Light Dark

Anul 2019 a fost unul bun, din perspectiva antreprenorului Valentin Morar, nu doar la nivel de piață, ci și pentru grupul pe care îl conduce – Wallberg Properties. Construcția proiectelor din portofoliu a avansat, iar vânzările s-au menținut pe o linie constantă. Aflăm în continuare de la CEO-ul grupului care și-a făcut simțită prezența în ultimii ani în Timișoara, Arad și Brașov, care au fost principalele provocări ale lui 2019, cât de relevant a mai rămas programul Prima Casă și ce ar putea să ne rezerve anul 2020.

“Am avut un an 2019 bun. Din perspectiva vânzărilor, am încheiat anul cu apartamente contractate în valoare de 15 milioane de euro”, ne-a declarat Valentin Morar, adăugând că cele mai multe dintre locuințele care și-au găsit cumpărători, mai exact 124 din 186, se află în ansamblul XCity Towers aflat în dezvoltare în Timișoara, iar restul fac parte din proiectul Sunnyville din Brașov.

“Anul 2019 a fost, de asemenea, un an destinat muncii, am avansat cu construcția clădirilor începute în ambele proiecte”, a mai explicat CEO-ul Wallberg Properties.

Pentru prima clădire-turn din proiectul aflat în cartierul Bucovina din Timișoara, numită Tower One, s-a finalizat integral structura, iar celelalte lucrări se află deja într-un stadiu destul de avansat. Primele llivrări vor începe aici chiar în 2020.

xcity towers timisoara
FOTO: ansamblul XCity Towers din Timișoara

“Estimăm că vom finaliza și preda primul turn în al doilea trimestru al acestui an. De asemenea, vom da drumul lucrărilor de construcție la cel de-al doilea turn care reunește 153 de apartamente și, în funcție de gradul de absorbție al pieței, vom demara chiar și al treilea turn, ceea ce ar presupune 306 apartamente în construcție, doar în Timișoara”, ne-a spus Morar.

În total, proiectul XCity Towers va cuprinde opt clădiri cu 10 și 15 etaje și 955 de apartamente. Valoarea estimată a proiectului este de circa 62 de milioane de euro.

FOTO: lucrările continuă în Sunnyville, proiectul Wallberg din Brașov

Lucrările continuă în 2020 și în Brașov. Dezvoltatorul se pregătește să demareze construcția unei noi clădiri în ansamblul Sunnyville. În toamnă ar urma să înceapă lucrările pentru al patrulea bloc și ultimul din acest proiect. Astfel, Wallberg ar urma să aibă alte 150 de apartamente în faza de construcție în orașul de la poalele Tâmpei.

Piața din Capitală rămâne și ea în vizorul dezvoltatorului. “Nu vom intra în București cu orice preț, ci doar dacă vom avea contextul în care să dezvoltăm un proiect major, care va avea un rol important în portofoliul nostru”, a ținut să sublinieze Morar.

CEO-ul Wallberg Properties ne-a vorbit și despre comportamentul cumpărătorului pe parcursul anului trecut. Acesta analizează bine ofertele disponibile pe piață și compară mai mult decât o făcea în anii anteriori, lucru care nu poate fi decât îmbucurător.

“Un alt indicator încurajator este faptul că speculanții continuă să lipsească de pe piață. Vânzările au ca obiectiv fie satisfacarea nevoii de locuire imediată, fie au un caracter investițional în vederea exploatării prin închiriere, dar nu unul speculativ”, a mai spus el.

Fără tranzacții prin Prima Casă în 2019

Morar a adus în discuție și tranzacțiile realizate de-a lungul ultimilor ani prin intermediul Prima Casă și și-a arătat susținerea față de direcția pe care pare să o urmeze, pe viitor, programul.

“Dacă în anii anteriori, apartamentele finanțate prin acest program reprezentau 25%-30% din totalul vânzărilor noastre, în 2019 nu am mai vândut apartamente prin Prima Casă”, ne-a spus el.

“Piața nu doar că supraviețuiește în afara acestui program, dar chiar se consolidează. Astfel, decizia ca Prima Casă să rămână un program social care să faciliteze accesul tinerilor la o primă locuință este una de bun augur și nu destabilizează piața”,a mai adăugat acesta.

