Light Dark

Acum că programul Prima Casă a fost modernizat și transformat în inițiativa Noua Casă, urmând să poată fi accesat inclusiv de cei care vor să cumpere locuințe mai spațioase sau mai valoase, este momentul potrivit pentru un upgrade și în cazul cotei reduse de TVA de 5%, sunt de părere reprezentanții marilor dezvoltatori care au participat la cea mai nouă ediție a emisiunii imoExpert.

Cota redusă de TVA 5% a ajuns, din nou, în atenția jucătorilor din imobiliare. Plafonul actual până la care poate fi aplicată, de 450.000 de lei (echivalentul a circa 93.000 de euro), este deja depășit, spun aceștia, menționând creșterile de preț înregistrate în ultimii ani.

Toni Ehling, Business Development Consultant pentru proiectul XCity Towers dezvoltat de Wallberg Properties în Timișoara, este de părere că diferența dintre limita maximă de la cota de TVA de 5% și cea pentru Noua Casă va duce la plafonarea cererii.

“Ele ar trebui să lucreze în tandem, adică și cota de TVA redusă să se alinieze cu această nouă facilitate pe care o creează Guvernul. Atunci, ar fi un pachet complet”, a explicat el în cadrul emisiunii imoExpert.

“Altfel, vor fi niște limitări naturale și vorbim mai ales de principalii beneficiari ai acestui proiect și anume tinerii care vor să stea în 3 camere. Două camere pentru o familie cu un copil este deja puțin”, a mai adăugat Ehling.

Horațiu Buclea, consultant financiar Maurer Imobiliare – dezvoltator care a vândut în ultimii 14 ani 8.000 de apartamente și are proiecte în orașe precum Brașov, Constanța, Târgu Mureș, Sighișoara și Cluj-Napoca, consideră, de asemenea, că o modificare la nivelul cotei de TVA ar fi una de bun augur, mai ales acum când poți cumpăra chiar și locuințe de 140.000 de euro prin Noua Casă.

“Eu aș vedea o modificare a cotei de TVA, astfel încât și cei care își doresc să cumpere locuințe mai mari ca valoare să beneficieze de TVA 5%”, a declarat el.

În momentul de față, există o astfel de inițiativă care își propune să majoreze plafonul la 750.000 de lei (echivalentul a circa 155.000 de euro).

Extras din expunerea de motive aferentă propunerii legislatiev pentru modificarea art 291 dinLegea nr 227/2015 privind Codul Fiscal

CONSULTĂ AICI PROPUNEREA LEGISLATIVĂ

CONSULTĂ AICI EXPUNEREA DE MOTIVE CARE ÎNSOȚEȘTE PROPUNEREA LEGISLATIVĂ

“Ideal ar fi să se adopte această modificare cât mai curând, să aibă aplicare și pe noile condiții ale programului Noua Casă”, ne-a mai spus Buclea făcând referire la propunerea legislativă care a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în mai.

În iunie, a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social și de la Consiliul Legislativ. La mijlocul lunii iulie a primit, în schimb, aviz negativ, cu unanimitate de voturi, de la Comisia pentru administrație publică și un raport negativ de la Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piețe de capital. Senatul este însă prima cameră sesizată în acest caz.

O altă modificare a fost adusă în cazul cotei reduse de TVA de 5% la începutul anului trecut (Legea 30/2019). Atunci, au fost eliminate restricțiile privind suprafața terenului pe care este construită locuința (maximum 250 de mp) și cele prin care persoanele fizice pot achiziționa o singură locuință la această cotă redusă.

La ora actuală, orice persoană fizică poate să cumpere cu TVA 5% mai multe locuințe care au o suprafață utilă de cel mult 120 de mp, exclusiv anexe gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 de lei, exclusiv TVA.

Citește și: Noua Casă, un atu pentru tinerii din marile orașe care vor apartamente noi. Aspectul de care depinde impactul său asupra pieței

Citește și: Encuțescu, Eugene Estate – Noua Casă nu aduce un foarte mare plus în zona imobiliară

Citește și: Efectele COVID-19 în Cluj și Brașov. Priscorniță, Blitz:”A venit peste noapte. Eram înainte ca o mașină cu 220 de km/oră”