Light Dark

Primăria Municipiului Arad va impune de la începutul anului viitor o “taxă pe clădiri neîngrijite”. Astfel, peste 1.000 de proprietari vor plăti impozite majorate cu până la 500% pentru că nu au efectuat lucrări de reabilitare pentru imobilele pe care le dețin.

supraimpozitare cladiri reabilitare arad
FOTO: Primăria Municipiului Arad

O comisie de specialitate a inventariat și evaluat pe parcursul anului 2018 toate clădirile din municipiul Arad. Pentru fiecare dintre acestea a fost elaborată câte o fișă tehnică, iar în baza evaluării a fost calculat procentul de majorare a impozitului.

Supraimpozitarea se face în baza prevederilor art. 489 alin. (5) din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal care permite consiliului local să majoreze impozitul pe clădirile și terenurile neîngrijite situate în intravilan cu până la 500%.

Potrivit reprezentanților primăriei, până în data de 15 mai 2018 au fost emise circa 1.600 de somații către proprietari.

cladire reabilitata arad

“Suntem bucuroși că, în anul 2018, un număr destul de mare de clădiri au primit autorizație de construcție și peste 12 clădiri au fost deja reabilitate. Cu regret însă trebuie să spunem că mai avem încă 210 clădiri la care se impune intervenția de reabilitare”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

impozit cladiri nereabilitate arad

“Pentru anul 2019, 73 de clădiri vor plăti impozit majorat cu 100%, 59 de clădiri cu 200%, 34 de clădiri cu 300%, 27 de clădiri cu 400% și 17 clădiri cu 500%. Cele 17 clădiri sunt într-un stadiu foarte avansat de degradare”, a mai explicat Falcă.

Practic, 1.032 de proprietari vor fi nevoiți să plătească, potrivit datelor autorităților, impozite mai mari de la 1 ianuarie.

Reprezentanții primăriei au dat și un exemplu concret de impozit majorat. Pentru clădirea situată în Arad pe str. Gh. Lazăr nr 3 (Teatrul vechi) valoarea impozitului era până acum de 3.209 lei, dar de la 1 ianuarie proprietarul va plăti 19.254 de lei.

reabilitare cladiri arad

“Legea ne obligă să aplicăm această supraimpozitare. Municipalitatea este, în continuare, dispusă să devină partener cu deținătorii acestor proprietăți. Acordăm scutire de la impozit pe 5 ani pentru cei care își reabilitează proprietățile. Mai mult decât atât, putem să realizăm reabilitarea acestor fațade pe banii municipalității, iar apoi, în 5 ani, cetățenii să ramburseze costurile de reabilitare a clădirilor ai căror proprietari sunt. Încercăm să îi convingem că este imperativ necesar să intervină pentru reabilitarea fațadelor. Sperăm să înceapă această procedură măcar în anul 2019”, a mai explicat Gheorghe Falcă.

Excepție de la majorarea impozitelor vor face clădirile pentru care au fost obținute autorizații de construire și s-a anunțat demararea lucrărilor până în ultima zi a anului în curs.