Light Dark

Bucureștiul nu duce lipsă de clădiri istorice care pot fi considerate adevărate bijuterii arhitecturale. Din păcate, multe dintre ele au fost lăsate însă ani de zile în voia sorții și cu timpul s-au degradat. Puțini au fost dezvoltatorii care și-au asumat responsabilitatea de a recondiționa astfel de imobile și de a le transforma în puncte de atracție din peisajul urban al Capitalei. Pentru că s-a dovedit a fi un deschizător de drumuri pe această nișă și a alocat milioane de euro pentru astfel de proiecte care schimbă fața orașului, Hagag Development Europe este “Dezvoltatorul Viitorului”.

Proiectul H Știrbei Palace

Grupul Hagag, un nume cu greutate în Israel cu peste 50 de proiecte rezidențiale și comerciale dezvoltate în Tel Aviv, a intrat pe piața imobiliară din România în 2016 prin Hagag Development Europe, iar până la această oră portofoliul său local a depășit 200 de milioane de euro.

Dezvoltatorul vede țara noastră ca pe o alegere strategică pentru investiții și consideră că potențialul pieței locale de creștere este unul uriaș, în ciuda provocărilor apărute pe fondul crizei sanitare.

“România este situată la intersecția a trei mari piețe – Uniunea Europeană, statele CSI (n.r. Comunitatea Statelor Independente/foste republici federate ale Uniunii Sovietice) și Orientul Mijlociu, iar aceasta este o particularitatea care o transformă într-o poartă de intrare pentru 500 de milioane de potențiali cumpărători. În plus, nu demult se vehiculau prognoze unde România era așteptată să devină a doua cea mai mare economie din Europa Centrală și de Est în 2020 și cu siguranță că în lipsa pandemiei și a crizei din sănătate ar fi ajuns foarte aproape de a le îndeplini”, ne-a declarat Yitzhak Hagag, Chairman & Board Controller Hagag Group.

“Dezvoltarea economică dinamică înregistrată aici în ultimii ani a fost surprinzătoare, iar o chestiune demnă de amintit este că în primul trimestru al anului 2019, PIB-ul României crescuse cu 5,1%, după ce în 2018 înregistrase o creștere de 4,1% – dublu față de rezultatul total agregat înregistrat pentru întreaga zonă euro la acea vreme – iar volumul investițiilor și implicit cel al tranzacțiilor din piața imobiliară au avut mult de a face cu aceste rezultate” , a mai explicat el.

În plus, în ciuda situației fără precedent din 2020, a provocărilor generate de răspândirea noului coronavirus și a incertitudinilor din sfera economică care au înfrânat din dinamismul care caracterizează în mod normal sectorul imobiliar, piața locală și-a demonstrat, mai mult ca oricând, rezistența.

“În opinia mea și judecând după structura cererii din piață, există în continuare un potențial uriaș de creștere pe termen lung, chiar dacă pentru moment indicatorii macroeconomici nu arată la fel de favorabil cum arătau la începutul anului 2020” , ne-a mai spus Yitzhak Hagag.

De altfel, pentru Hagag Development Europe, subsidiara grupului cu activitate în România, anul trecut a fost unul excelent, după spusele sale, având în vedere climatul generat de pandemie. Cuvântul cheie care a asigurat succesul? Adaptabilitate.

Farmecul Bucureștiului de altă dată, redescoperit

Mulți dezvoltatori preferă să meargă pe un model de investiție de tip greenfield, mai ușor de realizat. Cei de la Hagag Development Europe și-au asumat, însă, responsabilitatea transformării unor clădiri vechi aflate în zone extrem de frumoase ale orașului și aducerea lor la standarde moderne.

Trei dintre proiectele companiei se află pe Calea Victoriei, una dintre cele mai vechi artere de circulație din Capitală de-a lungul căreia întâlnim clădiri ce pot fi considerate adevărate monumente arhitecturale.

Este vorba despre H Victoriei 109 – primul proiect Hagag Development Europe centrat exclusiv pe segmentul office, acum certificat BREEM și caracterizat de detalii arhitecturale unice și finisaje high-end, H Victoriei 139 – un proiect boutique cu 33 de apartamente care va fi livrat în prima jumătate a acestui an, pentru care investiția în consolidarea și refuncționalizarea clădirii s-a ridicat la 10 milioane de euro, și cunoscutul Palat Știrbei care va fi reintrodus în circuitul comercial grație investițiilor masive alocate pentru acest proiect de compania israeliană.

