Light Dark

După încheierea stării de urgență, tendința de revenire a interesului pentru achiziția de locuințe s-a manifestat și în această subdiviziune a Capitalei.

Sursă foto: Pixabay.com

Imobiliare.ro și Analize Imobiliare, în colaborare cu Primăria și Direcția Venituri Sector 2 din Capitală, anunță publicarea unui nou studiu cu privire la tranzacțiile cu proprietăți imobiliare înregistrate anul trecut în această subdiviziune administrativă a Bucureștiului. Astfel, aici au fost încheiate, pe tot parcursul lui 2020, un număr de 4.990 de tranzacții – cifră foarte apropiată de cea consemnată în 2019, când erau consemnate 4.799 de asemenea operațiuni (un avans anual de 4%). Ca valoare, achizițiile de imobile încheiate aici s-au cifrat la un total de circa 372 de milioane de euro. Comparativ cu anul precedent, când au fost înregistrate operațiuni în valoare de aproximativ 345 de milioane de euro, această cifră marchează un avans de 8%, echivalentul a 27 de milioane de euro.

„2020 a fost un an plin de provocări, ca efect al pandemiei generate de Covid-19. Începând cu 9 martie au intrat în vigoare primele restricții de călătorie, iar pe 16 martie a fost instituită starea de urgență pe întregul teritoriu al României. Vânzătorii și cumpărătorii s-au aflat în imposibilitatea de a viziona și tranzacționa proprietăți. Începând cu luna aprilie, am observat o revenire graduală a interesului pentru achiziția de proprietăți imobiliare, inclusiv în Sectorul 2 al Capitalei, astfel încât până la sfârșitul anului a recuperat și a depășit atât volumul, cât și valoarea tranzacțiilor înregistrate anul anterior.”

Dorel Niță, Head of Data & Research, Imobiliare.ro

Achizițiile de apartamente, circa 80% din piață

La fel ca în anii trecuți, cele mai multe tranzacții încheiate pe parcursul lui 2020, anume 3.943, au avut ca obiect apartamente, acestea echivalând cu o cotă de aproape 79% din total, în scădere de la un nivel de 84% valabil în 2019. Pe de altă parte, ponderea achizițiilor de case sau vile s-a menținut la o cotă de 5% din total (cu 234 de contracte încheiate), în vreme ce tranzacțiile cu terenuri (în număr de 173) s-au majorat de la 2% la 3%, iar cele cu alte tipuri de imobile, de la 9% la 13% (până la un total de 640 de operațiuni).

Din punct de vedere valoric, tranzacțiile cu apartamente din Sectorul 2 s-au cifrat anul trecut la 311,6 milioane de euro, echivalând cu o cotă de piață de 84% din total, în ușoară scădere față de 2019, de la o pondere de 85%. Această discrepanță față de situația numerică a tranzacțiilor relevă că, deși anul trecut au fost achiziționate mai puține apartamente, acestea au fost, totuși, mai scumpe – fapt ce confirmă tendința românilor de a se orienta spre locuințe mai spațioase și mai confortabile, observată pe fondul pandemiei de Covid-19.

Mai multe tranzacții finanțate din surse proprii

Raportat la sursele de finanțare, anul trecut poate fi observată, comparativ cu 2019, o creștere importantă a achizițiilor din surse proprii. Din punct de vedere valoric, ponderea acestui gen de tranzacții s-a majorat de la 59% la 67%, respectiv de la 203, la circa 250 de milioane de euro. Achizițiile cu finanțare bancară sau mixtă s-au menținut la o cotă de piață similară celei din 2019, respectiv 31% – chiar dacă valoric acestea au consemnat o creștere de la circa 103, la 114 milioane de euro. O scădere sensibilă, de la 11% la 2%, a avut loc în cazul tranzacțiilor cu finanțare necunoscută, fapt ce sugerează că piața de profil devine mai transparentă.

