Light Dark

449 de proiecte, din 41 de țări, din 279 de orașe au fost nominalizate în competiția EU Mies van der Rohe Award 2022. Pentru prima dată, sunt incluse în competiție proiecte din Armenia, Moldova și Tunisia. Lista urmează să fie completată în decursul lunii viitoare, atunci când vor fi adăugate proiectele din etapa a doua. Câștigătorii vor fi anunțați în luna aprilie 2022.

Complex rezidențial de apartamente Loft Green Loft Green Apartments

Ca urmare a pandemiei, UE Premiul Mies a adaptat calendarul acestei ediții, astfel că în cadrul listei există atât proiectele realizate în anul 2019, cât și proiecte realizate în anul 2020. Acestea vor fi analizate în contextul actual al schimbărilor climatice, poluării, digitalizării și exploziei demografice, aspecte ce pun în pericol planeta și resursele sale naturale limitate. Clădirile și infrastructurile sunt responsabile pentru cel puțin 40% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel încât Premiul Mies al UE sprijină regândirea și reproiectarea Europei în așa fel încât să acorde prioritate mediului.

Lista proiectelor nominalizate în România:
Ansamblul de apartamente de pe Dragoș Vodă nr. 17 – birou de arhitectură ADN BA

Ansamblul de apartamente construit pe Dragoș Vodă nr. 17, proiectul este realizat de biroul de arhitectură ADN BA, în centrul Bucureștiului. Acesta este un proiect care reinventează modelul caselor-vagon: „retragerile” laterale fac loc pentru curțile private, iar culoarul de acces este suficient de generos încât să joace și rol de promenadă interioară.

Ansamblu de apartamente de pe Dragoș Vodă nr. 17

Clădire de apartamente Mumuleanu 14 / Urban Spaces 2 – ADN Birou de Arhitectură

Proiectul realizat de ADN Birou de Arhitectură în centrul Bucureștiului este compus din 7 volume arhitecturale plasate de-a lungul terenului, într-o construcție-vagon care formează o comunitate de 20 de apartamente.

Clădire de apartamente Mumuleanu 14 / Urban Spaces 2

Complex rezidențial de apartamente Loft Green Loft Green Apartments – arh Maxim Calujac

Ansamblul rezidențial este un complex de clădiri mixte și rezidențiale situat în Mogoșoaia, la nord-vest de București și a fost proiectat în 2019 de către arhitectul Maxim Calujac pentru compania de dezvoltare românească „Ecovillas”.

Complex rezidențial de apartamente Loft Green Loft Green Apartments

MuMA – arh. Miodrag Stoianov

Proiectul realizat de arhitectul Miodrag Stoianov, este de fapt o casă cu o suprafață de 15 mp, construită într-o livadă din localitatea Sat Bătrân, comuna Armeniș, jud. Caraș Severin. Prin amplasamentul ei, casa pune omul în mijlocul naturii și încearcă să îl reconecteze pe acesta cu natura. Scopul construcției realizate cu lemn recuperat dintr-o casă demolată și șindrilă fabricată de nepotul unui meșter din sat este acela de a crea o relație durabilă cu mediul înconjurător.

MuMA

CATTIA Incubator pentru afaceri – EXHIBIT Arhitectura, Cumulus (Brașov)

CATTIA Incubator pentru afaceri este o clădire de birouri multifuncțională proiectată de birourile de arhitectură Exhibit & Cumulus la Brașov. Clădirea găzduiește peste 70 de companii, un centru de conferințe, un târg și spații de expoziție și facilități de producție și cercetare.

CATTIA Incubator pentru afaceri

Adoptă o Casă la Roșia Montană – Asociația “Arhitectură. Restaurare. Arheologie”

Proiectul Adoptă o Casă își propune să reconecteze comunitatea locală cu moștenirea ei arhitecturală. Pe scurt, este un program de salvare și protecție a patrimoniului cultural și comunitar dedicat sitului Roșia Montană și al satelor învecinate. Proiectul este inițiat de ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, un ONG implicat în cercetare, conservare și îmbunătățirea patrimoniului cultural în beneficiul comunităților și al societății. Programul face legătura între proprietarii locali ai clădirilor istorice și donatorii, sau voluntarii. Toate casele minerilor vernaculari, bisericile și clădirile publice din Roșia Montană și din satele vecine sunt în centrul acestui program.

Adoptă o Casă la Roșia Montană

Capela Sfânta Ana – Atelier FKM, MOSSFERN Architecture

Capela propusă, situată la colțul unei străduțe, oferă păstrarea în tăcere a ordinii rândurilor de case fără a propune niciun accent în țesătura urbană. Volumetria capelei imită o imensă fustă protectoare și trimite către portul popular local.

Capela Sfânta Ana

Clinica Dermavision – Vlad Sebastian Rusu Birou de Arhitectură

Proiectul este construit în centrul istoric protejat al Clujului, pe malul Canalului Morii, clădirea clinicii Dermavision are o volumetrie compactă, care alternează suprafațele vitrate cu cele pline.

Clinica Dermavision

Foto: MuMA – Miodrag Stoianov și Eduard Terschak / Mumuleanu 14, Dragoș Vodă 17, Cattia Incubator pentru Afaceri, Clinica Dermavision – Cosmin Dragomir / Adoptă o Casă – Marius Vasile, Claudia Apostol / Capela Sfânta Ana – Macalik Arnold, Lazar Csaba / Complex rezidențial Loft Green – Bajura Oleg