Reabilitarea, refuncționalizarea și reintroducerea în circuitul comercial a clădirilor vechi sau monument istoric, vulnerabile și învechite, este o provocare imensă din toate punctele de vedere, începând cu faza de avizare și până la recepția lucrărilor. Cu toate acestea, satisfacția care vine la pachet cu astfel de proiecte este enormă, de neprețuit. Cred că doar faptul că noi, ca dezvoltator, avem oportunitatea de a contribui la protejarea și chiar salvarea unor imobile care fac parte din patrimoniul cultural și istoric este cea mai de preț răsplată” , ne-a declarat Yitzhak Hagag.

Acesta recunoaște că dezvoltarea unor proiecte de tip greenfield este mult mai ușor de realizat și nici nu implică costuri la fel de ridicate sau gradul crescut de responsabilitate pe care ți-l asumi atunci când lucrezi la transformarea unei clădiri vechi, însă consideră că dacă există o viziune pe termen lung, know-how și o bună expertiză în domeniu, exploatarea unei astfel de nișe aduce numeroase beneficii și un plus în capitalul de imagine al Bucureștiului din punct de vedere turistic.

Bucureștiul ascunde multe comori, majoritatea afectate de toți anii în care au fost neglijate, iar proiectele noastre din zona Calea Victoriei sunt dovada clară a acestui fapt, dar și confirmarea că zona de centru a orașului și potențialul său de dezvoltare sunt subevaluate de investitori” , a mai explicat Hagag.

“Avem în plan să exploatăm în continuare această nișă și mă bucură să știu că suntem deschizători de drumuri și singurul dezvoltator care și-a îndreptat atenția către zona centrală și ultracentreală a Bucureștiului, o zonă pe care majoritatea dezvoltatorilor au ocolit-o în ultimul deceniu”, a mai menționat el.

Iar unul dintre cele mai importante proiecte marca Hagag în România este H Știrbei Palace.

Clădirea istorică a fost construită în jurul anului 1835, după planurile unui arhitect francez, și a funcționat până în 1856 ca reședință domnească de protocol unde se desfășurau multe dintre balurile vremii. În perioada comunistă, palatul a fost confiscat și atribuit Muzeului de artă al RSR. Acesta a grăzduit Muzeul de Artă Populară și Muzeul sticlei și ceramicii, iar apoi a fost retrocedat. Trecerea timpului și-a pus amprenta asupra Palatului Știrbei, iar clădirea a început să se degradeze. În final, a ajuns în proprietatea celor de la Hagag Development Europe care pe parcursul verii trecute au reușit să obțină certificatul de urbanism în vedere autorizării executării lucrărilor petru restaurarea și consolidarea acestui monument istoric.

Palatul Știrbei este o proprietate cu o valoare arhitecturală și istorică inestimabilă, iar elementele sale neoclasice prezente atât în exterior, cât și în interiorul clădirii, astăzi în paragină, ne spun parcă, fără cuvinte, povești despre istorie, serate elegante și însăși evoluția unei națiuni. Planurile noastre pentru H Știrbei Palace au în vedere, în primul rând, conservarea farmecului istoric al acestei clădiri emblematice și în acest sens, adițional restaurării clădirii palatului, avem în vedere și reedificarea corpului circular care în trecut funcționa ca remiză de trăsuri”, ne-a spus Yitzhak Hagag.

Lucrările de restaurare presupun un buget de 20 de milioane de euro. Dezvoltatorul propune și un element cu totul deosebit în cadrul proiectului.

Am decis să utilizăm una dintre anexele clădirii în scopuri culturale și să o transformăm într-o galerie de artă pe care o vom pune la dispoziția tinerilor artiști locali, cu titlu gratuit” , a explicat co-fondatorul Hagag Group. La ora actuală, proiectul se află în proces de autorizare.

Un alt punct de interes pentru dezvoltator se află în zona Universitate, în imediata apropiere a fostei Ambasade Americane. Este vorba despre clădirea de birouri H Tudor Arghezi 21, care este planificată pentru anul acesta și pentru care bugetul consolidat este de 15 milioane de euro. Și de această dată, este vorba despre modernizarea unor spații office care existau deja.