Din punctul de vedere al numărului de tranzacții, cota de piață a operațiunilor finanțate din surse proprii s-a majorat de la 60% în 2019, la 70% în 2020, respectiv de la 2.862 de operațiuni, la 3.476. Acest avans important relevă că, în ciuda contextului pandemic, mai mulți români care dispuneau de lichidități au apelat la acestea pentru a finanța o achiziție imobiliară considerată oportună. În același timp, ponderea tranzacțiilor susținute prin finanțare bancară sau mixtă a rămas neschimbată: aceasta s-a situat la 28% din total, chiar dacă numărul operațiunilor din această categorie s-a majorat de la 1.341 la 1.383. Și din punct de vedere numeric poate fi observată o scădere sensibilă a operațiunilor cu finanțare necunoscută, de la 12% la 3%.

Prețurile de tranzacționare: case versus apartamente

În ceea ce privește prețurile medii de tranzacționare, primul trimestru din 2020 s-a situat, pe segmentul caselor și vilelor, la un nivel foarte apropiat de punctul maxim al ultimilor trei ani și jumătate, atins în T1 2018, respectiv peste 95.000 de euro per unitate locativă; după o scădere la sub 80.000 de euro, acest indicator a revenit, în T4 2020, la un nivel de circa 90.000 de euro per unitate locativă. Pe segmentul apartamentelor, curba evoluției a fost mult mai lină – și, în mod interesant, ascendentă per ansamblu: valoarea medie de tranzacționare pentru acest gen de proprietăți s-a majorat în trimestrul al doilea, ajungând la circa 70.000 de euro, pentru ca, în ultimele trei luni ale anului, să depășească acest nivel.

Și din punctul de vedere al prețurilor de tranzacționare pe metru pătrat, în cazul apartamentelor curba de evoluție a fost destul de lină și general ascendentă pe parcursul anului trecut; acest gen de locuințe se vindeau cu circa 1.200 de euro pe metru pătrat util în T1 2020, pentru ca în T2 să ajungă la circa 1.250 de euro pe metru pătrat, iar în T4 să depășească 1.300 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul caselor și vilelor, pe de altă parte, valoarea medie de tranzacționare a scăzut în T2 2020, apropiindu-se de 800 de euro pe metru pătrat (de suprafață desfășurată), pentru ca, în următoarele două trimestre, să depășească pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat – acesta fiind cel mai mare nivel consemnat din 2017 încoace.

Evoluția tranzacțiilor imobiliare, pe zone

Datele centralizate de Analize Imobiliare relevă că, din punctul de vedere al numărului de tranzacții încheiate pe parcursul lui 2020, în clasamentul celor mai active zone din Sectorul 2 au intervenit câteva schimbări comparativ cu 2019. Astfel, pe primul loc s-a situat tot zona Centrală (1.207 achiziții, față de 1.096), urmată de Pantelimon (966 de vânzări, față de 953), dar pe locul al treilea a trecut zona Pipera Sud (cu 739 de contracte, față de 451). Raportat la volumul tranzacțiilor, aceleași zone ocupă primele trei poziții din clasament: zona Centrală cu achiziții în valoare de circa 108 milioane de euro, Pantelimon cu 56,9 milioane de euro, iar Pipera Sud la nu o foarte mare distanță, cu 56,4 milioane de euro.

Comparând rezultatele consemnate în 2020 cu cele din 2019, în zonele ce intră în componența Sectorului 2 al Capitalei au putut fi observate atât creșteri, cât și scăderi ale numărului de tranzacții înregistrate, cel mai semnificativ avans având loc în Pipera Sud (+64%), iar cea mai mare scădere petrecându-se în Floreasca (-49%). Din punctul de vedere al valorii tranzacțiilor, însă, evoluții pozitive pot fi remarcate în majoritatea zonelor analizate, în frunte cu Ion Creangă (+34%), în vreme ce Pipera Sud se situează pe locul al doilea în clasamentul creșterilor (cu +27%). La polul opus, cea mai semnificativă scădere, în cuantum de 47%, a avut loc tot în Floreasca.

Citește și: RAPORT ANALIZE IMOBILIARE: prețurile locuințelor în T1 2021. Evoluția din ultimele șase luni, tipică pentru condiții normale de piață

Citește și: Raport T1 2021: Prețurile apartamentelor în cele mai căutate cartiere ale marilor orașe

Citește și: Tranzacții de peste 321 de milioane de euro în Sectorul 2. Pantelimon și Colentina, printre cele mai active cartiere