Light Dark

Noul coronavirus și-a făcut simțită prezența în Franța pe 24 ianuarie. Cazul confirmat atunci în Bordeaux marca și prima apariție a COVID-19 în Europa. Până la sfârșitul aceleiași zile, alte două cazuri erau identificate în Paris. De atunci, numărul pacienților infectați cu COVID-19 a crescut rapid, în ciuda măsurilor luate de autorități. În trei luni, Franța a ajuns să fie una dintre țările din regiune cele mai afectate de pandemie, cu aproape 160.000 de cazuri confirmate și peste 21.000 de decese provocare de coronavirus. În ciuda situației dificile în care se află întreaga țară, a izolării și a stării de urgență care se va extinde până pe 11 mai, consumatorii de imobiliare par să își păstreze optimismul. Specialiștii din domeniu sunt mai rezervați.

Activitatea din domeniul imobiliar a fost pusă, în mare parte, în stand-by. Vizionările s-au anulat, semnările s-au amânat, creditele se dau mai greu, mulți dintre angajați sunt în pericol să intre în șomaj, dar cu toate acestea francezi își păstrează, în mare parte, optimismul atunci când vine vorba despre planurile lor imobiliare.

Astfel, 7 din 10 francezi nu se îndoiesc că-și vor duce la bun sfârșit planul de a achiziționa o proprietate în următoarele șase luni și 1 din 2 francezi spune că va acționa imediat ce măsurile impuse de autorități se vor relaxa, potrivit unui studiu realizat de SeLoger și Observatoire du Moral Immobilier. Doar 2% dintre cei care voiau să facă o achiziție spun că vor renunța cu totul la un astfel de plan.

Infografic: impactul izolării asupra achizițiilor imobiliare, studiu SeLoger

Deși mulți anticipează o scădere a standardului de viață în Franța, 49% dintre viitorii cumpărători sunt convinși că după această perioadă de izolare puterea lor de cumpărare nu va fi afectată. Doar 26% așteaptă să vadă o scădere la acest capitol. Totodată, 55% dintre cei intervievați în cadrul studiului consideră că prețurile caselor și apartamentelor vor înregistra o scădere în următoarele șase luni. Cei mai mulți se așteaptă ca aceasta să fie mai mică de 10%.

Infografic: când își reiau planurile imobiliare viitorii cumpărători, studiu SeLoger

De asemenea, 86% dintre cei intervievați susțin că de la implementarea măsurilor de izolare a populației pe fondul situației generate de COVID-19 bugetul pe care l-au alocat pentru achizițiile imobiliare nu a suferit modificări.

Piața imobiliară, foarte dinamică. Apoi, a apărut COVID-19

Chiar dacă primul caz de COVID-19 a apărut pe plan local la sfârșitul lui ianuarie, pe piața imobiliară au existat semnale bune în primele două luni ale anului și chiar și la începutul lunii martie, înainte de instaurarea stării de urgență la nivel național.

Pe parcursul primelor două săptămâni din luna trecută, prețurile au înregistrat un avans cu 0,2% în cele mai mari 10 orașe din Hexagon. În Paris, prețul mediu a crescut cu 0,5%, ajungând astfel aproape de 10.600 de euro/mp.

Infografic: evoluția prețurilor în marile orașe din Franța, în perioada 1-15 martie, înaintea izolării populației, date Meilleurs Agents

Ulterior, au intrat în vigoare măsurile stricte menite să combată răspândirea COVID-19, birourile agențiilor imobiliare s-au închis, vizionările au fost anulate, iar unele tranzacții au fost amânate. Pe scurt, piața imobiliară a ajuns într-un impas. Impactul noului coronavirus asupra economiei, și implicit asupra zonei de real estate, va depinde acum de durata crizei sanitare.

Deja se simt efectele sale în sectorul contrucțiilor unde sunt așteptate întârzieri în termenele de livrare, iar lucrările pentru multe dintre ansamblurile rezidențiale au fost oprite. În plus, lucrările pentru Grand Paris Express, cel mai mare proiect de transport (metrou) din Europa au fost suspendate. Construcția Satului Olimpic dedicat Jocurilor Olimpice din 2024 a fost, de asemenea, sistată. Guvernul insistă ca activitatea pe șantiere să reînceapă cât mai rapid cu putință pentru a limita impactul economic avut de situația din sectorul sănătății, dar unele sindicate din domeniu se opun considerând că riscul este prea mare.

Chiar dacă, în teorie, procesul pentru obținerea autorizațiilor de construire ar putea continua și în această perioadă, francezii tot întâmpină dificultăți la acest capitol. Partea bună este că actele notariale se pot semna la distanță. Notarii pot colecta semnăturile electronice de la vânzători și cumpărători, sistemul este sigur și criptat, iar documentele obținute astfel sunt perfect valabile. Din păcate, semnătura electronică nu este însă foarte folosită în Franța.

