Light Dark

Al doilea trimestru al anului vine cu noi recorduri, atunci când vine vorba de numărul de proprietăți oferite spre vânzare. Peste 17.780 de oferte au fost listate în trimestrul doi al anului, iar cifra este în creștere, comparativ cu numărul de oferte din primul trimestru, perioadă în care au fost listate 15.750 de proprietăți.

Comparativ cu trimestrul precedent, oferta totală de apartamente și case construite înainte de anul 2000, disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării a fost, în T2 2021, cu aproximativ 13% mai ridicată, potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro utilizând platforma specializată Analize Imobiliare.

În contextul situației din domeniul sanitar, însă, raportat la perioada similară a anului anterior poate fi observată o diferență (pozitivă) mai semnificativă, respectiv 24,6%.
Pe parcursul ultimelor 12 luni, toate cele șase mari orașe analizate au consemnat majorări ale ofertei rezidențiale de pe piață – marjele de creștere fiind, în majoritatea cazurilor, de două cifre.

București și Timișoara înregistrează cel mai mare cuantum

Cel mai mare avans, în cuantum de circa 34%, a avut loc în București, unde au fost scoase la vânzare, trimestrul trecut, 9.070 de proprietăți rezidențiale. De asemenea o creștere de 31,6% a fost resimțită, pe de altă parte, în Timișoara, unde în aprilie-iunie s-a ajuns la un total de 2.710 anunțuri.

Un avans anual de 13,3% a avut loc în Brașov (unde au fost scoase la vânzare 1.100 de proprietăți), orașul din centrul țării fiind urmat de Constanța și Iași, ambele cu un plus de 11,9% la 12 luni, până la 1.160 și, respectiv, 1.420 de anunțuri.

Pe de altă parte, o majorare a ofertei mai mică de 10% a fost înregistrată doar în Cluj-Napoca, în capitala Transilvaniei având loc un avans anual de 7%, până la 2.340 de anunțuri. Un trend per ansamblu ascendent poate fi observat și privind la numărul de proprietăți nou introduse pe piață, ce s-a cifrat la 8.420 – adică cu 13,6% mai multe decât în perioada similară a anului precedent. De data aceasta, o evoluție pozitivă a avut loc în patru dintre cele șase mari orașe analizate, anume în București (+26,9%), Timișoara (+20,6%), Brașov (+8,4%) și, respectiv, Constanța (+4,9%). În Cluj-Napoca, pe de altă parte, acest indicator a consemnat o scădere de 10,2% față de anul precedent, iar în Iași, un declin de 7,2%.

Numărul de oferte nou introduse pe piață s-a cifrat trimestrul trecut la 4.360 în Capitală, 1.140 în Cluj-Napoca, 1.120 în Timișoara, 660 în Iași, 580 în Constanța și, respectiv, 560 în Brașov.

Citește și: Compania One United Properties încheie un contract de Market Maker cu BRK Financial Group pentru creșterea lichidității

Citește și: Nordis Mamaia, evaluat la 157 milioane de euro. Rezultatul înregistrează o creștere de 25% pe an

Citește și: 8 proiecte din România nominalizate în competiția UE – Mies van der Rohe Award 2022

Citește și: Top cele mai scumpe zone imobiliare din Timișoara și Cluj Napoca. Care sunt noile zone intrate în clasamentul preferințelor?

Citește și: Forte Partners remodelează peisajul urban prin proiectul Aviației Park. Cum arată ansamblul din Nordul Capitalei?