Light Dark

București, Cluj-Napoca și Timișoara, trei dintre orașele cu unele dintre cele mai active piețe imobiliare din țară, se confruntă la ora actuală cu o supraofertă pe segmentul închirierilor, apărută în contextul pandemiei, care pune presiune pe prețuri.

Chiria medie solicitată în București pentru o garsonieră era în primul trimestru al acestui an de 300 de euro/lună. Pe parcursul trimestrului al doilea, deci în intervalul aprilie-iunie, s-a putut observa o scădere abruptă a chiriilor cerute de proprietarii din Capitală pentru ca în decursul trimestrului al treilea să asistăm la o revenire aproape completă la nivelul înregistrat înainte ca pandemia să-și facă simțit impactul asupra pieței locale.

În cazul apartamentelor cu 2 camere, chiria medie s-a situat în jurul valorii de 450 de euro/lună în primele trei luni din 2020 scăzând ulterior până la circa 425 de euro/lună în intervalul iulie-septembrie.

În parte, această revenire poate fi pusă pe seama cererii suplimentare venite din partea studenților, Bucureștiul fiind unul dintre cele mai mari centre universitare din țară.

“Ce face diferența în acest an și se reflectă și în chiria mai scăzută este faptul că avem o creștere mult mai puternică a ofertelor. În trimestrul 1 din 2020 erau undeva la 12.000 de apartamente la închiriere în București, iar acum suntem la un nivel de 20.000. Avem o supraofertă, iar acest lucru a dus la scăderea chiriilor solicitate de proprietari”, a explicat Dorel Niță, Head of Data&Research Imobiliare.ro și coordonatorul proiectului Analize Imobiliare.

“În Cluj-Napoca, spre deosebire de București, nu avem scăderi ale prețurilor de vânzare, nici la garsoniere, nici la 2 camere. Avem, însă, scăderi ale chiriilor. De ce? Pentru că avem o creștere la fel de importantă a ofertei existente în piață”, a mai menționat Niță, în cadrul webinarului “Investiții imobiliare în 2020 – între euforie și pandemie” susținut de cunoscutul coach financiar Eusebiu Burcaș.

În intervalul ianuarie-martie erau disponibile la închiriere aproximativ 4.000 de apartamente în acest oraș. Lunile trecute numărul unităților pentru care se căutau chiriași ajungea spre 6.500.

Chiria medie solicitată pentru apartamentele cu 2 camere din Cluj-Napoca a ajuns să scadă de la 420 de euro la 400 de euro, potrivit datelor Imobiliare.ro centralizate de platforma de real estate intelligence Analize Imobiliare.

Clujul este cunoscut pentru marile festivaluri de muzică și alte evenimente care se desfășoară, în mod normal, aici. În contextul pandemiei, acestea au fost anulate, motiv pentru care a existat pe plan local o tendință în rândul proprietarilor de a-și trece locuințele de pe piața închirierilor pe termen scurt, în sistem Airbnb sau Booking, spre segmentul închirierilor pe termen lung.

Similar, restricțiile de mobilitate și, în general, incertitudinile apărute pe fondul crizei sanitare au dus la amânarea preluării titlului de Capitală Culturală Europeană până în 2023 pentru Timișoara, oraș care se aștepta să aibă de câștigat pe sectorul turistic în acest context.

“În Timișoara vedem evoluții similare cu cele din București. Avem scăderi ale prețurilor de vânzare, spre exemplu, în cazul garsonierelor de la 42.500 la 40.000 de euro. Vorbim de prețuri medii. Fiecare oraș are particularitățile sale, sunt zone în care poate nu există aceste scăderi sau zone în care prețurile au stagnat, dar ca tendință centrală prețurile de vânzare pentru garsonierele din Timișoara sunt în scădere. Avem, de asemenea, o ușoară scădere și la prețurile cerute pe chirii, (…) similar și pentru 2 camere”, a mai explicat Dorel Niță.

Practic, chiria medie a ajuns în Timișoara de la 230 la 220 de euro în cazul garsonierelor, respectiv de la 350 la 330 de euro/lună în cazul apartamentelor cu 2 camere. Oferta de pe segmentul închirierilor a crescut constant în ultimele luni. Până la sfârșitul trimestrului trecut, se apropia deja de pragul de 5.000 de unități.

“Dacă acestă tendință de creștere se menține, mă aștept să avem, în continuare, dacă nu stabilizări, atunci chiar scăderi ale prețurilor cerute la închiriere”, a mai spus Niță.

Urmărește integral prezentarea făcută de Dorel Niță în cadrul webinarului „Investiții imobiliare în 2020 – între euforie și pandemie” susținut de cunoscutul coach financiar Eusebiu Burcaș:

Citește și: Acest cartier din București devine tot mai atractiv pe segmentul închirierilor. Studenții, printre noii chiriași care pot fi atrași în zonă

Citește și: Octombrie, lună record în 2020, în ciuda pandemiei. S-au vândut până acum peste 465.000 de imobile în România

Citește și: Cresc sau nu prețurile? Iată ce așteptări au românii și câți vor să-și cumpere o locuință în următoarele șase luni