Nu cu mult timp în urmă, cei de la Hagag Development Europe au demarat lucrările de construcție și pentru H Eliade 9 Residence, un proiect dedicat segmentului rezidențial upper-premium care se dezvoltă în cartierul Primăverii, la doi pași de Vila Lac 1.

Investiția este, în acest caz, de 16 milioane de euro. La ora actuală, se lucrează la fundație, iar 40% dintre unitățile disponibile au fost deja vândute.

Cel mai mare proiect din portofoliul local al Hagag Development Europe se află în nordul Bucureștiului. Este vorba despre H Pipera Lake, un complex rezidențial care va include la finalizare 17 imobile cu 1.500 de apartamente.

Ansamblul rezidențial este construit în trei faze, prima dintre acestea aflându-se deja în derulare. În prima etapă vor fi livrate, în a doua jumătate a anului 2021, cinci imobile cu 435 de unități. Gradul de ocupare pentru clădirile 1,2 și 3 din faza I este de 80%, iar pentru clădirile 4 și 5 de 30%. Investiția totală se ridică la 90 de milioane de euro.

Garanția succesului într-un proiect imobiliar

Sunt multe lucruri care oferă o bază puternică unui proiect imobiliar, spune reprezentantul Hagag Group, iar dacă reușești să le îmbini armonios acestea pot face dintr-un proiect un punct de referință pentru viitorul dezvoltărilor urbane.

“Cred că succesul unui proiect și plus-valoarea pe care acesta din urmă o aduce pieței are la bază un mix de aspecte, de la viziune, la expertiză și putere financiară și până la locație și furnizorii cu care colaborezi. Privit singular, niciunul dintre aceste aspecte nu va fi niciodată suficient pentru ca un proiect imobiliar, indiferent de segmentul de piață pe care îl deservește, să aducă plus-valoare sectorului sau să devină un punct de referință”, spune co-fondatorul Hagag Group.

“Pentru noi, sunt foarte importante detaliile, locația, încrederea în colaboratori, relația pe care o construim zi de zi cu miile de clienți, dar și angajamentul pe care îl facem atunci când demarăm un nou proiect. Este imposibil să creezi ceva remarcabil fără să ai capacitatea de a privi și gestiona imaginea de ansamblu” , adaugă Yitzhak Hagag.

Când vine vorba despre detalii, dezvoltatorul se concentrează, în special, pe amplitudinea spațiilor interioare, pe terase sau grădini proprii de dimesiuni generoase și pe materiale și finisaje premium, chiar și în cazul proiectelor de pe segmentul affordable living din portofoliul său, ca H Pipera Lake.

Crearea unui sentiment de apartenență la o comunitate privată, sigură și modernă este, de asemenea, importantă. Iar pentru a atinge acest obiectiv, dezvoltatorul oferă, prin intermediul companiilor sale partenere, servicii de concierge dedicat 24/7, servicii de property management și supraveghere prin CCTV.

Acest interviu face parte din proiectul editorial „Dezvoltatorul Viitorului” prin care ne propunem să aducem în prim-plan acele branduri care lansează proiecte ce vor aduce plus-valoare pieței locale, se implică, fac investiții importante și dezvoltă adevărate comunități. Află mai multe aici.

Citește și: DEZVOLTATORUL VIITORULUI – Nu doar un proiect imobiliar, un micro-univers. Cu o viziune bine definită pe termen lung, acest dezvoltator crește o comunitate care va ajunge la 30.000 de locuitori

Citește și: DEZVOLTATORUL VIITORULUI – Grijă pentru cumpărător și focus pe brownfield. „Ne străduim să aducem la viață proiecte care răspund nu doar nevoilor de astăzi, ci anticipează necesitățile de mâine”

Citește și: DEZVOLTATORUL VIITORULUI – Nouă proiecte în lucru și accent pus pe comunitate, nu doar pe calitate. Cheia succesului, chiar și pe timp de pandemie

Citește și: DEZVOLTATORUL VIITORULUI – Facilități alese cu grijă, în proiecte care surprind. Așa se formează o adevărată comunitate