Light Dark

Sistemul de lucru în reprezentare exclusivă este deosebit de important pentru ca întreg procesul de tranzacționare să fie unul cât se poate de corect. Unii clienți nu sunt însă dispuși să își asume complet comisionul consultantului. Ce este de făcut? Iată opinia fondatorului Freedom Group Real Estate, Octavian Bădescu.

“Reprezentarea exclusivă este o necesitate primordială în tranzacționarea imobiliară. Ai nevoie de un specialist care să fie de partea ta, neplătit de partea cealaltă, pentru că într-o tranzacție imobiliară părțile au prin definiție interese divergente”, a declarat Bădescu în cadrul ediției din octombrie a emisiunii imoExpert.

“Așa cum ai nevoie de avocat, ai și de un consultant imobiliar. Cum ar fi eu, avocatul, să fiu plătit de cel aflat de cealaltă parte a mesei? Totuși, există clienți care spun – de ce, domnule, să plătesc numai eu? Să plătească și celălalt. E fantastic, dar explicabil prin faptul că tranzacționarea imobiliară nu este o acțiune recurentă, iar așteptările noastre ca un consumator să vină educat în piață sunt iluzorii”, a mai explicat el.

Aici intervine rolul agentului imobiliar în schimbarea mentalității consumatorului. “Educația o facem noi, prin modul în care înțelegem să oferim serviciile și prin modul în care setăm relația cu respectivul client”, spune fondatorul companiei de consultanță Freedom Group Real Estate.

Este important, de asemenea, ca profesionistul să îi explice cât mai bine clientului cum se va desfășura colaborarea, dar și care este valoarea pe care o aduce implicându-se în procesul de tranzacționare.

Cât despre motivele care uneori știrbesc din credibilitatea consultantului, Bădescu consideră că unul poate fi lipsa experienței acestuia în lucrul cu sume mari de bani.

“Un consultant care nu are el directă experiență și nu a uzitat cu sume mari de bani în viață s-ar putea să aibă mai puțină credibilitate în fața clientului în momentul în care îl sfătuiește cum să utilizeze zeci de mii sau sute de mii de euro. Este o realitate”, a conchis acesta.

Urmărește integral ediția de octombrie a emisiunii:

Un antreprenor, multiple investiții

Despre Octavian Bădescu poți spune, fără doar și poate, că este un adevărat antreprenor. Mai bine de 10 ani el s-a implicat în fondarea și dezvoltarea de proiecte antreprenoriale, unele bucurându-se de un succes răsunător.

Printre acestea s-au numărat Sameday Courier, prima companie de curierat din țară listată pe piața Aero a BVB, și Lokko, o inovație disruptivă dedicată aceluiași domeniu. Ambele au fost cumpărate de cel mai mare jucător din online-ul românesc, eMag.

La experiența sa antreprenorială se adaugă 20 ani de experiență în vânzări de servicii și, mai nou, o pregătire tot mai aprofundată în domeniul imobiliar, Bădescu fiind la ora actuală membru NAR, APAIR și Realtor.

Interesul său față de sectorul de real estate s-a făcut simțit cu câțiva ani înainte ca acesta să ia decizia de a-și deschide, în 2017, propria companie de consultanță în domeniu. Bădescu a început să facă investiții pe piața imobiliară încă din 2013-2014, iar de atunci portofoliul său s-a diversificat tot mai mult.

“Am început cu centrul orașului (n.r. București), am făcut o analiză și am căutat să identific niște zone țintă. Am hotărât că voi lua doar în centru și în nord la momentul respectiv. Am mers pe imobile vechi cărora le-am adăugat valoare prin renovare, mobilare și apoi găsire de chiriași”, ne-a povestit el.

“După aceea, pe dispersia riscului, am început să achiziționez și proprietăți noi în diverse zone”, a mai spus el, punctând faptul că un aspect deosebit de important pe care îl ia în considerare de fiecare dată când face o investiție este dacă, personal, s-ar muta și i-ar face plăcere să locuiască în proprietarea de care este interesat.

Ulterior, Bădescu a făcut câteva investiții imobiliare și peste hotare. “Tot pe dispersia riscului, m-am dus în Spania, în nordul Italiei. Nu am randamente. Randamente ca în București nu întâlnești în foarte multe zone, dar sunt proprietăți a căror valoare, dacă mă uit pe fundamente, nu va scădea”, ne-a mai explicat acesta.

În prezent, Bădescu are 20 de unități în București, Costa del Sol și în Stresa. A cumpărat cea mai ieftină proprietate cu 20.000 de euro, o garsonieră în Capitală, iar pe cea mai scumpă a plătit în jur de 200.000 de euro.

Citește și: Apartament nou sau vechi? Preferințele bucureștenilor și direcția în care s-ar putea îndrepta cererea pe viitor

Citește și: Care va fi adevăratul impact al inițiativei O familie, O casă asupra sectorului de real estate? Răspunsul dezvoltatorilor și agenților imobiliari

Citește și: Cu cât s-au majorat chiriile din marile centre universitare. Cea mai mare creștere anuală, în Iași