Light Dark

Noua Casă, înlocuitorul vechiului program Prima Casă care a funcționat la nivelul pieței mai bine de un deceniu, ar putea să îi împingă pe mulți dintre cumpărători spre locuințele vechi, încălcându-și astfel unul dintre principalele obiective – reducerea supraaglomerarii și favorizarea achiziționării locuințelor noi și consolidate, este de părere Eugen Encuțescu, CEO-ul Eugene Estate, agenție cu birouri deschise în București și Timișoara.

“Noua Casă, din punctul nostru de vedere, nu aduce un foarte mare plus în zona imobiliară pentru că oamenii care de-a lungul timpului au apelat la acest program, denumit sub alte forme, au mers, în general, în zona de avans minim de 5%. Atunci, considerăm că oamenii se vor îndrepta către proprietățile vechi, existente în piața secundară, și vor cumpăra apartamente până la 70.000 de euro”, a declarat Encuțescu în cadrul celui mai nou webinar CPI.

Mărirea plafonului până la 140.000 de euro pentru locuințele noi și faptul că finanțarea este garantată în proporție de 60% de stat vor fi aspecte care ar putea să convingă, în schimb, băncile să ofere mai ușor astfel de credite clienților lor.

Chiar și așa, “cei care au avasul de 15% oricum puteau apela și înainte la creditul ipotecar care la anumite instituții bancare se regăsește în aceleași condiții și cam cu aceleași costuri”, a mai explicat CEO-ul Eugene Estate.

O măsură care ar putea să aibă efecte mai vizibile pe segmentul nou poate fi, în schimb, majorarea plafonului pentru care este aplicabilă cota redusă de TVA de 5%, dacă nu este posibilă chiar eliminarea sa, mai ales că în decursul ultimilor ani prețurile au urmat o tendință ascendentă. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, luna aceasta prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare este cu aproape 10% peste nivelul din iunie 2019.

În acest fel, ar putea să apară o schimbare de comportament și în cazul dezvoltatorilor care au construit locuințe cu suprafețe tot mai mici, mai ales în orașele mari, pentru a se putea încadra în limita de 450.000 de lei (echivalentul a circa 93.000 de lei), spune Encuțescu.

În momentul de față, la Senat există o astfel de inițiativă care își propune să majoreze plafonul la 750.000 de lei. “Cu siguranță vom vedea apartamente mai mari în acel moment. E o diferență totuși de 14% care înseamnă destul de mult în ecuația unui cumpărător”, a mai spus CEO-ul Eugene Estate în cadrul webinarului CPI.

Extras din expunerea de motive aferentă propunerii legislatiev pentru modificarea art 291 dinLegea nr 227/2015 privind Codul Fiscal

CONSULTĂ AICI PROPUNEREA LEGISLATIVĂ

CONSULTĂ AICI EXPUNEREA DE MOTIVE CARE ÎNSOȚEȘTE PROPUNEREA LEGISLATIVĂ

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere spre sfârșitul lunii mai. Luna trecută a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social și de la Consiliul Legislativ. La mijlocul acestei luni a primit aviz negativ, cu unanimitate de voturi, de la Comisia pentru administrație publică și un raport negativ de la Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piețe de capital. Senatul este prima cameră sesizată.

Vă reamintim că o altă modificare a fost adusă în cazul cotei reduse de TVA de 5% la începutul anului trecut (Legea 30/2019). Atunci, au fost eliminate restricțiile privind suprafața terenului pe care este construită locuința (maximum 250 de mp) și cele prin care persoanele fizice pot achiziționa o singură locuință la această cotă redusă.

La ora actuală, orice persoană fizică poate să cumpere cu TVA 5% mai multe locuințe care au o suprafață utilă de cel mult 120 de mp, exclusiv anexe gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 de lei, exclusiv TVA.

Vezi ce s-a discutat despre cota redusă de TVA de 5% și în cadrul emisiunii imoExpert:

Citește și: #CPIWebinar – Pandemia le-a oferit o nouă perspectivă asupra spațiului de locuit. Noile preferințe ale cumpărătorilor

Citește și: Tocmai a deschis o agenție în București și are alte șapte birouri în țară. De ce crede că agentul poate să fie favorizat de contextul actual

Citește și: Viața agentului imobiliar, mai grea în orașele mici. Csordas, RE/MAX Gold: Cumpărătorul e mai dificil, ține mai mult la bani