Light Dark

Colliers apreciază că anul 2021 a fost un an record pentru piața terenurilor în ultimii 15 ani. Tranzacțiile au depășit valoarea de 800 de milioane de euro. Totodată, potrivit analiștilor, perspectivele pentru 2022 sunt bune, însă ușor mai rezervate.

Analiza Colliers arată că anul trecut s-a înregistrat cea mai ridicată valoare din 2007 până în prezent. “Volumul total al tranzacțiilor a crescut de peste două ori și jumătate față de volumul estimat la 310 milioane euro în 2020. Retailerii și dezvoltatorii rezidențiali au fost extrem de activi, terenurile destinate proiectelor de acest tip reprezentând aproximativ 90% din total,” arată datele companiei.

Retailerii și dezvoltatorii rezidențiali – mai activi ca oricând. Zona unde un metru pătrat s-a vândut cu 6.000 de euro

Potrivit raportului Colliers în anul 2021 a crescut semnificativ numărul de tranzacții mari (de peste 5 milioane euro), inclusiv în orașele din afara Bucureștiului, iar consultanții Colliers subliniază și că s-au înregistrat tranzacții la valori rar văzute post-2008. De exemplu, pentru un teren din zona Primăverii, dezvoltatorul Hagag a plătit aproape 6.000 de euro pe metrul pătrat, apropiindu-se de recordul absolut pe piața locală din România, când un teren din zona Aviatorilor s-a vândut cu aproximativ 7.000 de euro pe metrul pătrat în urmă cu un deceniu și jumătate. În medie, prețurile rămân ușor sub valorile din 2007-2008, însă reprezentanții Colliers atrag atenția și că datele fundamentale ale pieței sunt complet schimbate: spre exemplu, în ultimii 15 ani, puterea de cumparare a salariului mediu din București (ajustată la inflație) aproape s-a triplat.

70% din tranzacțiile din București sunt destinate proiectelor rezidențiale

Capitala a rămas în frunte cu trei sferturi din volumul nominal de tranzacții, adică o valoare de peste 600 de milioane de euro, contribuind semnificativ și tranzacțiile importante începute în 2019 și 2020, care s-au desfășurat mai greu în contextul pandemiei. Potrivit datelor Colliers, pentru comparație, în 2007 doar în Capitală se înregistrau tranzacții de peste 800 de milioane euro, iar la nivel național s-a depășit pragul de 1 miliard de euro, potrivit estimărilor din acea perioadă.

În afara Capitalei, consultanții Colliers au observat un interes sporit al dezvoltatorilor pentru o serie de orașe mari, cum sunt Timișoara, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Brăila, Oradea, Sibiu, dar și pentru anumite orașe cu o populație mai mică, precum Vaslui, Tulcea, Giurgiu sau Călărași.

Perspectivele bune pentru 2022, însă ușor mai rezervate

Un aspect important care influențează oferta, cât și planurile investitorilor în acest an, este legat de blocajele sau întârzierile în zona de autorizații de construcție, aspecte care pot lungi tot procesul de achiziție și livrare de proiecte, subliniază consultanții Colliers. „După un an care a făcut cât doi, ar fi nevoie de ceva timp pentru ca piața să poată absorbi viitoarele proiecte imobiliare, mai ales din sectorul rezidențial. Mai mult, în București și în alte zone ale țării, există ceva blocaje sau întârzieri în zona de autorizații de construcție, aspecte care pot lungi tot procesul de achiziție și livrare de proiecte. Așadar, ne așteptăm la un volum de tranzacționare însemnat, dar sub nivelul din 2021, și la o cvasi-stagnare a prețurilor, cu mențiunea că terenurile excepționale ca poziție, dar și cu documentații de urbanism aprobate, pot să atragă oferte mai bune. Ne așteptăm ca și în 2022 investitorii să se orienteze și în funcție de dezvoltările de infrastructură pentru că primele semne susțin un astfel de argument. Vedem deja un interes crescut pentru terenurile din zona Autostrăzii A0, dar și a celor care ar putea beneficia din extinderea metroului din Berceni”, conchide Sînziana Oprea, director Land Agency la Colliers.