Recent și guvernatorul Băncii Naționale a României și-a arătat susținerea pentru inițiativa de accentuare a caracterului social la nivelul programului lansat încă din 2009, cu scopul de a stopa căderea pieței imobiliare apărută pe fondul crizei și de a veni, în același timp, în sprijinul celor care își doreau să cumpere o locuință.

Discuții despre modificarea Prima Casă au apărut încă de la începutul anului trecut și s-au concretizat prin proiectul O familie, O casă. Guvernul a alocat 200 de milioane de lei pentru Prima Casă în bugetul pentru 2020, sumă semnificativ redusă față de anii anteriori. Bugetul alocat pentru acest program anul trecut a fost de 2 miliarde de lei.

Criza forței de muncă, o provocare în 2019

Una dintre principalele provocări ale anului trecut a fost pentru dezvoltatorul cu peste 14 ani de experiență și investiții de mai bine de 90 de milioane de euro, criza forței de muncă, vizibilă nu doar la nivelul muncitorilor din construcții, ci și la nivelul personalului administrativ, auxiliar activității de construcție.

“Considerăm că acest aspect este în curs de reglare, dacă în ceea ce privește activitatea de construcție propriu-zisă, soluția sunt muncitorii străini, în ceea ce privește personalul auxiliar, pe de-o parte cred că vom avea mai multe soluții de automatizare implementate, dar ne putem aștepta și la o infuzie de personal ce poate veni dinspre sectorul public, unde sunt, se pare, prea mulți angajați. Ori aceștia vor fi absorbiți în mediul privat”, ne-a declarat Valentin Morar.

O altă provocare a mai apărut anul trecut pentru dezvoltator pe partea administrativă. “Ne-am confruntat cu întârzieri în obținerea avizelor și autorizațiilor necesare care au reprezentat o adevărată provocare pentru managementul proiectelor noastre, decalând toate procesele în cascadă”, a explicat CEO-ul Wallberg Properties.

Creștere la nivelul prețurilor în 2020

Valentin Morar spune că pe parcursul lui 2019 s-au putut observa majorări ale prețurilor pe piața rezidențială, dar și că marjele de profit ale dezvoltatorilor s-au redus. El consideră că evoluția pozitivă a pieței se va menține în noul an.

“În 2019, prețurile s-au consolidat, lucru ce vine pe fondul unor importante creșteri de preț cu forța de muncă și cu materialele de construcție, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a marjelor de profit”, ne-a explicat acesta. “Ne putem aștepta la o creștere a prețurilor locuințelor similară cu cea din anul precedent, deși creșterea generală a costurilor de construcție ar impune o majorare de preț mai importantă”, ne-a spus CEO-ul Wallberg Properties.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile la vânzare la nivel național a ajuns în decembrie 2019 la 1.341 de euro/mp util, înregistrând astfel un avans cu 8,2% în 12 luni. Dintre marile centre regionale monitorizate constant, cea mai semnificativă creștere, cu 10,1%, a fost observată în Cluj-Napoca. Orașul din vestul țării a fost urmat de Constanța, Brașov, București și Timișoara.

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2019 vs 2020| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2019, dar și perspectivele pentru 2020 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.

Citește și: Coordonează un proiect care va livra aproape 700 de apartamente în următorii ani. Iată de ce vede un potențial uriaș în piața rezidențială din Constanța

Citește și: Piața rezidențială a demonstrat că este una matură în 2019. Sârbu, SVN: „2020 are premisele pentru a fi un an bun, existând însă și potențiale riscuri”

Citește și: Dezvoltatorul cu cel mai amplu proiect rezidențial din țară vorbește despre evoluția pieței. A investit, până acum, 320 de milioane de euro în ansamblul în care vor trăi 25.000 de oameni

Citește și: Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, despre situația pieței rezidențiale, strategia companiei și atuurile unui dezvoltator de succes

Citește și: Cumpărătorii au așteptări tot mai mari în privința amenajărilor interioare. Evoluția pieței și principalele tendințe pentru anul 2020