Light Dark

Cererea a crescut cu peste 50% pe segmentul caselor în intervalul iulie-septembrie 2020, dacă ne raportăm la perioada similară a anului trecut. Tendința a apărut pe fondul pandemiei de coronavirus.

Perioada de lockdown din timpul stării de urgență a reprezentat un factor declanșator pentru creșterea cererii pe segmentul de case, iar această tendință pare să se mențină, spune Răzvan Cuc, președintele rețelei RE/MAX România.

“Având în vedere evoluția pandemiei și amenințarea unei noi situații de lockdown, dar și accesul facil la creditare, considerăm că cererea pentru case, atât urbane, cât și limitrofe marilor orașe, va fi în creștere în perioada următoare”, a explicat Cuc.

Potrivit datelor RE/MAX România, în trimestrul al treilea al acestui an cererea pe segmentul de case a crescut cu 54,3% față de perioada similară din 2019. Mai mult, în lunile care au urmat stării de urgență, respectiv iunie-septembrie 2020, cererea pentru case a crescut cu circa 125% față de intervalul ianuarie-martie 2020 (cumulat pe vânzări și închirieri). Orașele unde s-au înregistrat cele mai mult cereri au fost București, Cluj-Napoca și Brașov.

Cât despre principalele criterii de selecție luate în considerare atât de cumpărători, cât și de chiriași, acestea au fost – suprafața construită, suprafața de teren, locația și prețul, preponderent în această ordine.

S-a remarcat, totodată, o creștere a interesului pentru apartamentele mai mari, în special pentru cele cu terase generoase sau grădini. În general, cererea pentru apartamente a înregistrat o creștere de 17,5% în trimestrul al treilea față de același interval din 2019, spun reprezentanții RE/MAX România.

Am discutat despre interesul în creștere apărut pe segmentul caselor, după ieșirea din lockdown, și în emisiunea imoExpert:

Citește și: Impactul avut de șapte luni de pandemie pe piața apartamentelor din București. Dezvoltatorii anunță, în continuare, investiții majore

Citește și: Credite de 154 de milioane de lei, acordate într-o lună prin Noua Casă

Citește și: Apartament sau casă? Nou sau vechi? Preferințele cumpărătorilor și comportamentul proprietarilor, sub efectul COVID-19