Reprezentanții Meilleurs Agents se așteaptă să vadă un declin semnificativ, pe termen scurt, în volumul tranzacțiilor, mai ales că pandemia a lovit din plin intervalul cel mai bun al anului pentru piață, lunile martie-aprilie. Pe piața veche, aceștia estimează că în 2020 se vor încheia cu 100.000-200.000 mai puține tranzacții. Ei anticipează, totodată, o scădere a prețurilor în următoarele luni, dar consideră că aceasta se va menține la un nivel moderat și nu va afecta toate zonele la fel. Pe piețele care s-au bucurat până acum de o cerere ridicată și potențialii cumpărători sunt mai puțini afectați pe plan financiar, impactul va fi mai puțin semnificativ. Cele mai multe orașe mari din Franța vor fi mai ferite de această depreciere a prețurilor.

La nivelul pieței experții anticipează și alte schimbări. Notarii din Paris se așteaptă să vadă un aflux de bunuri, pe fondul divorțurilor. Creșterea va fi temperată însă de vânzătorii tentați să-și scoată bunurile de pe piață de teama riscului de scădere a prețurilor. Alți jucători din domeniu consideră că apetitul francezilor pentru case va crește, după lunile de izolare în care mulți s-au închis în propriile apartamente. Unii ar putea să se mute, totodată, din orașele mari pentru a se bucura de mai mult spațiu și de o calitate mai bună a vieții. Prăbușirea piețelor bursiere va consolida imaginea bună a proprietăților rezidențiale. S-ar putea astfel ca după pandemie investițiie în locuințe pentru închiriere să crească.

Cum este influențată piața investițiilor imobiliare de COVID-19

Segmentul investițional mergea și el excelent înainte de COVID-19. După anul 2019 în care s-a înregistrat un nivel record al investițiilor imobiliare în Franța, de 37,6 miliarde de euro, pentru 2020 prognozele vorbeau despre un volum investițional de 30 de miliarde de euro, peste media ultimilor 10 ani.

Volumul total investit în proprietăți comerciale s-a ridicat la 6,2 miliarde de euro în primul trimestru al acestui an, înregistrând astfel o creștere semnificativă față de perioada similară din 2019, cu 28%. Sumele aferente acestui interval ar fi putut fi chiar mai mari, dacă măsurile restrictive luate de autorități nu și-ar fi pus amprenta puternic asupra activității din domeniu încă de la mijlocul lunii martie, potrivit unei analize Knight Frank. Circa 63% din volumul investițional de pe acest segment de piață a fost obținut doar din 16 tranzacții, cele mai multe dintre ele fiind încheiate în zona metropolitană a Parisului.

Infografic: investițiile din Franța, pe segmente de piață, și ponderea investitorilor străini vs locali, date Knight Frank

Un trend pozitiv s-a putut observa și pe segmentul office. Aici, creșterea a fost de 35% în comparație cu primele trei luni din 2019 și de 100% în raport cu media ultimilor 10 ani. În acest caz au fost încheiate 13 tranzacții de peste 100 de milioane de euro, câteva dintre ele în capitala franceză. Piața din Lyon a fost și ea destul de dinamică la începutul anului.

Din ianuarie, 1,3 miliarde de euro s-au investit pe piața spațiilor industriale și aceasta având parte de un start în forță în 2020. Volumul investițional a înregistrat o creștere cu 68% față de perioada similară a anului trecut. Pe zona de retail situația a fost diferită. În primul trimestru s-a putut observa o scădere cu 33% a investițiilor.

Înainte de pandemie, investitorii străini contribuiau direct la dinamica excelentă a pieței franceze, potrivit reprezentanților Knight Frank. Acum unii continuă să lucreze spre finalizarea tranzacțiilor inițiate înainte de criza sanitară, alții așteaptă să vadă ce se va întâmpla în următoarele luni, condițiile din piață rămânând incerte. Investitorii francezi sunt și ei precauți, fapt care va avea consecințe serioase în nivelul volumului investițional din 2020.

Citește și: Exemplul suedez. Evoluția pieței imobiliare din țara care a refuzat să se supună COVID-19

Citește și: COVID-19 și piața rezidențială din Italia, epicentrul dezastrului în Europa. Evoluția prețurilor și predicții pe tema tranzacțiilor

Citește și: COVID-19 și piața imobiliară din Bulgaria. Cu ce se confruntă vecinii de la sud de Dunăre în timpul pandemiei