Light Dark

Orașul Sibiu este unul dintre cele mai frumoase din țară și atrage numeroși turiști, nu doar din România, ci și de peste hotare. Întreaga situație generată de răspândirea COVID-19 le-a stricat însă planurile turiștilor și i-a adus într-un impas pe proprietarii care aveau apartamente pe care obișnuiau să le închirieze în regim hotelier.

Tranziția de la închirierea în regim hotelier la cea pe termen lung a părut pentru mulți dintre proprietarii din Sibiu o opțiune validă, având în vedere contextul actual al pandemiei.

Trecerea nu este însă foarte ușor de făcut pentru că cele mai multe dintre apartamentele care, în mod normal, erau închirate în regim hotelier se află în clădiri vechi, istorice, din zona centrală a orașului și au fost gândite, amenajate și renovate pentru a satisface nevoile turiștilor, nu și pe cele pe care le-ar avea un chiriaș stabil.

“Apartamentele nu sunt pregătite pentru a locui pe termen lung. Nu au poate toate mașină de spălat, nu au bucătărie au o chicinetă sau nu au nimic, livingul e pregătit mai degrabă ca o cameră de hotel, la fel și dormitorul. Nu au mobilier suficient și mobilierul este adaptat clienților care stau o noapte sau două”, ne-a explicat Adrian Vasiu, Broker/Owner RE/MAX Grup de Lux, în cadrul celei mai noi ediții a emisiunii imoExpert.

“Foate mulți încearcă să își readapteze apartamentele pentru chiria pe termen lung”, a mai adăugat el.

Potrivit datelor celui mai nou raport publicat de platforma de real estate intelligence Analize Imobiliare, Sibiul se află în topul orașelor cu cele mai mari chirii.

DESCARCĂ GRATUIT CEL MAI NOU RAPORT ANALIZE IMOBILIARE

Pentru un apartament cu 2 camere, confort 1, construit în perioada 1980-2000, proprietarii solicitau în primul trimestru al acestui an 300 de euro pe lună, sumă similară cu cea cerută pentru o locuință cu aceleași caracteristici în Constanța și Târgu Mureș.

Spre comparație, chiria pentru un apartament cu 2 camere ajunge la 330 de euro pe lună în Brașov, la 350 de euro în Timișoara și la 400 de euro pe lună în București. Cel mai scump oraș din țară este Cluj-Napoca. Aici, pentru o astfel de locuință proprietarii solicită 410 de euro lunar.

Citește și: Tendințe în perioada de izolare. Ce s-a căutat și ce reduceri au încercat cumpărătorii să obțină de la dezvoltatori?

Citește și: 75% dintre proprietari vor să colaboreze cu agenții imobiliare, după blocajul generat de COVID-19

Citește și: Doar cumpărătorul merge la vizionare, fără familie. Noi reguli în RE/MAX România, după relaxarea măsurilor de distanțare