață. Circa 15% dintre respondenții unui sondaj au declarat că iau în considerare să se mute ca rezultat al timpului petrecut în izolare.

Importanța unei grădini, disponibilitatea unui spațiu exterior mai mare și nevoia susținerii oferite de vecini sau de comunitate au devenit mult mai clare pentru ei.

Tendințe similare au fost observate și în România, casele cu grădină și apartamentele cu terase spațioase devenind tot mai atractive pentru cumpărători. În plus, la noi este așteptată și o cerere în creștere pentru apartamentele care dispun de un spațiu în care poate fi amenajat cu ușurință un birou pentru cei care vor lucra mai mult de acasă.

Tot pe fondul situației generate de răspândirea virusului, mulți britanici se gândesc acum să îmbunătățească unele aspecte ale locuințelor lor. În acest caz, adăugarea spațiului sau identificarea unor metode prin care spațiul din locuințe ar putea fi maximizat se află pe primul loc în top pentru ei. Alții își doresc să beneficieze de un mediu mai potrivit în care pot lucra de acasă sau vor să îmbunătățească eficiența energetică a locuințelor lor.

Pe termen mediu, perspectivele pieței rezidențiale rămân în continuare foarte incerte, spun reprezentanții Nationwide, multe aspecte fiind dependende de situația generală a economiei.

Vă reamintim că primul caz confirmat de infectare cu COVID-19 a fost depistat în Marea Britanie la sfârșitul lunii ianuarie. Măsurile mai riguroase impuse de alte țări din lume pentru combaterea răspândirii virusului au fost luate mai târziu aici. La ora actuală, Marea Britanie este una dintre cele mai afectate țări din regiune cu peste 279.000 de cazuri confirmate și aproape 40.000 de decese.

În România, primele cazuri de coronavirus au fost identificate abia la sfârșitul lunii februarie, iar de la mijlocul lunii martie a fost instituită starea de urgență la nivel național. Măsurile de izolare au fost ridicate din mai. Până la ora actuală, au fost depistate circa 19.900 de cazuri de infectare cu COVID-19 pe plan local și s-au înregistrat în jur de 1.300 de decese.

Citește și: Proprietarii și cumpărătorii francezi sfidează pandemia și rămân optimiști. Cum văd specialiștii impactul COVID-19 asupra pieței imobiliare?

Citește și: Cei mai mulți proprietari americani refuză să scadă prețurile din cauza COVID-19. Care sunt așteptările cumpărătorilor?

Citește și: Exemplul suedez. Evoluția pieței imobiliare din țara care a refuzat să se supună COVID-19