Light Dark

Volumul total al lucrărilor de construcții a crescut în aprilie în comparație cu perioada similară din 2019, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. Avansul a fost de peste 26% în primele patru luni din an.

Ca serie brută, avansul înregistrat în volumul total al lucrărilor de construcții a fost de 12,1%. Pe elemente de structură au apărut creșteri la volumul lucrărilor de reparații capitale (n.r. executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală;+62,1%) și în cazul celor de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor; +46,2%). Lucrările de construcții noi au scăzut, în schimb, cu 2,4%.

“Pe obiecte de construcții, seria brută evidențiază creșteri ale volumului lucrărilor de construcții inginerești (29,2%) și clădirilor rezidențiale (18,3%). Clădirile nerezidențiale au scăzut cu 11%”, potrivit INS.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 10% în aprilie comparativ cu intervalul similar din 2019. “Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri la lucrările de reparații capitale (56,2%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (46,1%). Lucrările de construcții noi au scăzut cu 3,4%”, arată datele INS.

Creșteri au apărut, pe obiecte de construcții, în cazul lucrărilor de construcții inginerești (27,6%) și în cazul clădirilor rezidențiale (17,8%). Volumul lucrărilor de construcții nerezidențiale a scăzut, însă, cu 11,1%.

De menționat este și faptul că volumul total al lucrărilor de construcții a crescut în aprilie față de luna precedentă cu 2,5% ca serie brută, dar a scăzut cu aproape 1% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare.

Pe de altă parte, în primele patru luni din an, volumul lucrărilor de construcții a crescut în România, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 26,5%.

Citește și: Cererea pentru credite ipotecare a crescut pe malul Mării Negre cu 200% într-o lună

Citește și: Mai multe autorizații și metrul pătrat mai scump cu 225 de euro. Piața din Cluj se menține puternică, în ciuda pandemiei

Citește și: Cerere în creștere în Timișoara la începutul verii. Prețurile se mențin peste nivelul din 2019