Anul 2015 începe cu semnale pozitive pentru nișa de imobile monument istoric. Actorii din această săptămână: Casa de licitații Artmark, Galeriile Noblesse și compania de consultanță imobiliară Regatta.
Acestea sunt știrile săptămânii pe segmentul de proprietăți istorice, o nișă care pare să demareze în forță în acest an. Casa de licitații Artmark a anunțat înființarea diviziei de real estate, Artmark Historical Estate. ”Dincolo de scopul cultural vădit și cadrul interdisciplinar, acest demers 100% românesc își propune să demonstreze că istoria poate deveni un business pentru viitor și să structureze o nișă în piața de real-estate, cea a imobilelor de patrimoniu, artistice și istorice. Organizarea acestei piețe, crearea reperelor privind evaluarea acestui tip de imobile, atragerea atenției investitorilor și pasionaților fac toate parte din obiectivele Artmark Historical Estate de a le reda strălucirea și de a crea un nou model de lifestyle”, spun reprezentanții Artmark. De altfel, casa de licitații a comunicat și câteva dintre proprietățile din portofoliul său (vezi mai jos).
„Tranzacția este elocventă pentru posibilitatea și gradul de recuperare a investiției în procedurile de consolidare și restaurare a clădirilor din patrimoniul cultural. Cea mai sigură și mai inspirată modalitate de valorificare a acestor edificii ca active investiționale se impune a fi exploatarea prin închiriere ca sedii de birouri, decizie ce are ca finalități atât asigurarea conservării pe termen mediu și lung a patrimoniului arhitectonic, menținerea siguranței și eleganței unor zone cu de însemnătate culturală pentru oraș dar și confirmarea de noi centre business. Odată realizat potențialul lor de profitabilitate, astfel de proiecte ar putea reprezenta o soluție pentru salvarea moștenirii arhitectonice a unui oraș, valoare în unele cazuri compromisă în speranța exploatării poziționării centrale pentru alte proiecte imobiliare”, afirmă Eduard Uzunov, președintele Regatta Real Estate, companie ce mai are în portofoliu, ca oferte de închiriere cu destinație de reședință, dar și de birou reprezentativ, o vilă cu o arhitectură brâncovenească și o suprafață de 700 de metri pătrați în apropierea Pieței Romane, precum și o alta în stil neoclasic localizată în zona Kiseleff..
Recent, Galeriile Noblesse au anunțat că s-au mutat într-o proprietate situată pe Strada Sfinților din București, la numărul 7, în apropierea Pieței Rosetti (foto stânga). ”Reședința, considerată unul dintre primele simboluri de arhitectură eclectică ale finalului de secol XIX, a fost construită în 1881, având o suprafață utilă de peste 1.200 de metri pătrați, situată în mijlocul unei curți boeme de 1.000 de metri pătrați și a fost complet consolidată, restaurată și amaneajată de membrii echipelor Galeriilor Noblesse”, spun reprezentanții companiei.
Vila lui Ceaușescu, Cula Greceanu și Castelul Teleki, în portofoliul Artmark Historical Estate
Casa de licitații Artmark a prezentat, odată cu anunțul lansării diviziei de real estate, câteva proprietăți din portofoliu, printre care se află și vila folosită de fostul dictator Nicolae Ceaușescu la Predeal. Portofoliul Artmark Historical Estate prezintă monumente istorice clasate atât în grupa A – de valoare naţională și universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany), cât și în grupa B – reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).