Light Dark

Bulgaria este una dintre țările vecine mai puțin afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Cu toate acestea, piața imobiliară traversează, ca și la noi, o perioadă de incertitudine în care atât comportamentul agenților imobiliari, cât și cel al consumatorilor a suferit unele modificări. Sectorul construcțiilor pare însă că a fost lovit mai puternic de COVID-19 în Bulgaria.

În Bulgaria au fost confirmate, până acum, 549 de cazuri de infectare cu noul virus și doar 22 de persoane au murit, în condițiile în care în România au fost identificate peste 4.400 de cazuri și mai bine de 190 de decese au fost cauzate de COVID-19. În ciuda numărului mai mic de cazuri, bulgarii au declarat stare de urgență cu câteva zile înaintea noastră, respectiv pe 13 martie, și au anunțat la sfârșitul săptămânii trecute prelungirea sa până la 13 mai.

Punctele de frontieră s-au închis în mare parte și au fost introduse mai multe restricții de tranzit, școlile au fost și ele închise, activitatea restaurantelor, a barurilor și a centrelor comerciale a fost suspendată, oamenii nu mai au voie să viziteze parcuri sau să-și ducă copiii la locurile de joacă, iar de la sfârșitul lunii martie toți cei care se află într-un spațiu public trebuie să poate mască.

Deși bulgarii înțeleg necesitatea tuturor acestor eforturi realizate pentru încetinirea răspândirii COVID-19 la nivel național, mulți dintre ei se tem și de efectele pe care acestea le vor avea la nivelul economiei, dar și asupra propriilor buzunare. O treime dintre respondenții unui sondaj Gallup International au raportat că veniturile lor au scăzut în această perioadă. Alți 25%, în special cu vârste mai înaintate, se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în curând. Mai mult, 6% dintre cei intervievați au declarat că și-au pierdut deja locurile de muncă, iar alți 10% au spus că acest lucru este iminent și în cazul lor.

Cele mai noi date arată, totodată, că peste 45.000 de persoane au solicitat somajul de la începutul epidemiei de coronavirus în Bulgaria. Mai mult, de la introducerea stării de urgență, circa 3.000 de persoane își pierd zilnic job-urile și cer șomaj.

Citește și: Impactul pandemiei de coronavirus, văzut prin ochii președintelui mondial FIABCI. Sfaturile lui pentru agenții imobiliari din România

Citește și: Scad prețurile locuințelor? Aduce coronavirusul criza în imobiliare? Răspunsul dezvoltatorilor

Citește și: Primele efecte ale noului coronavirus se fac simțite pe piețele imobiliare. Situațiile cu care se confruntă agenții

În România, raportările făcute de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în 7 aprilie arată că la nivel național ne apropiem deja de 995.000 de contracte individuale de muncă suspendate, cele mai multe în industria prelucrătoare, și am depășit pragul de 194.000 de de contracte individuale de muncă încetate. Al treilea cel mai afectat sector este în acest caz cel al construcțiilor, unde până ieri au fost încetate 24.505 de contracte.

În același timp, guvernul bulgar a anunțat că va cheltui peste un miliard de leva, echivalentul a circa 511,7 milioane de euro, pentru a plăti o parte din salariile angajațiilor care lucrează pentru companii ale căror operațiuni au fost afectate de pandemie. Schema 60:40 propusă de autorități spune că 60% din salariul angajaților va fi plătit de stat pentru a preveni disponibilizările în masă, restul de 40% rămânând în grija angajatorilor. Mecanismul nu pare să funcționeze însă potrivit așteptărilor. Există, totodată, o serie de reglementări luate pentru amânarea plății creditelor.

De menționat este și faptul că vecinii de la sud de Dunăre au optat să amâne cu un an aderarea la euro și la uniunea bancară, care ar fi trebuit să aibă loc în vară.

Efectele COVID-19 pe piața imobiliară din Bulgaria

Primul caz confirmat a apărut în Bulgaria pe 8 martie, cu mai bine de o săptămână după ce în România un bărbat de 20 de ani din Gorj fusese diagnosticat cu noul coronavirus. Piața imobiliară este deja influențată de situația generată de COVID-19, așa cum se întâmplă și la noi, dar mulți dintre jucătorii activi pe plan local nu se așteaptă ca aceasta să se îndrepte spre un blocaj total.

Până acum, prețurile se mențin relativ stabile, dar există voci care anticipează o oarecare scădere pe fondul pandemiei, chiar dacă spun că la ora actuală este mult prea devreme pentru realizarea unor prognoze clare în acest sens. În principiu, dacă lucrurile vor începe să se redreseze de la mijlocul lunii aprilie, atunci nu vor apărea ieftinirile, dacă situația nu va fi soluționată până la sfârșitul lui 2020, atunci lucrurile vor sta cu totul diferit.

Specialiștii din construcții preconizează o scădere a prețurilor proprietăților cu aproximativ 10% după încheierea crizei. Sectorul a fost destul de afectat, de la începutul stării de urgență înregistrând pierderi de 80-100 de milioane de leva, echivalentul a circa 40-51 milioane de euro. Doar un procent de 20% din personal poate să-și continue activitate și de acasă. Aproape 200.000 de oameni lucrează în Bulgaria în construcții, iar până la 60% din companii se bazează pe achizițiile publice pentru plata salariilor. La noi, peste 350.000 de angajați lucrează în construcții și continuăm să avem un deficit semnificativ de forță de muncă. Domeniul are capacitatea să mai absoarbă încă 400.000 de salariați.

Citește și: Recomandările ADIRU pentru dezvoltatori: „Continuarea activității este absolut necesară”, dar fiți prudenți și asigurați siguranța angajaților și clienților

Citește și: Recomandarea avocatului – Măsuri de implementat în biroul agenției. Mare atenție cum lucrezi de acasă!

Citește și: Sfatul medicului pentru agenții imobiliari. Cum ne protejăm de coronavirus?

Sunt și jucători chiar mai optimiști care spun că piața locală a mai trecut de-a lungul anilor prin situații de criză, că a supraviețuit și o va face și de această dată. Mai mult, unii dintre cei care activează în imobiliare consideră că situația dificilă se va extinde pe termen scurt și că piața va resimți o recuperare rapidă, motiv pentru care așteptările privind reducerea prețurilor nu sunt realiste.

Raportul cerere-ofertă influențează, de asemenea, situația. Peste 55% dintre cei care caută activ o locuință în țara vecină fac acest lucru pentru că au o nevoie locativă reală, nu pentru că vor să-și investească banii. Chiar dacă situația de incertitudine va reduce acest procent, în continuare cererea va fi mare, iar oferta se va restrânge, ceea ce ar putea, teoretic, să ducă și la creșterea prețurilor.

În România, starea de urgență nu a avut până la momentul de față un efect tranșant asupra prețurilor de pe piața rezidențială. Prețul mediu solicitat pentru un apartament a ajuns la 1.391 de euro/mp la finele lunii martie, după un avans de 1,8%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Menținerea traiectoriei ascendente în contextul actual de piață poate fi pusă pe seama inerției ce caracterizează, în general, atât piața imobiliară, cât și economia per ansamblu. Efectele evenimentelor din plan social au început să se facă resimțite abia în a doua parte a lunii trecute.

Doar în București și în Iași au apărut ușoare scăderi în prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare. Consultă aici Indicele Imobiliare.ro aferent lunii martie.

Chiar dacă părerile sunt împărțite când vine vorba de evoluția prețurilor în următoarea perioadă, se consideră în continuare că a-ți investi economiile în imobiliare rămâne o mișcare bună, mai ales dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni pe piețele bursiere.

Pe piața închirierilor proprietarii sunt încurajați să reducă prețurile sau să-și păsuiască chiriașii cu întârzieri la plata chiriilor. Mulți studenți au fost nevoiți să elibereze locuințele închiriate și să se întoarcă acasă. La fel și unii angajați.

Agenții imobiliari bulgari întâmpină unele dificultăți în disponibilitatea notarilor publici. Mulți dintre cei care activează în acest domeniu în Sofia, spre exemplu, și-au încetat activitatea pe fondul COVID-19, în timp ce alții se ocupă doar de tranzacțiile urgente sau au început să aibă pretenții tot mai mari în privința tranzacțiilor realizate în această perioadă. Și în România o parte dintre birourile notariale și-au suspendat activitatea în contextul pandemiei. Situația actualizată a birourilor notariale poate fi găsită online pe Camerele Notarilor Publici aferente fiecărei circumscripții teritoriale: CNP Alba IuliaCNP Bacău, CNP BrașovCNP București, CNP Cluj, CNP ConstanțaCNP Craiova, CNP Galați, CNP IașiCNP OradeaCNP PiteștiCNP PloieștiCNP SuceavaCNP Târgu Mureș și CNP Timișoara.

În același timp, agențiile din Bulgaria încep să se adapteze la situația din prezent văzându-o ca pe o oportunitate de accelerare a digitalizării și concentrându-și eforturile pe implementarea mai rapidă a unor soluții tehnice. Se acordă mai multă atenție anunțurilor, se folosesc fotografii de calitate, se inițiază sondaje online și mulți testează tururile virtuale și prezentările 3D.

Unele modificări au putut fi sesizate deja și în comportamentul cumpărătorului, spre exemplu creșterea interesului de căutare pentru casele situate în mediul rural. Aici nu vorbim doar de proprietăți pentru achiziție, ci și de proprietăți care ar putea fi luate în administrare, nu contracost, ci pentru simpla posibilitate de a locui în ele în schimbul prestării unor servicii precum întreținerea curții sau îngrijirea animalelor din gospodărie. Astfel de locuințe sunt căutate, în general, de foști angajați din domenii în care activitatea a fost practic sistată în această perioadă.

Un exemplu punctual de modificare în comportamentul cumpărătorilor a fost sesizat, la noi, de managerul agenției iAdvise din Brașov. El ne-a explicat într-un webinar CPI că izolarea adusă de starea de urgență i-a făcut pe mulți să aprecieze spațiul și posibilitatea de a-și petrece timpul liber în siguranța propriei curți. Astfel, a crescut numărul cererilor venite pentru case cu curte la 8-10 pe zi. Problema este însă că nu se pot face vizite la unele dintre locuințe pentru că proprietarii nu s-au mutat încă din ele și nu vor să se expună riscurilor de contaminare cu noul coronavirus.

Citește și: Cum să-ți faci branding corect în această perioadă? Strategii pentru profesioniști în imobiliare

Citește și: Mesajul unui ambasador NAR pentru agenții imobiliari din România. Perspectiva corectă din care să privim lucrurile în plină pandemie de coronavirus

Citește și: COVID-19, filmul evenimentelor și cum a gestionat SVN România situația. Pulsul pieței la ora actuală și perspectivele de viitor ale sectorului rezidențial