Light Dark

Un oraș cu un potențial remarcabil și cu o piață imobiliară unde, pe viitor, doar dezvoltatorii cu adevărat buni vor supraviețui. Așa vede Iașiul Maggie Kitshoff, Residential&Office Managing Director pentru Prime Kapital, dezvoltator și investitor imobiliar care își extinde portofoliul în Moldova și are în plan un proiect mixt de regenerare urbană ce va aduce pe plan local 2.500 de apartamente noi, un hotel de 4 stele, dar și spații office și de servicii.

“Potențialul Iașiului este remarcabil, pe toate fronturile. Este unul dintre cele mai mari orașe din țară și oferă multe oportunități pentru viitor. Piața în creștere pe segmentul spațiilor de birouri, centrul universitar mare și populația numeroasă sub vârsta de 40 de ani, sunt factori care vor contribui la creșterea cererii pentru proiecte rezidențiale de calitate cu servicii și produse inovatoare”, ne-a declarat Maggie Kitshoff.

“Dacă noi, ca dezvoltatori, putem să ținem pasul cu cererea și să ne adaptăm la nevoile reale ale pieței și ale viitorului, orașul va continua să crească și să atragă <talent> nou la nivelul forței de muncă și noi afaceri. Nu pot sublinia destul de mult faptul că principalul motor de creștere pentru viitor este reprezentat de calitate, inovație și regenerare”, a mai adăugat reprezentanta dezvoltatorului prezent deja la nivel local prin centrul comercial Mall Moldova, pentru care lucrările au început din octombrie. Acesta va dispune de o suprafață închiriabilă de 100.000 de mp și va reuni peste 300 de magazine, un hypermarket și 3.000 de locuri de parcare.

Kitshoff vede, totodată, o creștere a competiției pe plan local în 2020 și consideră că, pe termen lung, doar cei pentru care calitatea se află pe primul loc vor mai avea succes. “Va exista o cerere în creștere pentru calitate, deci potențialii investitori vor căuta proiecte competitive”, a explicat ea, adăugând că “nu va mai exista loc pentru proiecte slab calitative, concepte necorespunzătoare și proiecte de tip <hit and run> (n.r. lovește și fugi)”.

“Acest fapt mă bucură, pentru că doar dezvoltatorii cu adevărat buni vor supraviețui în cele din urmă, lucru care va conduce industria către excelență, iar eu cred că noi vom fi deschizători de drumuri pe segmentul mass market în România”, a mai adăugat reprezentanta Prime Kapital.

În 2020, încep lucrările la proiectul Silk District care va aduce 2.500 de apartamente noi în Iași

Specializat pe segmentul comercial, dezvoltatorul Prime Kapital și-a anunțat intrarea pe piața rezidențială din România în 2018 prin proiectul cu aproape 800 de locuințe Avalon Estate, localizat în zona de nord a Bucureștiului.

Foto: ansamblul rezidențial Avalon Estate, primul lansat în România de Prime Kapital

La scurt timp a fost lansat și al doilea proiect rezidențial, tot în București. Este vorba despre Marmura Residence, pentru care lucrările de construcții au început în ianuarie 2020.

Foto: proiectul Marmura Residence din Bucureștii Noi

Primul proiect mixed-use din portofoliul Prime Kapital este cel anunțat la Iași, care va dispune de o suprafață construită de 300.000 de mp și va include 2.500 de apartamente, 100.000 de mp de spații de birouri clasa A, un hotel cu 160 de camere și săli de conferință și aproape 12.000 de mp de spații pentru servicii. Investiția este estimată la peste 200 de milioane de euro.

“Prima etapă de dezvoltare a proiectului va fi demarată în 2020”, ne-a explicat Maggie Kitshoff, adăugând că în această fază se vor desfășura inclusiv lucrări la nivelul infrastructurii. Conform planului anunțat de dezvoltator, faza I va cuprinde două clădiri de birouri cu o suprafață totală închiriabilă de aproximativ 50.000 de mp, 900 de apartamente și servicii integrate.

Foto: proiectul de regenerare urbană Silk District din Iași

“Primele unități vor fi scoase la vânzare în această primăvară. În prezent, suntem în procesul de obținere a PUZ-ului. Odată ce vom începe procesul de vânzare, suntem foarte optimiști că proiectul nostru va fi primit cu entuziasm de către ieșeni”, a mai spus ea.

Termenul de livrare pentru prima fază de dezvoltare din Silk District este stabilit pentru trimestrul al treilea al anului viitor.

Proiectele brownfield și provocările lor

Prime Kapital este unul dintre dezvoltatorii care au văzut o adevărată oportunitate în transformarea terenurilor unor foste fabrici în proiecte imobiliare care pot aduce un plus de valoare comunității. Atât Marmura Residence, cât și Silk District sunt proiecte brownfield, de regenerare urbană, primul dintre acestea fiind construit pe terenul fostei fabrici Marmura din București, iar cel de-al doilea în locul fabricii Teba, urmașa întreprinderii de mătase Victoria Iași. Silk District se va extinde pe o suprafață de 10 hectare.

“Căutăm oportunități care vor avea un impact de durată în comunitate și care îndeplinesc propriile noastre criterii de sustenabilitate. Silk este un astfel de proiect. Este considerat un proiect care regenerează o suprafață mare de teren, ce va asigura spațiile de birouri clasa A atât de necesare orașului, alături de apartamente și de spații verzi impresionante”, ne-a spus Kitshoff.

Să construiești proiecte de tip brownfield nu este însă ușor, recunoaște ea, adăugând că pentru astfel de dezvoltări trebuie să rezolvi constant diverse probleme.

“Un proiect precum Silk District este unul care poate fi considerat disruptiv, oamenii vor fi în general mai sceptici în momentul în care cineva pornește într-o astfel de călătorie pentru că necesită schimbări importante. Nu trebuie să te gândești doar la proiect, ci și la integrarea sa, la adoptarea planurilor de regenerare, la modalitățile prin care poți îngloba planurile în infrastructura din jur și să găsești numeroase soluții pentru întrebări de multe ori dificile și tehnice”, a declarat reprezentanta Prime Kapital.

“Proiectele ca acesta necesită timp, entuziasm și investiții ințiale semnificative. În ciuda faptului că sunt disruptive, beneficiilor lor sunt ușor de înțeles”, a concluzionat Maggie Kitshoff.

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2019 vs 2020| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2019, dar și perspectivele pentru 2020 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.

Citește și: A vândut într-un an apartamente de 15 milioane de euro în Timișoara și Brașov. Cu cât crede că se vor majora prețurile în 2020

Citește și: Coordonează un proiect care va livra aproape 700 de apartamente în următorii ani. Iată de ce vede un potențial uriaș în piața rezidențială din Constanța

Citește și: Piața rezidențială a demonstrat că este una matură în 2019. Sârbu, SVN: „2020 are premisele pentru a fi un an bun, existând însă și potențiale riscuri”

Citește și: Dezvoltatorul cu cel mai amplu proiect rezidențial din țară vorbește despre evoluția pieței. A investit, până acum, 320 de milioane de euro în ansamblul în care vor trăi 25.000 de oameni

Citește și: Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, despre situația pieței rezidențiale, strategia companiei și atuurile unui dezvoltator de succes

Citește și: Cumpărătorii au așteptări tot mai mari în privința amenajărilor interioare. Evoluția pieței și principalele tendințe pentru anul 2020