Măsurile luate pe parcursul lunii aprilie în Uniunea Eupeană pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, deși necesare, au avut un impact semnificativ la nivelul lucrărilor de construcții. Scăderea a fost cu 24% în regiune comparativ cu perioada similară din 2019. Situația din România a fost, însă, una cât se poate de favorabilă, potrivit datelor publicate de biroul de statistică al UE, Eurostat.

În timp ce multe dintre statele membre ale UE au raportat scăderi în aprilie la nivelul lucrărilor de construcții față de intervalul corespunzător din 2019, în România s-a înregistrat cea mai mare creștere din regiune la acest capitol, de 12,2%.

Doar în trei țări s-a consemnat un avans în această perioadă, România fiind urmată la mare distanță de Germania și de Finlanda, unde avansul nu a depășit 1%, conform datelor Eurostat.

Cele mai reduse scăderi au apărut în Polonia, Suedia, Olanda și Ungaria, cu circa 1%-2%.

La polul opus s-a aflat Franța, unde declinul apărut la nivelul lucrărilor de construcții a fost de aproape 61% într-un an, dar și state precum Belgia sau Spania, în cazul cărora scăderile au ajuns la 39%, respectiv la circa 33%.

Infografic: date Eurostat, evoluție 2011-2020

Comparativ cu luna precedentă, în aprilie s-au înregistrat scăderi în toate statele membre UE, cele mai mari în Franța și Spania, cu aproape 33%, respectiv cu circa 26%.

România s-a aflat, în schimb, printre țările unde scăderile nu au depășit 1%, alături de Suedia, Olanda și Bulgaria.

Citește și: Mai multe autorizații și metrul pătrat mai scump cu 225 de euro. Piața din Cluj se menține puternică, în ciuda pandemiei

Citește și: Cererea pentru credite ipotecare a crescut pe malul Mării Negre cu 200% într-o lună

Citește și: Case cu 1 euro într-un orășel italian „fără coronavirus”. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cumpărătorii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *