Anual se închid aproximativ 40.000-45.000 de tranzacții cu locuințe vechi în București și în împrejurimile orașului, acest segment de piață continuând să fie atractiv pentru potențialii cumpărători. Iată de ce se întâmplă acest lucru și cum vor evolua prețurile pe piața veche în 2019.

piata rezidentiala veche bucuresti

Prețurile de listare ale locuințelor vechi din Capitală s-au majorat, în medie, cu circa 5% pe parcursul anului trecut comparativ cu 9%-10% pe durata lui 2017, arată datele SVN România cuprinse în raportul ”Residential 2019 Market Genome”.

Între prețurile de listare și cele efective de tranzacționare există însă, pe acest segment, o marjă de aproximativ 5%. Aceasta poate să crească însă în funcție de nivelul cererii dintr-o anumită zonă a orașului.

„Estimăm că locuințele vechi vor continua să rămână o alternativă pentru potențialii cumpărători, chiar dacă într-un procent mai redus, prețurile de tranzacționare urmând să se păstreze stabile pe durata acestui an”, menționează reprezentanții firmei de consultanță în cadrul raportului.

Trei motive principale atrag cumpărătorii către segmentul apartamentelor finalizate înainte de anul 2000. Primul dintre acestea este cel al prețurilor de tranzacționare, mai reduse față de cele ale locuințelor noi. Al doilea motiv pentru care locuințele vechi atrag atenția potențialilor cumpărători este acela că dispun, de multe ori, de un amplasament mai bun față de cele noi, iar al treilea se conturează pe fondul absenței ofertei de unități noi în anumite zone din Capitală.

Cu toate acestea, având de ales între o unitate nouă și una veche situată în aceeași zonă, un cumpărător este dispus să plătească și cu 25% mai mult pentru a achiziționa locuința nouă.

Peste 20.000 de locuințe se află în momentul de față în diverse stadii de construcție în București și în localitățile limitrofe, un număr record pe piața rezidențială locală de după Revoluție. Dintre acestea, circa 14.000 de unități ar putea fi predate pe parcursul lui 2019.

Citește și:  În nordul Bucureștiului există peste 6.500 de locuințe în construcție. Urmează alte 6.000

Citește și: Timișoara și împrejurimile sale, „magnet” pentru dezvoltări imobiliare

Citește și: Județul Sibiu bate Brașovul la construcții de locuințe datorită activității înregistrate în afara orașului-reședință

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *