Light Dark

Caravana evenimentelor din seria ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare” a continuat cu orașul Constanța, în timp ce piața continua să crească: numărul agențiilor imobiliare ajunsese la 3.500, o creștere cu 28% în perioada iunie 2016-iunie 2017, iar prețurile își continuau trendul ascendent.

CPI ConstantaLa sfârșitul lunii iunie, stațiunea Mamaia a fost gazda evenimentului din seria CPI dedicat profesioniștilor în imobiliare din Constanța. Aerul condiționat din sala Paris a hotelului Del Mar, unde au avut loc atât discuțiile sub sloganul ”Cum am devenit client-centric”, cât și workshop-urile din a doua zi a evenimentului,  nu a fost nici pe departe singurul motiv pentru care brokerii și agenții imobiliari au ales să participe în număr mare la lucrări.

La fel ca în celelalte orașe în care au avut loc anul trecut evenimentele locale CPI (Timișoara și Brașov), sesiunea a debutat cu prezentarea, de către Radu Andrei, project manager, acționar și cofondator al Imobiliare.ro, rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat de Imobiliare.ro în parteneriat cu compania de cercetare Unlock. Prezentarea a inclus detalii despre tipologiile comportamentale ale clienților din online, despre necesitățile și așteptările acestora de la consultanții în imobiliare și despre soluțiile la îndemână pentru a eficientiza interacțiunea online cu potențialii clienți.

Mai multe detalii AICI

3.500 de agenții imobiliare în iunie 2016

Potrivit datelor centralizate de Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), comunitatea brokerilor și profesioniștilor imobiliari lansată de Imobiliare.ro, numărul agențiilor imobiliare active în România (s-au luat în calcul firmele cu cel puțin 10 oferte valabile în piață, promovate pe orice canal existent, în cursul unei luni) s-a majorat cu 28% în perioada iunie 2016-iunie 2017.

Astfel, în orașele din România activau, în iunie 2017, 3.508 agenții imobiliare. Acest aspect constituia o premieră pe piața imobiliară din România în ultimii zece ani. Dintre principalele centre regionale ale țării, piața din Constanța a crescut cel mai mult (ca pondere): aici, numărul firmelor de profil era cu 70% mai mare decât în urmă cu un an; pe locul al doilea în clasament se situa Brașovul, cu un avans de 37%, urmat de Cluj-Napoca (+30%), Iași (+26%), București (+12%) și Timișoara (+10%).

Mai multe detalii AICI

Prețurile creșteau în continuare

În trimestrul al doilea din 2017, prețurile și-au cotinuat trendul ascendent, propulsate de cererea puternică susținută de majorarea veniturilor, de șomajul scăzut și de ratele mici ale dobânzilor. Deși majoritatea indicatorilor economici se arătau a fi favorabili achizițiilor imobiliare, oferta de proprietăți disponibile spre vânzare era considerabil mai mică față de acum un an. Mai exact, datele Analize Imobiliare arată că oferta scăzuse, la nivelul marilor orașe, în medie, cu 31%. Acest procent era problematic, mai ales pentru că în aceeași perioadă cererea crescuse cu 30%.

Mai multe detalii AICI