Light Dark

Prima solicitare de garantare în cadrul programului Noua Casă a venit pe 17 septembrie. Până la ora actuală, au fost acordate deja 2.062 de credite prin intermediul său, cu o valoare de 511 milioane de lei. Ritmul în care sunt acordate creditele Noua Casă “denotă faptul că noul program reprezintă o adaptare firească a programului Prima Casă la actualitate și că va avea succes”, arată documentele prezentate de Directorul General al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

“De programul Prima Casă, din 2009 până în prezent, au beneficiat 300.000 de români. Ce înseamnă asta? Că din patru credite ipotecare trei sunt date prin programul Prima Casă. Valoarea garanțiilor a fost de 45 de miliarde de lei, credite de 28 de miliarde, iar default-ul este subunitar, undeva la 0,19%”, a declarat Dumitru Nancu, Directorul General al FNGCIMM, într-o videoconferință organizată de Bursa.

“Programul Noua Casă l-am operaționalizat, într-o lună s-au acordat 2.062 de credite, valoarea lor fiind de 511 milioane de lei. (…) Mai avem la dispoziție un miliard până la sfârșitul anului ca să epuizăm programul” , a mai adăugat el.

Din cele 2.062 de garanții și promisiuni de garantare Noua Casă acordate până la 28 octombrie, cele mai multe au fost, potrivit documentelor prezentate de Nancu, cele standard, deci de până la 70.000 de euro. Valoarea finanțării a fost în acest caz de circa 450 de milioane de lei.

Au fost acordate și 171 de garanții și promisiuni de garantare superioare, deci de până la 140.000 de euro. Valoarea finanțării a fost de aproximativ 60,8 milioane de lei.

Sursă: documente FNGCIMM, situatie la 28 octombrie 2020

Iată care era situația creditelor Noua Casă pe 20 octombrie, dar și care a fost până la acea dată distribuția solicitărilor pe finanțatori. Ambele au fost prezentate de Nancu zilele trecute, într-o altă videoconferință.

Sursă: documente FNGCIMM, stadiu Noua Casă până la 20 octombrie

Din totalul plafonului, în valoare de 2 miliarde de lei, alocat pentru acordarea de garanții în cadrul programului Prima Casa în 2020, diferența rămasă neutilizată de circa 1,5 miliarde a fost constituită ca plafon pentru programul Noua Casa.

Vă reamintim că valoarea finanțării poate fi în cadrul programului Noua Casă de cel mult 70.000 de euro pentru locuințele noi și vechi (compusă din finanțarea acordată de instituția de credit în valoare de maximum 66.500 de euro și un avans plătit de beneficiar, de 5%), respectiv de până la 140.000 de euro pentru locuințele noi și consolidate în urmă cu cel mult 5 ani (compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, cu o valoare cuprinsă între 59.501-119.000 euro, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar, de 15%).

Citește și: Peste 16.000 de locuințe noi în 2020 în Capitală și împrejurimi? Un nou record poate să apară pe piața locală

Citește și: Revenire vizibilă pe piața rezidențială în trimestrul III. Prețurile s-au stabilizat, iar cererea este în creștere

Citește și: Criteriile luate în calcul de cumpărători. Acesta este primul lucru verificat