Light Dark

Mediul de afaceri din sectorul dezvoltărilor imobiliare și al construcțiilor este influențat de numeroase variabile și are nevoie de o stabilitate în privința legislației în domeniu, comentează Sorin Greu, directorul general al companiei Bog’Art – unul dintre cei mai mari antreprenori generali din România, posibila abrogare a Ordonanței de Urgență nr. 114/2018. El susține, de asemenea, că de când au intrat în vigoare prevederile acesteia situația s-a îmbunătățit în rândul angajaților din domeniu. Mai mult, în opinia sa, un salariu cât mai motivant ar fi singura modalitate de a atrage tinerii la muncă în construcții.

“Anul trecut ne-am bucurat foarte mult și am apreciat atenția acordată de Guvern sectorului de construcții. Astfel, din ianuarie, în baza facilităților fiscale acordate prin ordonanța 114, ne-am făcut planurile de afaceri pe termen mediu. Pentru ca planul de afaceri al unei companii să fie realizabil, este nevoie de predictibilitate și de continuitate în ceea ce privește legislația”, a declarat Sorin Greu, în timpul unei conferințe de presă, făcând referire la discuțiile apărute în ultima perioadă cu privire la posibila abrogare a OUG 114/2018.

“Mediul de afaceri din România în sectorul de real estate, de dezvoltări imobiliare, infrastructură, construcții, are deja destul de multe variabile. Ar fi bine ca măcar pe partea legislativă să avem mai multă stabilitate și avem nevoie de ea”, a mai completat directorul general al Bog’Art.

Greu a explicat, de asemenea, că față de anii anteriori angajările personalului muncitor și TESA au evoluat în bine în primele luni ale lui 2019, dar și că din informațiile de care dispune încasările din taxele salariale au crescut comparativ cu 2018, “ceea ce presupune că avem cazuri mai puține de evaziune fiscală în ceea ce privește prestarea de manoperă”.

Mai mult, directorul companiei cu sediul în București spune că s-a putut observa o situație îmbunătățită și la nivelul firmelor prestatoare de manoperă.”Noi am remarcat chiar și o stabilitate a firmelor prestatoare de manoperă, care sunt destul de multe în România, în ceea ce privește numărul de oameni, seriozitatea, prezența. Nu ne mai confruntăm cu situații în care astăzi au 20 de muncitori și dintr-o dată administratorul sau patronul spune <știi, am rămas cu cinci că au plecat în Germania>”, a detaliat Sorin Greu.

Acesta a recunoscut însă că este în continuare necesară forța de muncă adusă în țară din afara Uniunii Europene, din țări precum Vietnam sau India, dar că se preferă direcționarea eforturilor pentru angajarea, formarea și calificarea muncitorilor din România.

Citește și: Agenda dezvoltatorului imobiliar la #CPIRegional2019. Află ce ți-am pregătit și rezervă-ți locul la întâlnirea profesioniștilor în real estate

Citește și: Două evenimente regionale, circa 200 de participanți. Următoarea oprire, #CPITimișoara2019! Te-ai înscris?

Directorul General Bog’Art a atras atenția și asupra numărului destul de redus de ingineri și de maiștri disponibil în țara noastră, tentați, la fel ca muncitorii, să plece în străinătate, dar și asupra faptului că noua generație evită să lucreze în condiții mai grele. Singurul element care îi mai poate atrage pe membrii acesteia este, în opinia sa, cel al câștigurilor pe care le-ar putea obține.

“Dorim să angajăm tineri ingineri, să îi formăm și să fie motivați să lucreze în proiecte de construcții, pe șantiere, pentru că astăzi aceasta este o problemă reală. Tinerii nu mai doresc activități dificile, în frig, ploaie, soare, caniculă și așa mai departe. Singurul factor motivant ar fi, într-adevăr, venitul salarial”, a conchis el.

Printre proiectele în care a fost implicată compania în ultimul an se numără clădirile de birouri The Bridge și Globalworth Campus, dar și magazinul Ikea Pallady care urmează să fie inaugurat în curând. În 2018, afacerile companiei Bog’Art s-au majorat ducând business-ul la 925,5 milioane de lei.

Citește și: Liviu Simion, PSC, despre efectele pe care le-ar avea abrogarea ordonanței 114: „Este ca și cum ne-am întoarce în timp cu ani de zile”

Citește și: Sindicaliștii din construcții promit proteste, în cazul abrogării integrale a OUG 114/2018

Citește și: Peste 1 milion de oameni vor avea de suferit, dacă această ordonanță va fi abrogată, spune președintele FPSC